Σλούκας, ο ιδανικός διάδοχος του Σπανούλη

Το λάθος του 2015 που μπορεί να διορθωθεί. Ο Σλούκας είναι "Βασιλιάς" στη Φενέρμπαχτσε, αλλά αν οι Πειραιώτες τον προσεγγίσουν σωστά το καλοκαίρι, η προτεραιότητα του στην Ελλάδα ήταν και θα είναι ο Ολυμπιακός. 

Σλούκας, ο ιδανικός διάδοχος του Σπανούλη

Ένα από τα πράγματα που θα ήταν καλό να κάνει ο Ολυμπιακός ενόψει της νέας σεζόν, είναι να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ του (το οποίο έχει αρχίσει να ατονεί) και να αποκτήσει έναν παίκτη ηγέτη, ένας άνθρωπο που ο Βασίλης Σπανούλης θα του παραδώσει την… σκυτάλη. Πλέον, άλλωστε, το σημαντικό για τους Πειραιώτες είναι το μέλλον τους, η επόμενη μέρα! Υπάρχει άλλος μπασκετμπολίστας που να διαθέτει τα χαρακτηριστικά του αρχηγού των «ερυθρολεύκων» και να είναι Έλληνας, πέρα από τον Κώστα Σλούκα; Όχι!

Ένας αθλητής που ανδρώθηκε, μεγάλωσε και εξελίχθηκε στο μεγάλο λιμάνι, όταν οι Αγγελόπουλοι επένδυσαν εύστοχα σε εκείνον το καλοκαίρι του 2008, αποκτώντας τον από τον Μαντουλίδη. Ένας παίκτης που αγωνίστηκε επτά χρόνια στον Ολυμπιακό, όντας μέλος του χρυσού κορμού αυτής της ομάδας, κατακτώντας μαζί της πρωταθλήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κάποτε είχαμε γράψει πως το πεπρωμένο του Κώστα Σλούκα είναι να γίνει ο επόμενος ηγέτης των «ερυθρολεύκων». Έγιναν λάθη όμως και από τις δύο πλευρές το καλοκαίρι του 2015 με αποτέλεσμα οι δρόμοι τους να χωρίσουν…

Τους συνδέουν περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν

Όλα αυτά, όμως, οι όποιοι εγωισμοί, θα πρέπει να μείνουν πίσω. Αυτά που συνδέουν τον Κώστα Σλούκα με τους Αγγελόπουλους και τον Ολυμπιακό, είναι πολλά περισσότερα, από αυτά που τους χωρίζουν. Θα ήταν ό,τι καλύτερο, λοιπόν, για τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν προσπάθεια ώστε να επαναφέρουν στο ρόστερ τους ένα «δικό τους παιδί», ο οποίος στη Φενέρμπαχτσε όχι μόνο απέδειξε την κλάση του, αλλά και τον ηγετικό του χαρακτήρα, επιβεβαιώνοντας πως αποτελεί τον επόμενο μεγάλο γκαρντ της Ελλάδας. Αυτός είναι ο «εκλεκτός».

Βέβαια, εύλογα κάποιος θα πει «μα πώς να φύγει από την Τουρκία ο 29χρονος γκαρντ που βρίσκεται στο αποκορύφωμα της καριέρας του; Πως θα αποχωρήσει από μία ομάδα που αισθάνεται βασιλιάς, με αρκετά ευρωπαϊκά κλαμπ να τον έχουν βάλει στο... μάτι;». Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, γνωρίζοντας πράγματα και καταστάσεις, είναι πως αν η ΚΑΕ προσεγγίσει σωστά και όπως πρέπει τον Κώστα Σλούκα, ξεκαθαρίζοντας του πως υπάρχει όραμα και υψηλοί στόχοι (καθώς αυτή την στιγμή κυριαρχεί η αμφιβολία για το μέλλον της ομάδας), τότε θα έχει την ευκαιρία να τον κάνει δικό της. Ήδη, πάντως, οι πρώην συμπαίκτες του (και φίλοι του) στον Ολυμπιακό, του έχουν ξεκινήσει το… ψηστήρι για να επιστρέψει.

Το λάθος του 2015

Είναι γεγονός πως ο Κώστας Σλούκας δεν έφυγε από τον Ολυμπιακό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εκείνο το καλοκαίρι του 2015, όπως είπαμε, έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές. Δεν έχει σημασία το ποιος έφτιαξε περισσότερο. Η ουσία είναι πως ο Έλληνας γκαρντ, ο οποίος μπασκετικά ανδρώθηκε και εξελίχθηκε στους Πειραιώτες, έχοντας ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο στα πρωταθλήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, δυστυχώς αποχώρησε από το μεγάλο λιμάνι ύστερα από μία γεμάτη επταετία (2008-2015) στα «ερυθρόλευκα». Να μην κρυβόμαστε. Τόσο η διοίκηση, οι συμπαίκτες του, όσο ακόμη και ο ίδιος ο Βασίλης Σπανούλης (με τον οποίο είχαν και έχουν εξαιρετικές σχέσεις), έβλεπαν τον Κώστα Σλούκα ως τον «επόμενο Σπανούλη». Αυτός ήταν ο διάδοχος του. Ο ίδιος όμως, όντας τότε 25 ετών, ένιωθε πως δεν θα είχε τον ρόλο που επιθυμούσε στην ομάδα και με… βαριά καρδιά είπε «αντίο» σε έναν σύλλογο με τον οποίο «δέθηκε». Πήρε πολλά, αλλά και έδωσε.

Ο Κώστας Σλούκας αποτέλεσε βασικό μέλος του γηγενή κορμού της ομάδας που οδήγησε τον Ολυμπιακό σε τρεις τελικούς Final Four μέσα σε τέσσερα χρόνια, ένας παίκτης πάνω στον οποίο πίστεψαν, πόνταραν και επένδυσαν εύστοχα οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος και δικαιώθηκαν. Αποτελεί μέρος της ιστορίας των "ερυθρολεύκων" και αυτό δεν αλλάζει. «Δέθηκε» με την ομάδα, όπως και με τους συμπαίκτες του και ξέρει και ο ίδιος πως το ΣΕΦ είναι το «σπίτι» του στην Ελλάδα. Όταν αποχώρησε για την Φενέρμπαχτσε, δεν ήταν τυχαίος ο τρόπος που ολοκλήρωσε την γραπτή του τότε ανακοίνωση. «Δεν λέμε αντίο, αλλά εις το επανιδείν», τόνισε και να είστε σίγουροι πως το έγραψε όχι για τις εντυπώσεις, αλλά επειδή αυτό ένιωθε και συνεχίζει να αισθάνεται.

Τα σερί «όχι» του στον Παναθηναϊκό και ο Ολυμπιακός

Ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος το ερχόμενο καλοκαίρι έχει την δυνατότητα να μείνει ελεύθερος αν το αποφασίσει (έχει υπογράψει 2+1 συμβόλαιο με την Φενέρμπαχτσε), δεν περνάει απαρατήρητος από τα ραντάρ του Παναθηναϊκού. Το ίδιο όμως συνέβη τόσο το καλοκαίρι του 2015, όσο και σε εκείνο του 2017, με το το «τριφύλλι» τότε να του προσφέρει 6.000.000 ευρώ (!) για τρία χρόνια. Ο Έλληνας γκαρντ όμως και τις δύο φορές απάντησε αρνητικά στους «πράσινους».

Ποιος ήταν ο λόγος που είπε (και πάλι) όχι στον Παναθηναϊκό; Πέρα από το γεγονός πως έβλεπε μία ωραία κατάσταση στην Φενέρμπαχτσε, έχοντας ήδη αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης μαζί της, επιπλέον δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να «κλείσει» την πόρτα του Ολυμπιακού! Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2017, ο ίδιος ο παίκτης επιχείρησε να έρθει σε επαφή με τους Πειραιώτες, συζητώντας το ενδεχόμενο επιστροφής του στο μεγάλο λιμάνι, αλλά τότε δεν είδε ιδιαίτερα «ζεστούς» τους «ερυθρόλευκους» σε αυτή την προοπτική. Υπήρξαν συζητήσεις, αλλά ο παίκτης δεν ένιωσε πως πραγματικά τον θέλουν. Έβλεπε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού συγκρατημένους στο ενδεχόμενο επιστροφής του (ορισμένοι του το κρατούσαν και... μανιάτικο για τον τρόπο που έφυγε) και ακολούθως προχώρησε στην ανανέωση του συμβολαίου του με την Φενέρμπαχτσε.

Στο μυαλό του η επιστροφή στην Ελλάδα

Αναμφίβολα, ο Κώστας Σλούκας αισθάνεται δικαιωμένος για το γεγονός πως συνέχισε την καριέρα του στην Φενέρμπαχτσε. Άλλωστε, όχι μόνο βρήκε εκεί ενεργό (και περισσότερο πρωταγωνιστικό) ρόλο, αλλά και μία ομάδα που μαζί της παίζει κάθε χρόνο σε τελικούς Final Four. Καθαρά επαγγελματικά δεν βγήκε χαμένος. Αντιθέτως, κέρδισε τίτλους και έδειξε και στο εξωτερικό την αξία, αλλά και το ταλέντο του, όπως και τον ηγετικό του χαρακτήρα. Θέλει όμως κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ελλάδα και προτεραιότητα του ήταν και παραμένει ο Ολυμπιακός!

Δεν ξέρουμε το που θα συνεχίσει την καριέρα του στην ερχόμενη σεζόν ο Κώστας Σλούκας. Ενδεχομένως και να παραμείνει στη Φενέρμπαχτσε, κάτι δύσκολο πάντως, καθώς έχοντας συμπληρώσει τέσσερα χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, θα ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα, στην πατρίδα του, ώστε να συνεχίσει την καριέρα του. Και ο πρώτος του στόχος, το «θέλω» του, είναι να φορέσει και πάλι τα «ερυθρόλευκα». Και έχει αρκετούς λόγους. Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που ανδρώθηκε.Έπαιξε επτά χρόνια μπάσκετ εκεί, κατέκτησε πρωταθλήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη και υπάρχει ένα συναισθηματικό "δέσιμο". Γνώριμο περιβάλλον, ξέρει το κλίμα που επικρατεί στα αποδυτήρια και εκεί φυσικά είναι και οι φίλοι του, οι συμπαίκτες του (Μάντζαρης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Σπανούλης), με τους οποίους έχει βιώσει μαζί τεράστιες στιγμές εντός παρκέ. Όμως, για να γίνει αυτό πράξη, θα πρέπει και οι Πειραιώτες να του δείξουν έμπρακτα πως τον θέλουν, δίχως εγωισμούς, ξεκαθαρίζοντας του πως τον βλέπουν (και εκείνοι) ως τον επόμενο ηγέτη της ομάδας τους.

Τους προηγούμενους μήνες έγινε αρκετή κουβέντα για τον Κώστα Σλούκα και τον Παναθηναϊκό και για το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών το ερχόμενο καλοκαίρι. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά ένα είναι το σίγουρο. Αν ο 29χρονος γκαρντ αποφασίσει να κάνει το βήμα στον «αιώνιο» αντίπαλο, θα το κάνει μόνο αν βρει την πόρτα του Ολυμπιακού κλειστή. Να κρατήσουμε στη μνήμη μας και το σχόλιο του μετά την τελευταία αναμέτρηση μεταξύ των δύο πλευρών στο ΣΕΦ; «Όποτε έρχομαι εδώ, είναι πάρα πολύ δύσκολο για εμένα. Ο Ολυμπιακός είναι από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη και σέβομαι τα χρόνια που πέρασα εδώ. Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνά ο κόσμος είναι πως για 40 λεπτά μέσα στο παρκέ, δυστυχώς-δυστυχώς, είμαστε αντίπαλοι».