Ολυμπιακός: Οι ξένοι αποδείχτηκαν... «ξένοι»

Ο Ολυμπιακός φέτος πόνταρε και επένδυσε στους ξένους του, υπογράφοντας μαζί τους κλειστά συμβόλαια, αλλά Γουίλιαμς-Γκος, Τίμα, Τουπάν και ΛεΝτέι δεν μπόρεσαν να κάνουν την διαφορά. 

Ολυμπιακός: Οι ξένοι αποδείχτηκαν... «ξένοι»

Δεν του βγήκαν φέτος οι ξένοι παίκτες του Ολυμπιακού. Όχι μόνο εκείνοι που αποκτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και οι παλαιότεροι, όπως ο Γιάνις Στρέλνιεκς. Θα λέγαμε πως περισσότερο τον ταλαιπώρησαν, παρά τον βοήθησαν. Μόνη εξαίρεση φυσικά ο εντυπωσιακός Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος πραγματοποίησε φέτος στην Ευρώπη την κορυφαία σεζόν της καριέρας του.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ έκανε τις επιλογές του, αλλά οι περισσότερες δεν τον δικαίωσαν. Εύλογα, βέβαια, κάποιος θα σχολιάσει πως και ο προπονητής λειτούργησε ανάλογα με το μπάτζετ που είχε στα χέρια του. Καμία αντίρρηση πάνω σε αυτό. Στη Νταρουσάφακα, άλλωστε, την σεζόν 2016-2017, είχε πραγματοποιήσει εύστοχες επιλογές, καθώς είχε για ξένους στο ρόστερ του ποιοτικούς παίκτες, όπως τους Μπραντ Γουοναμέικερ, Γουίλ Κλάιμπερν, Σκότι Γουίλμπεκιν και Αντριέν Μοερμάν. Ο πρώτος πήγε στο ΝΒΑ και στους Μπόστον Σέλτικς, ο δεύτερος είναι πλέον πρωταγωνιστής στη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο τρίτος έγινε ο ηγέτης της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ενώ ο τέταρτος διαπρέπει φέτος με την Αναντολού Εφές. Ο Αμερικανοϊσραηλινικός τεχνικός, λοιπόν, φημίζεται για το εύστοχο μάτι του στο να διαλέγει αξιόλογους παίκτες, αλλά αυτή την φορά στον Ολυμπιακό δεν του βγήκε ούτε μία επιλογή.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως η πειραϊκή ΚΑΕ εμπιστεύτηκε τις επιλογές του Ντέιβιντ Μπλατ και επένδυσε σε αυτές, κάτι που πιστοποιείται στο γεγονός πως έκανε στους περισσότερους κλειστά συμβόλαια. Για τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, ο Ολυμπιακός έδωσε 100.000 ευρώ στη Παρτιζάν και υπέγραψε μαζί του για τρεις σεζόν (2+1), με τα δύο πρώτα χρόνια να είναι κλειστά. Με την ίδια συμφωνία (2+1) έφερε στο μεγάλο λιμάνι και τον Ζακ ΛεΝτέι, αποκτώντας τον από την Χάποελ Γκιλμπόα. Δύο παίκτες, μάλιστα, οι οποίοι είναι ρούκι φέτος σε επίπεδο Ευρωλίγκας και κανείς δεν ήξερε αν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις στο κορυφαίο επίπεδο.

Κλειστό συμβόλαιο και στον Γιάνις Τίμα (2+1), για τον οποίο επέμενε ο Ντέιβιντ Μπλατ. Οι Πειραιώτες μάλιστα εδώ έκαναν την δική τους οικονομική υπέρβαση, καθώς το ετήσιο κασέ του Λετονού σουτέρ έφτασε στις 800.000 ευρώ! Οι «ερυθρόλευκοι» έφεραν στο μεγάλο λιμάνι και τον Αξέλ Τουπάν, με διετές συμβόλαιο, με την διοίκηση να έχει το δικαίωμα να τον κρατήσει και για τη νέα αγωνιστική χρονιά.

Κανείς από τους προαναφερόμενους όμως δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά. Ορισμένα καλά ματς από τον καθένα, εκλάμψεις, αλλά τίποτα παραπάνω. Για όλους υπήρχαν μεγαλύτερες απαιτήσεις, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει σε αυτές. Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δεν μπόρεσε να ηγηθεί της προσπάθειας και να γίνει πρωταγωνιστής. Με αρκετά σκαμπανεβάσματα στις εμφανίσεις του, ενώ στα κρίσιμα σημεία των αγώνων που η μπάλα… έκαιγε, τα σουτ που έπαιρνε πάνω του έβρισκαν σίδερο. Προς το τέλος της κανονικής περιόδου μάλιστα… κατέρρευσε από την πίεση.

Ο Ζακ ΛεΝτέι αποκτήθηκε για τον ρόλο του σέντερ στον Ολυμπιακό, αλλά στη πράξη αποδείχτηκε πως είναι περισσότερο «4άρι» και λιγότερο «5άρι». Ο παίκτης όχι μόνο το έδειχνε με την απόδοση του στο παρκέ, αλλά και το σχολίαζε συχνά-πυκνά στις δηλώσεις του. Από ένα σημείο και μετά κατάλαβε το λάθος του και ο Ντέιβιντ Μπλατ, με αποτέλεσμα να τον χρησιμοποιεί κυρίως στο πόστο του πάουερ-φόργουορντ και λιγότερο σε εκείνο του σέντερ. Μπορεί στο Ισραήλ να έκανε πράγματα και θαύματα, αλλά η Ευρωλίγκα είναι άλλη υπόθεση. Έχει ταλέντο και έφεση στο να βάζει την μπάλα στο καλάθι, αλλά στην άμυνα οι αδυναμίες του ήταν τρανταχτές.

Ο Αμερικανός τεχνικός ανέμενε από τον Γιάνις Τίμα να προσφέρει αξιόπιστο περιφερειακό σουτ και γενικά να δώσει τόνωση στην επιθετική λειτουργία της ομάδας, αλλά εξελίχτηκε στη μεγαλύτερη απογοήτευση της σεζόν. Αποτέλεσμα; Να παραχωρείται δανεικός στη Χίμκι στα μέσα Μάρτη, καθώς δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Ο Αξέλ Τουπάν ήρθε στον Πειραιά ως «πολυεργαλείο», ως ένας παίκτης που θα αναλάμβανε τους σπέσιαλ αμυντικούς ρόλους, αξιοποιώντας τα αθλητικά του προσόντα, δίνοντας ώθηση στους Πειραιώτες και στο παιχνίδι του ανοιχτού γηπέδου. Αν και ξεκίνησε καλά, από ένα σημείο και μετά «χάθηκε» στο ροτέισον. Είχε παράπονα για τον χρόνο συμμετοχής του, η απόδοση του έπεφτε, ενώ η ρήξη του με τους «ερυθρόλευκους» κορυφώθηκε με την διαφωνία του στον διακανονισμό των οφειλών. Αποτέλεσμα; Εδώ και λίγες μέρες να θέτει τον εαυτό του εκτός ομάδας.

Όσον αφορά τον Γιάνις Στρέλνιεκς; Στο μεγάλο λιμάνι δεν έχουν ξεχάσει το πόσο επιπόλαια χειρίστηκε το θέμα του τραυματισμού του με την εθνική ομάδα της Λετονίας, με αποτέλεσμα να τεθεί νοκ-άουτ για το υπόλοιπο της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα και να παραμένει εκτός δράσης από τον Φεβρουάριο. Το πότε θα επιστρέψει άγνωστο; Οι πιθανότητες να συνεχίσει στον Ολυμπιακό της νέας σεζόν; Ελάχιστες! Ας μην γελιόμαστε: Εξαιρετικός παίκτης, με ικανότητες σε σκορ και δημιουργία, αλλά άπαντες στον Πειραιά περίμεναν πολλά περισσότερα από εκείνον την τελευταία διετία.