Ξέχνα τον Ολυμπιακό που ήξερες
Οι Μπαρτζώκας και Σφαιρόπουλος συνέχισαν και εξέλιξαν το μοντέλο του Ίβκοβιτς. Ο Ντέιβιντ Μπλατ, όμως, χαράζει τον δικό του δρόμο και η φετινή ομάδα θα έχει σε απόλυτο βαθμό την υπογραφή του.
Ο φετινός Ολυμπιακός θα είναι εντελώς διαφορετικός από εκείνον που ξέρατε έως και το καλοκαίρι του 2018 επί εποχή Γιάννη Σφαιρόπουλου. Και σε σχέση με πέρσι, η φετινή ομάδα θα έχει σε μεγαλύτερο βαθμό την υπογραφή του Ντέιβιντ Μπλατ. Το ρόστερ ενόψει της νέας σεζόν, σχηματίστηκε και στελεχώθηκε, όπως ακριβώς ήθελε και επιθυμούσε ο Αμερικανός τεχνικός.
Η διοίκηση, δεν έβαλε... πλάτη για κανέναν παίκτη, ούτε και επικράτησαν οι συναισθηματισμοί με τον ελληνικό κορμό, κάτι που υπήρχε έντονα για περίπου μία πενταετία. Δεν ήθελε ο κόουτς τον Βαγγέλη Μάντζαρη; Κανένα πρόβλημα! Αποφασίστηκε πως ο κύκλος του στο μεγάλο λιμάνι έκλεισε, και ας ήταν βασικό μέλος των τεσσάρων τελικών Φάιναλ Φορ μέσα σε έξι χρόνια. Ήθελε να ενισχύσει το ρόστερ του κυρίως με ξένους και Αμερικανούς παίκτες. Η επιθυμία του έγινε και πράξη! Στην ομάδα υπάρχουν ήδη οκτώ αλλοδαποί παίκτες, με τους έξι να είναι από τις ΗΠΑ (Μπάλντγουϊν, Πάντερ, Πολ, Χαπ, Ρούμπιτ, Τσέρι).
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Αφήστε στην άκρη τον κύριο τρόπο ανάπτυξης μέσω πικ-εν-ρολ, ξεχάστε τους καθαρόαιμους αθλητικούς σέντερ με έφεση στην άμυνα και την ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, διότι πλέον δεν υπάρχει ούτε ένας. Η ομάδα, πλέον, δεν θα... ζει και θα πεθαίνει, από τις διαθέσεις των Βασίλη Σπανούλη και Γιώργου Πρίντεζη. Το ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ ήδη συρρικνώθηκε, καθώς οι γηγενείς θα είναι μόλις τέσσερις (Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Κόνιαρης), άντε να τους κάνουμε πέντε, αν προσθέσουμε και τον (Βούλγαρο διεθνή) Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος έχει ελληνικό διαβατήριο.
Το καλοκαίρι του 2012, μπορεί ο Ντούσαν Ίβκοβιτς να αποχώρησε, αλλά ακολούθως, τόσο ο Γιώργος Μπαρτζώκας, όσο και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ναι μεν πέρασαν τα δικά τους κομμάτια, αλλά και την φιλοσοφία τους στον Ολυμπιακό, αλλά ακολουθούσαν ως έναν βαθμό την πεπατημένη του "Ντούντα". Ο Ντέιβιντ Μπλατ, όμως, αυτό δεν το κάνει. Και ειδικά φέτος, αυτή η ομάδα, είναι περισσότερο "δικιά" του, καθώς όσοι παίκτες υπάρχουν στο ρόστερ, βρίσκονται επειδή εκείνος τους θέλει και εκτιμά τις δυνατότητες τους.
Μάλιστα, διαμόρφωσε ένα ρόστερ που οι περισσότεροι αθλητές του μπορούν να παίξουν από δύο έως και τρεις θέσεις. Θα δούμε πολλά και διαφορετικά σχήματα μέσα στη σεζόν. Έναν Ολυμπιακό που θα μεταλλάσσεται και θα διαμορφώνεται, αναλόγως με τις συνθήκες και τις ανάγκες του εκάστοτε αγώνα. Οι ομάδες του Αμερικανού τεχνικού, είχαν πάντα ενδιαφέρον. Ικανές για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο.
Ti στυλ μπάσκετ θα θελήσει να παίξει ο φετινός Ολυμπιακός; Θα δούμε μία ομάδα που θα δίνει προτεραιότητα της στην επίθεση, δίχως όμως αυτό να σημαίνει πως θα είναι αδιάφορη στην άμυνα. Για αυτό άλλωστε το ρόστερ στελεχώθηκε (σχεδόν σε όλες τις θέσεις) με καλούς σουτέρ, με παίκτες που έχουν έφεση στο να βάλουν την μπάλα στο καλάθι. Τι άλλο ζητά; Ταχύτητα! Αυτό θέλει ο Ντέιβιντ Μπλατ. Ένα σύνολο που θα ποντάρει στο εύκολο καλάθι σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, που θα τρέξει στο τρανζίσιον, μία ομάδα που θα έχει γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, επιδιώκοντας να πηγαίνει τα παιχνίδια της σε πολλές κατοχές. Μία αθλητική ομάδα που θα σουτάρει με καλά ποσοστά από την περιφέρεια, αλλά και που θα επιδιώκει συστηματικά αρκετό ποστ-απ παιχνίδι από τους ψηλούς της μέσα στη ρακέτα. Αυτή θα είναι η συνταγή του Ντέιβιντ Μπλατ.