Ολυμπιακός 2019-20: Η προτεραιότητα, οι φευγάτοι και η «εξιλέωση» του Μπλατ

Προτεραιότητα η απόκτηση ενός γκαρντ που θα κάνει την διαφορά. Οι «φευγάτοι», εκείνοι που πάνε για αναπροσαρμογές και η σεζόν «εξιλέωσης» για τον Ντέιβιντ Μπλατ.

Ολυμπιακός 2019-20: Η προτεραιότητα, οι φευγάτοι και η «εξιλέωση» του Μπλατ

Το ενδεχόμενο απόκτησης του Κώστα Σλούκα από τον Ολυμπιακό, θα διαμόρφωνε και στη πορεία την στελέχωση του ερυθρόλευκου ρόστερ. Το γεγονός πως ο 29χρονος γκαρντ θα συνεχίσει στη Φενέρμπαχτσε αλλάζει τα δεδομένα. Πλέον, οι Πειραιώτες θα κοιτάξουν επειγόντως για την απόκτηση ενός πρωτοκλασάτου γκαρντ και παράλληλα, σιγά-σιγά, θα αρχίσουν να διαμορφώνουν την ομάδα της νέας σεζόν.

Ας αναλύσουμε, λοιπόν, πως έχουν μέχρι στιγμής τα δεδομένα. Ο Ντέιβιντ Μπλατ θα είναι κόουτς στους «ερυθρόλευκους» και στη νέα σεζόν. Oι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, άλλωστε, παραδοσιακά δίνουν πάντα (τουλάχιστον) μία δεύτερη σεζόν στους προπονητές τους. Παναγιώτης Γιαννάκης (2008-10), Ντούσαν Ίβκοβιτς (2010-2012), Γιώργος Μπαρτζώκας (2012-14), Γιάννης Σφαιρόπουλος (2014-2018). Η περσινή σεζόν ξεκίνησε εξαιρετικά για τους Πειραιώτες. Ο Ντέιβιντ Μπλατ πέρασε νέα στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας, άρχισε να παίζει πιο γρήγορα και σύγχρονα, αλλά από τα μέσα της σεζόν και μετά άρχισε η… κατηφόρα. Δεν φταίνε μόνο οι διαρροές μηνυμάτων, οι τραυματισμοί και οι οφειλές. Έχει τις ευθύνες του και εκείνος, τόσο για το βάθος που επέλεξε να έχει στο ρόστερ του, όσο και για το πώς διαχειρίστηκε το υλικό που είχε στα χέρια του. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο έμεινε δίχως τίτλους, αλλά αποκλείστηκε και από τα πλέι-οφς της Ευρωλίγκας. Μία σεζόν καταστροφική και φέτος θα έχει την ευκαιρία να «εξιλεωθεί».

Ο κόουτς, πάντως, δεν δείχνει να είναι μεγάλος θαυμαστής της ιδέας για ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου στον Ολυμπιακό. Αν ήταν στο… χέρι του, θα είχε επτά και οκτώ ξένους στο ρόστερ. Εδώ, όμως, δεν είναι Μακάμπι και δεν γίνεται οι Πειραιώτες να «διαλύσουν» την ομάδα τους (και τον κορμό τους), φέρνοντας τον κάθε παίκτη-έμπνευση ενός προπονητή, ο οποίος δεν σου εμπνέει και σιγουριά πως έχει την διάθεση να μείνει για χρόνια στο μεγάλο λιμάνι. Και αν μετά φύγει; Ποιος θα τους έχει; Επίσης, δεν μπορείς να πεις κιόλας πως έφερε και αθλητές-λαβράκια στο μεγάλο λιμάνι (Γουίλιαμς-Γκος, Τίμα, ΛεΝτέι, Τουπάν), όπως για παράδειγμα έκανε ο Γιώργος Μπαρτζώκας (Ντάνστον, Λοτζέσκι, Χάντερ). Να τα κοιτάμε και αυτά.

Ψάχνει γκαρντ ηγέτη, στον «αέρα» ο Γκος

Στους «κοντούς», οι Πειραιώτες έχουν αυτή την στιγμή στο ρόστερ τους με συμβόλαια, τους Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Βαγγέλη Μάντζαρη, συν την άφιξη του 23χρονου γκαρντ, Αντώνη Κόνιαρη. Ένας από τους ποιοτικούς πλέι-μέικερ της νέας γενιάς του ελληνικού μπάσκετ και στο μεγάλο λιμάνι ελπίζουν να καταφέρει με τα «ερυθρόλευκα» να αναδείξει το ταλέντο του. Είναι μία επένδυση.

Με τον Βαγγέλη Μάντζαρη, η διοίκηση του Ολυμπιακού θα έχει σύντομα ραντεβού μαζί του, συζητώντας το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής στο συμβόλαιο του. Το κασέ του κυμαίνεται κοντά στις 800.000 ευρώ και υπάρχει η διάθεση να του γίνει νέα μείωση στις απολαβές. Και λέμε νέα, γιατί ο 29χρονος πλέι-μέικερ δέχτηκε και πέρσι «ψαλίδι». Θα το δεχτεί και φέτος; Δύσκολο! Η αλήθεια είναι πως ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν παρουσιάζεται «ζεστός» να τον έχει στο ρόστερ του (φέτος άλλωστε έριξε κατακόρυφα τον χρόνο συμμετοχής του), αλλά αν τον κρατήσει, δείχνει να θέλει να τον έχει με λιγότερα χρήματα, ώστε να εξοικονομηθούν από εκείνον λεφτά για να δοθούν σε άλλο παίκτη. Οι Αγγελόπουλοι, πάντως, έχουν αποδείξει επανειλημμένα πως σέβονται και εκτιμούν τους Έλληνες παίκτες τους. Ο 29χρονος πλέι-μέικερ έχει κλειστό συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν, θέλει να μείνει αλλά τα πάντα θα κριθούν στη συνάντηση που θα έχει με τους προέδρους της ΚΑΕ. Λέτε να αποχωρήσει; Ήδη, πάντως, υπάρχουν ομάδες Ευρωλίγκας που παρακολουθούν την περίπτωση του.

Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος έχει κλειστό συμβόλαιο, αλλά η παραμονή του στην ομάδα μόνο σίγουρη δεν είναι! Ο Αμερικανός γκαρντ είναι στον… αέρα. Τον πίστεψε όσο κανέναν άλλον παίκτη ο Ντέιβιντ Μπλατ, πόνταρε στις δυνατότητες του, αλλά εκείνος δεν έδειξε πως μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας. Και δεν παίρνει και λίγα λεφτά. Το κασέ του είναι κοντά στις 800.000 δολάρια. Αν έρθει σύλλογος που ενδιαφερθεί για την απόκτηση του, οι Πειραιώτες θα τον δώσουν με… κορδέλα.

Ο Βασίλης Σπανούλης τυπικά είναι ελεύθερος, αλλά είναι δεδομένη η επιθυμία του Ολυμπιακού να του ανανεώσει το συμβόλαιο, ώστε να συνεχίσουν μαζί για μία τελευταία σεζόν. Από εκεί και πέρα, το ρόστερ των Πειραιωτών «διψά» για έναν πρωτοκλασάτο γκαρντ, ο οποίος θα μπορεί να κάνει την διαφορά και να ηγηθεί της προσπάθειας, έχοντας έφεση σε σκορ και δημιουργία. Ο Μάλκολμ Ντιλέινι (κυκλοφορεί ελεύθερος στην αγορά) είναι μία ιδανική, αλλά παράλληλα και ακριβή περίπτωση.

Ο Σάσα στο «3» και το… μέλι για Έβανς στο «4»

Ο Κώστας Παπανικολάου έχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό έως και το 2022 και θα συνεχίσει να αποτελεί τον βασικό σμολ-φόργουορντ της ομάδας. Θα συζητηθεί και με εκείνον το ενδεχόμενο… ψαλιδιού στις απολαβές. Πίσω του θα βρεθεί ο Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος θα «χαμηλώσει» από το «4» στη θέση «3». Παράλληλα, υπάρχει η διάθεση να αποκτηθεί ένα ξένο «2αρο3άρι» με έφεση στο σουτ, όπως για παράδειγμα ήταν ο Ματ Λοτζέσκι.

Στον ρόλο του πάουερ-φόργουορντ, θα συνεχίσει να δεσπόζει η ηγετική παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη. Το συμβόλαιο του λήγει το 2020, αλλά ο παίκτης έχει την διάθεση να συνεχίσει να παίζει έως και το 2021, κλείνοντας τότε την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Θα γίνει και με εκείνον κουβέντα για το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του συμβολαίου του, οπότε μην αποκλείουμε και μία πιθανή μονοετή επέκταση, με διαφορετικό κασέ.

Πίσω από τον υπαρχηγό, ο Ντέιβιντ Μπλατ στάζει… μέλι για την απόκτηση του Αμερικανού πάουερ-φόργουορντ, Τζέρεμι Έβανς. Ένα αθλητικό «4άρι» με έφεση στην άμυνα και ικανότητα τόσο στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, όσο και στο περιφερειακό σουτ. Υπάρχει προφορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά ο αθλητής έχει ζητήσει μικρή παράταση, ώστε να τεστάρει τις ευκαιρίες του για το ΝΒΑ. Μοιρασμένες οι πιθανότητες παραμονής του Ζακ ΛεΝτέι.

Δεν πωλείται ο Μιλουτίνοφ, ψάχνει αθλητικό σέντερ

Στη θέση «5», ο Νίκολα Μιλουτίνοφ δεν πωλείται! Μόνη περίπτωση να αποχωρήσει είναι να ενεργοποιήσει την ρήτρα το Σαν Αντόνιο. Οι Σπερς, πάντως, μέχρι στιγμής, δεν δείχνουν «ζεστοί» να τον πάρουν φέτος μαζί τους στο ΝΒΑ και όλα δείχνουν πως ο Σέρβος θα συνεχίσει την καριέρα του στον Πειραιά, τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη, καθώς το 2020 μένει ελεύθερος. Το συζητούν και για επέκταση της συνεργασίας τους οι «ερυθρόλευκοι», αλλά ο παίκτης δεν έχει στο μυαλό του να το κάνει πράξη τώρα. Ενδεχομένως γιατί ξέρει πως την επόμενη σεζόν θα πάει στο Τέξας.

Πίσω από εκείνον, ο Ντέιβιντ Μπλατ θέλει ένα αθλητικό «5άρι». Προσέγγισε ο Ολυμπιακός την περίπτωση του Οθέλο Χάντερ, αλλά παρουσιάστηκε διαφορά στο οικονομικό. Πλέον, οι Πειραιώτες έχουν στραφεί σε άλλες λύσεις, ενώ συνεχώς τους προτείνονται ψηλοί, όπως για παράδειγμα και ο Βινς Χάντερ, ο οποίος πέρσι πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν με την ΑΕΚ.

Τα δεδομένα με Μπόγρη, Αγραβάνη και Τίμα

Την… πόρτα της εξόδου (όπως σας έχουμε αναφέρει στο «ΦΩΣ») βρίσκονται οι Γιώργος Μπόγρης και Δημήτρης Αγραβάνης. Ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν εμπιστεύεται τον Έλληνα σέντερ, ενώ θέλει η τρίτη του λύση στο «5» να είναι περισσότερο οικονομική. Όσον αφορά τον 25χρονο πάουερ-φόργουορντ, κατά την διάρκεια της σεζόν ήρθε σε… ρήξη με τον Αμερικανό κόουτς. Ο παίκτης γκρίνιαζε και θύμωνε που δεν έπαιρνε χρόνο συμμετοχής τους τελευταίους μήνες, ύστερα και από την επιστροφή του μετά τον τραυματισμό του, ενώ και ο Ντέιβιντ Μπλατ είναι δυσαρεστημένος με τον αθλητή από θέμα συμπεριφοράς και νοοτροπίας. Το γυαλί έχει… ραγίσει. Μέχρι τις 30 Ιουνίου, πάντως, η ΚΑΕ Ολυμπιακός έχει την δυνατότητα να ενεργοποιήσει την οψιόν ανανέωσης στα συμβόλαια τους, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση θα τους αφήσει ελεύθερους, με το δεύτερο να είναι και το πιθανότερο σενάριο.

Όσον αφορά τον Γιάνις Τίμα, έχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και για τη νέα σεζόν, αλλά οι Πειραιώτες βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Χίμκι για την παραχώρηση του. Η μετακίνηση του στη Ρωσία θεωρείται θέμα χρόνου. Και οι Πειραιώτες έτσι θα γλιτώσουν κοντά στα 800.000 δολάρια, λεφτά που θα μπορούν να τα δώσουν σε άλλους παίκτες, για να ενισχύσουν το ρόστερ τους περισσότερο εύστοχα.