Ποκουσέφσκι: Το «χρυσάφι» του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός έχει «χρυσάφι» στα χέρια του με την περίπτωση του 17χρονου Αλεξέι Ποκουσέφσκι. Το μέλλον του ανήκει. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ποκουσέφσκι: Το «χρυσάφι» του Ολυμπιακού

Είναι καλό όταν βλέπουμε έναν παίκτη να διαπρέπει στις μικρές ηλικίες να μην ξεκινάμε τους διθυράμβους και να κρατάμε μικρό καλάθι. Δεν χρειάζονται οι υπερβολές. Άλλωστε, είναι αρκετά τα παραδείγματα ταλαντούχων αθλητών, οι οποίοι ναι μεν διέπρεψαν σε επίπεδο Εφήβων και Νέων, αλλά στους Άνδρες αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

Όμως, στην περίπτωση του νεαρού Σέρβου, Αλεξέι Ποκουσέφσκι δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Είναι γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχει «χρυσάφι» στα χέρια του. Ένας παίκτης που είναι 17.5 ετών (γεννημένος στις 26 Δεκεμβρίου του 2001), με ύψος 2.11 , ο οποίος μπορεί να κατεβάσει την μπάλα με άνεση σαν πλέι-μέικερ και να σουτάρει σαν περιφερειακός, αν και έχει μπόι για σέντερ! Η θέση που αγωνίζεται είναι κυρίως το «3», αλλά δεν είναι υπερβολή πως μπορεί να παίξει από το «1» έως και το «5». Ένας μπασκετμπολίστας με τεράστιο ταλέντο, όντας ικανότατος τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση, αλλά και στην δημιουργία, διαθέτοντας γρήγορη αντίληψη.

Στην πρεμιέρα του 46ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Εφήβων, το οποίο διεξάγεται στην Ελευθερούπολη, ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι έκανε πράγματα και θαύματα με την ομάδα του Ολυμπιακού κόντρα στον Άρη, αφήνοντας τους πάντες με το στόμα ανοιχτό. Σε 34 λεπτά συμμετοχής σημείωσε ένα εντυπωσιακό νταμπλ-νταμπλ, ολοκληρώνοντας το ματς έχοντας 29 πόντους (7/14 δίποντα, 5/11 τρίποντα), 14 ριμπάουντ, 6 ασίστ, συν 3 μπλοκ και 2 κλεψίματα. Ένα δείγμα των δυνατοτήτων του, αλλά και του πληθωρικού ταλέντου του.

Ένα παιδί που είναι θέμα χρόνου να προωθηθεί στο άμεσο μέλλον στην πρώτη ομάδα του Πειραιά (το μόνο «αγκάθι» το γεγονός πως δεν έχει ακόμη ελληνικό διαβατήριο), δείχνοντας πως έχει όλα τα φόντα να αγωνιστεί κάποια στιγμή και στο ΝΒΑ. Έχει τεχνική, είναι ώριμος για την ηλικία του και είναι εντυπωσιακό να βλέπεις έναν μπασκετμπολίστα ύψους 2.11 να σκέφτεται, να λειτουργεί και να κινείται με άνεση σαν πλέι-μέικερ. Αν υπάρχει ένα κομμάτι που θα πρέπει να δουλέψει όμως και να βελτιώσει, είναι το σώμα του και η μυϊκή ενδυνάμωση. Σε αυτό υστερεί, καθώς είναι υπερβολικά αδύνατος.

Πρόκειται για έναν παίκτη που είναι προϊόν των Ακαδημιών του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες τον έφεραν στην ομάδα τους τον Γενάρη του 2016 (ήταν 14.5 ετών), αποκτώντας τον από τις μικρές ομάδες της Βοϊβοντίνα, όταν και είχαν στο «τιμόνι» του αναπτυξιακού τους προγράμματος τον προπονητή Νίκο Κεραμέα. Μάλιστα, η οικογένεια του μετακόμισε στην Ελλάδα από την Σερβία, ώστε να τον στηρίξει. Στο περασμένο τουρνουά που αγωνίστηκε με τους Νέους των «ερυθρολεύκων» στην Ευρωλίγκα, ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα έχοντας μέσο όρο 15.8 πόντους, 3.5 κοψίματα, 2.5 ασίστ και 52.6% στα τρίποντα, κάνοντας τους αντιπάλους να… τρίβουν τα μάτια τους από το αγωνιστικό του προφίλ.

Σεμνά και ταπεινά όμως και χαμηλά το κεφάλι. Μόνο αν συνεχίζει να δουλεύει εντατικά, να προοδεύει και να εξελίσσεται, θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει και σε επίπεδο Ανδρών. Κανείς δεν έκανε μεγάλη καριέρα στηριζόμενος μόνο στο ταλέντο του. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, και στην ΚΑΕ Ολυμπιακός θέλουν να κρατούν χαμηλούς τόνους για τον Αλεξέι Ποκουσέφσκι, ώστε να προστατέψουν τον παίκτη και το προϊόν τους. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα παιδί που είναι μόλις 17,5 ετών, έχοντας όλο το μέλλον μπροστά του.