Σλούκας: O διάδοχος του Σπανούλη

O Kώστας Σλούκας ετοιμάζεται για το 7ο Final Four της καριέρας του και στον μεγάλο λιμάνι θέλουν το 8ο να το πραγματοποιήσει με τον Ολυμπιακό. Τα δεδομένα για το καλοκαίρι. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Σλούκας: O διάδοχος του Σπανούλη

Η Φενέρμπαχτσε απέκλεισε την Ζαλγκίρις, «σφράγισε» το εισιτήριο για τη Βιτόρια και ο Κώστας Σλούκας θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στο 7ο Φάιναλ Φορ της καριέρας του. Μετά τους Θοδωρή Παπαλουκά και Φραγκίσκο Αλβέρτη, οι οποίοι αριθμούν 9 συμμετοχές στην τελική τετράδα της Ευρωλίγκας, ο τρίτος Έλληνας παίκτης με τις περισσότερες παρουσίες είναι ο 29χρονος γκαρντ της Φενέρμπαχτσε. Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό στις δύο πρώτες συμμετοχές του το 2012 (Κωνσταντινούπολη) και το 2013 (Λονδίνο), ενώ το 2015 γνώρισε την ήττα στον τελικό της Μαδρίτης. Ακολούθως μετακόμισε στη Φενέρμπαχτσε και από τότε συμμετέχει κάθε χρόνο (2016, 2017, 2018) τουλάχιστον στον τελικό της διοργάνωσης. Κατέκτησε το τρόπαιο για τρίτη φορά στην καριέρα του στη Κωνσταντινούπολη το 2017 και μάλιστα κόντρα στην πρώην ομάδα του, τον Ολυμπιακό. Πλέον, στη χώρα των Βάσκων, θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το τέταρτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στη καριέρα του.

Ένας αθλητής που ανδρώθηκε, μεγάλωσε και εξελίχθηκε στο μεγάλο λιμάνι, όταν οι Αγγελόπουλοι (έχοντας το βλέμμα τους στο μέλλον) επένδυσαν εύστοχα σε εκείνον το καλοκαίρι του 2008, αποκτώντας τον από τον Μαντουλίδη. Ένας παίκτης που αγωνίστηκε επτά χρόνια στον Ολυμπιακό, όντας μέλος του χρυσού κορμού αυτής της ομάδας, κατακτώντας μαζί της πρωταθλήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το πεπρωμένο του Κώστα Σλούκα ήταν να γίνει ο επόμενος ηγέτης των «ερυθρολεύκων», παίρνοντας σιγά-σιγά την σκυτάλη από τον Βασίλη Σπανούλη. Και εκείνος άλλωστε τον έβλεπε (και τον βλέπει) σαν τον διάδοχο του. Όμως, στη συνέχεια έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές (σε εκείνο το καλοκαίρι του 2015) με αποτέλεσμα οι δρόμοι τους να χωρίσουν.

Όλα αυτά, όμως, οι όποιοι εγωισμοί, θα πρέπει να μείνουν πίσω. Αυτά που συνδέουν τον Κώστα Σλούκα με τους Αγγελόπουλους και τον Ολυμπιακό, είναι πολλά περισσότερα, από αυτά που τους χωρίζουν. Θα ήταν ό,τι καλύτερο, λοιπόν, για τους «ερυθρόλευκους» να να επαναφέρουν στο ρόστερ τους ένα «δικό τους παιδί», ο οποίος στη Φενέρμπαχτσε όχι μόνο απέδειξε την κλάση του, αλλά και τον ηγετικό του χαρακτήρα, επιβεβαιώνοντας πως αποτελεί τον επόμενο μεγάλο γκαρντ της Ελλάδας. Αυτός είναι ο «εκλεκτός» και στο μεγάλο λιμάνι το γνωρίζουν. Πως το είχε πει τότε ο Θεσσαλονικιός γκαρντ; «Δεν λέμε αντίο, αλλά εις το επανιδείν» και αυτή την ατάκα του κρατήστε την.

Βέβαια, εύλογα κάποιος θα πει «μα πώς να φύγει από την Τουρκία τώρα που βρίσκεται στο αποκορύφωμα της καριέρας του; Πως θα αποχωρήσει από μία ομάδα που αισθάνεται βασιλιάς, με αρκετά ευρωπαϊκά κλαμπ να τον έχουν βάλει στο... μάτι;». Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, γνωρίζοντας πράγματα και καταστάσεις, είναι πως αν η ΚΑΕ προσεγγίσει σωστά και όπως πρέπει τον Κώστα Σλούκα, καταθέτοντας του μία θελκτική πρόταση, ξεκαθαρίζοντας του παράλληλα πως υπάρχει όραμα και υψηλοί στόχοι, τότε θα έχει την ευκαιρία να τον κάνει δικό της. Ήδη, άλλωστε, οι πρώην συμπαίκτες του (και φίλοι του) στον Ολυμπιακό, του έχουν ξεκινήσει το… ψηστήρι για να επιστρέψει.

Δεν ξέρουμε το που θα συνεχίσει την καριέρα του στην ερχόμενη σεζόν ο Κώστας Σλούκας. Ενδεχομένως και να παραμείνει στη Φενέρμπαχτσε (αν το θελήσει έχει την δυνατότητα να αποχωρήσει το καλοκαίρι, καθώς είχε υπογράψει συμβόλαιο 2+1), αλλά έχοντας συμπληρώσει τέσσερα χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, έχει στο μυαλό του να επιστρέψει στην Ελλάδα, ώστε να συνεχίσει την καριέρα του. Και ο πρώτος του στόχος, το «θέλω» του, είναι να φορέσει και πάλι τα «ερυθρόλευκα». Και έχει αρκετούς λόγους: Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που ανδρώθηκε, έπαιξε επτά χρόνια μπάσκετ εκεί, κατέκτησε πρωταθλήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη και υπάρχει ένα συναισθηματικό "δέσιμο". Γνώριμο περιβάλλον, ξέρει το κλίμα που επικρατεί στα αποδυτήρια και εκεί φυσικά είναι και οι φίλοι του, οι συμπαίκτες του (Μάντζαρης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Σπανούλης), με τους οποίους έχει βιώσει μαζί τεράστιες στιγμές εντός παρκέ.

Όμως, για να γίνει αυτό πράξη, θα πρέπει και οι Πειραιώτες να του δείξουν έμπρακτα πως τον θέλουν, δίχως εγωισμούς, ξεκαθαρίζοντας του πως τον βλέπουν (και εκείνοι) ως τον επόμενο ηγέτη της ομάδας τους.