Oλυμπιακός 2019-2020: Ένα ωραίο αίνιγμα

Ο Ολυμπιακός φέτος δημιουργήθηκε σύμφωνα με τα γούστα και τα «θέλω» του Ντέιβιντ Μπλατ. Τα νέα πρόσωπα, αλλά και το στυλ μπάσκετ που θα θελήσει να παρουσιάζει ο Αμερικανός κόουτς. 

Oλυμπιακός 2019-2020: Ένα ωραίο αίνιγμα

Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει στις πρώτες προπονήσεις του Ολυμπιακού να βλέπουμε αρκετά γνώριμα πρόσωπα, είτε στο προπονητικό-τιμ, είτε στους παίκτες. Από πέρσι όμως και ειδικά φέτος, οι νέες παρουσίες είναι αυτές που κυριαρχούν. Είναι χαρακτηριστικό πως από το ρόστερ της περασμένης σεζόν, οι μόνοι που έδωσαν το "παρών" στην πρώτη προπόνηση στο ΣΕΦ, ήταν οι Βασίλης Σπανούλης και Σάσα Βεζένκοφ. Βλέπετε, οι Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Παπανικολάου, Νίκολα Μιλουτίνοφ, έχουν υποχρεώσεις με τις εθνικές ομάδες, όπως και οι νεοαποκτηθέντες Αντώνης Κόνιαρης και Μιντάουγκας Κουζμίνσκας.

Από εκεί και πέρα, μόνο νέα πρόσωπα! Μπράντον Πολ, Γουέιντ Μπάλντγουϊν, Όγκουστιν Ρούμπιτ, Κέβιν Πάντερ, Ίθαν Χαπ, αλλά και ο Γουίλ Τσέρι, ο οποίος, βέβαια, έζησε την ομάδα προς το τέλος της περασμένης σεζόν. "Παρών" και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος όμως θα παραχωρηθεί δανεικός στον Ιωνικό Νικαίας, καθώς ζητούμενο είναι να βρει ρυθμό στο παιχνίδι του, αγωνιζόμενος σε έναν σύλλογο που θα έχει ενεργό ρόλο. Εκεί ήταν και παίκτες που θα λάβουν μέρος στην αναπτυξιακή ομάδα των "ερυθρολεύκων" στην Α2, όπως οι Αλέξανδρος Νικολαϊδης, Πέτρος Νοέας και Βασίλης Χρηστίδης, συν φυσικά τον παίκτη-χρυσάφι του Ολυμπιακού που αγωνίζεται στην Εφήβων, το μεγάλο ταλέντο που ακούει στο όνομα Αλεξέι Ποκουσέφσκι.

Ας μην γελιόμαστε, πρόκειται για ένα τέλος εποχής της προηγούμενης ομάδας, η οποία βασίστηκε σε έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, ποντάροντας στην δυναμική του ελληνικού κορμού (που έφερε τίτλους και επιτυχίες), αλλά παράλληλα και για μία νέα αρχή. Πλέον, ζούμε στην εποχή του Ντέιβιντ Μπλατ και η ομάδα χτίστηκε και δημιουργήθηκε αποκλειστικά σύμφωνα με τα "θέλω" του. Δεν επικράτησαν συναισθηματισμοί με παίκτες που συνδύασαν το όνομα τους με τις επιτυχίες του Ολυμπιακού στο πρόσφατο παρελθόν, ούτε και η διοίκηση έφερε ιδιαίτερες αντιρρήσεις στις προτάσεις του Αμερικανού κόουτς. Οι Αγγελόπουλοι φέτος τον εμπιστεύθηκαν και τον στήριξαν στον απόλυτο βαθμό.

Το ερώτημα βέβαια είναι το τι εικόνα θα παρουσιάσει ο φετινός Ολυμπιακός, ο οποίος θα αγωνιστεί σε ιδιαίτερες συνθήκες. Ας μην ξεχνάμε πως η πρώτη ομάδα θα παίξει μόνο στην Ευρωλίγκα και υποχρεώσεις στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν για τους παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ. Κάποιος θα πει πως το γεγονός αυτό θα επηρεάσει την ομάδα ώστε να βρει ρυθμό, αλλά παράλληλα υπάρχει και η γνώμη πως οι Πειραιώτες θα παρουσιάζονται περισσότερο φρέσκοι και ξεκούραστοι, σε σύγκριση με τους αντιπάλους του στην Ευρώπη. Περισσότερα στη πράξη.

Ο φετινός Ολυμπιακός, πάντως, είναι ένα ωραίο αίνιγμα. Άπαντες αναμένουν με ενδιαφέρον το πως θα καταφέρουν όλα αυτά τα κομμάτια να ταιριάξουν μεταξύ τους, παρουσιάζοντας ένα ανταγωνιστικό και φιλόδοξο σύνολο. Καμία αντίρρηση πως υπάρχει ταλέντο, αλλά παράλληλα υπάρχουν αρκετοί παίκτες-στοιχήματα, μπασκετμπολίστες που θα αγωνιστούν για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ενώ άλλοι θα κάνουν φέτος το ντεμπούτο τους στην Ευρωλίγκα. Αποκτήθηκαν μπασκετμπολίστες που είναι περισσότερο "4άρια" αλλά θα παίξουν σαν σέντερ, όπως ο Όγκουστιν Ρούμπιτ, αλλά και "3άρια" όπως ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί κυρίως σαν πάουερ-φόργουορντ. Ο Σάσα Βεζένκοφ θα "χαμηλώσει" στο "3", ενώ αναμένεται να δούμε αρκετά συχνά στη συγκεκριμένη θέση και τον Μπράντον Πολ.

Το σίγουρο είναι πως ο Ντέιβιντ Μπλατ θα επιδιώξει φέτος να παρουσιάσει σε μεγαλύτερο βαθμό το μπάσκετ που θέλει. Έναν τρόπο παιχνιδιού που ποντάρει στη ταχύτητα, στο σουτ, στην επίθεση, στην ενέργεια, στο εύκολο καλάθι στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά και στις περισσότερες κατοχές, έχοντας γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας. Λιγότερο πικ-εν-ρολ, περισσότερο "ένας εναντίον ενός" και αξιοποίηση των ψηλών μέσα στη ρακέτα. Με παίκτες που θα μπορούν να παίξουν από δύο έως και τρεις θέσεις, με την ομάδα να αναμένεται να μεταμορφώνεται σαν... χαμαιλέοντας στις απαιτήσεις του κάθε αγώνα. Ο νέος Ολυμπιακός αναμένεται με ενδιαφέρον...