To μεγάλο «καλάθι» του Βασιλόπουλου

O Κώστας Σορώτος γράφει στο fosonline.gr για τα πρώτα συμπεράσματα από την πρεμιέρα της Εθνικής μας στο Μουντομπάσκετ της Κίνας και αφήνει ένα υστερόγραφο όλο νόημα...

To μεγάλο «καλάθι» του Βασιλόπουλου

Η Εθνική μας ξεκίνησε εντυπωσιακά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα συντρίβοντας το Μαυροβούνιο , μετά από μια πολύ ωραία, μεστή και ώριμη εμφάνιση, με 85-60 , δείχνοντας ότι έχει τις δυνατότητες να πάει αρκετά ψηλά στη διοργάνωση.

Ελλάδα - Μαυροβούνιο 85-60: Εθνική για μετάλλιο! (highlights)

Στην προσπάθειά της να τρέξει ξεκίνησε μάλλον λίγο βιαστικά στην επίθεση, με λίγο τραβηγμένες επιλογές αλλά στηριζόμενη στην εξαιρετική της άμυνα, πήρε γρήγορα τον έλεγχο του παιχνιδιού. Η πιεστική μας άμυνα εξώθησε τους Μαυροβούνιους σε πολλά λάθη, κάναμε αρκετά κλεψίματα ενώ και ο απόλυτος έλεγχος των αμυντικών μας ριμπάουντ -εκτός του ότι ανάγκασε τους αντιπάλους μας να βάλουν μόλις 7 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο και άλλους 9 στο δεύτερο- μας έδωσε την ευκαιρία να βρούμε εύκολους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο, πράγμα που όπως γράψαμε για την ομάδα μας είναι καθοριστικό ζητούμενο.

Οι εύκολοι πόντοι μας έδωσαν αυτοπεποίθηση, και μας απάλλαξαν από το άγχος που είχαμε στην αρχή και έτσι είχαμε εξαιρετική λειτουργία και στο σετ παιχνίδι 5 εναντίον 5 όπου εκμεταλλευθήκαμε σε απόλυτο βαθμό την υπεροχή ύψους που είχαμε σε κάθε μαρκάρισμα και έτσι ακουμπώντας συνέχεια τη μπάλα στο χαμηλό ποστ βρήκαμε και πόντους από εκεί αλλά το σημαντικότερο και δημιουργία. Ήταν κάτι που σίγουρα ήταν δουλεμένο από τον Κόουτς για αυτό και επέμενε πολύ στο ψηλό σχήμα στη διάρκεια όλης της προετοιμασίας.

Με Καλάθη και Σλούκα

Βέβαια όταν μπήκε ο Σλούκας και παίξαμε ταυτόχρονα με Καλάθη και Σλούκα το παιχνίδι μας απέκτησε μεγάλη ποικιλία, ομορφιά και αποτελεσματικότητα.

Είχαμε δύο ακόμα πολύ θετικά στοιχεία. Πρώτο ήταν τα σουτ που έβαλαν Μπουρούσης και Πρίντεζης που θα βοηθήσουν πολύ αν συνεχιστεί αυτό γιατί έτσι θα ανοίξουν οι χώροι κυρίως για τον Γιάννη αλλά και για τα υπόλοιπα παιδιά (Παπαπέτρου, Παπανικολάου, Καλάθη, Θανάση, Παπαγιάννη) που το επιθετικό τους βεληνεκές είναι κυρίως κοντά στο καλάθι. Δεύτερον, πολύ θετικό στοιχείο η εικόνα του Παπαγιάννη, που είναι εξαιρετικά βελτιωμένος, ειδικά επιθετικά και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο κομμάτι όχι μόνο για τη συνέχεια του τουρνουά αλλά και για τα επόμενα πολλά χρόνια για το Ελληνικό μπάσκετ γενικότερα.

Στο δεύτερο ημίχρονο το παιχνίδι ουσιαστικά είχε σβήσει αλλά και σε αυτό το διάστημα η Εθνική μας είχε καλή εικόνα, με σοβαρότητα και ένα πολύ διευρυμένο rotation που έδειξε ότι αυτή η ομάδα έχει μεγάλο βάθος και πολλές λύσεις.

Και τώρα η Βραζιλία

Αυτό το παιχνίδι τελείωσε, η αίσθηση που μας έδωσε είναι ότι μπορούμε να πάμε ψηλά αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος. Επόμενο παιχνίδι μας είναι με αντίπαλο τη Βραζιλία, μια ομάδα εντελώς διαφορετική από αυτή του Μαυροβουνίου. Η Βραζιλία στηρίζεται πολύ στο περιφερειακό σουτ και παρόλο που είναι μια μάλλον γερασμένη ομάδα και στο επιθετικό transition. Επίσης καλύτεροι της παίκτες είναι οι γερόλυκοι Γκαρσία και Μπαρμπόζα. Η άμυνα μας γενικά και ειδικά πάνω σε αυτούς τους δύο θα πρέπει να είναι πολύ σκληρή και πιεστική , όπως σήμερα, και αν και οι επιστροφές μας θα είναι καλές δεν θα έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Θα τους νικήσουμε.

Θα τα ξαναπούμε μετά το παιχνίδι με τη Βραζιλία.

Υ.Γ. Σήμερα σκόραραν οι 11 παίκτες μας από τους 12. Ο μόνος που δεν σκόραρε ήταν ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος. Όμως ο Παναγιώτης νομίζω ότι έβαλε το μεγαλύτερο καλάθι της καριέρας του. Ο Παναγιώτης μετά από 13 χρόνια επανήλθε σε μια μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική ομάδα. Αυτά τα 13 χρόνια πόνεσε, σταμάτησε, έκανε εγχειρήσεις, αποθεραπείες, ένιωσε ότι ο αθλητισμός σταματάει για αυτόν αλλά τελικά δεν το έβαλε κάτω και σήμερα έβαλε το μεγαλύτερο καλάθι. Ήταν το καλάθι της υπομονής, της προσπάθειας, της δικαίωσης, της υπέρβασης.