Δήμου: «Ο Ρήγας πρέπει να ηγηθεί της ελληνικής διαιτησίας»

Ο Κώστας Δήμου δίνει την λύση στον Γιώργο Βασιλειάδη για το θέμα της διαιτησίας και τονίζει πως ο Κώστας Ρήγας είναι ο κατάλληλος για να ηγηθεί της ΚΕΔ. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και το Αλάθητο του Πάπα. 

Δήμου: «Ο Ρήγας πρέπει να ηγηθεί της ελληνικής διαιτησίας»

Η περασμένη του συνέντευξη στο "ΦΩΣ" έκανε αίσθηση. Ο Κώστας Δήμου, η "χρυσή" σφυρίχτρα του παγκόσμιου μπάσκετ, η σεβάσμια μορφή της ελληνική διαιτησίας, το μέλος του Hall of Fame της FIBA, πήρε θέση για τις εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ. Έδωσε την λύση στον Γιώργο Βασιλειάδη για το κομμάτι της διαιτησίας και επεσήμανε πως ο Κώστας Ρήγας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί της ΚΕΔ.

-Πως βλέπετε τις εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ, ύστερα και από τη συνάντηση με τον Γιώργο Βασιλειάδη;

«Άκουσα και διάβασα τον Γιώργο Βασιλειάδη να λέει πως δεν μπορεί να επέμβει στην διαιτησία, πως η πολιτεία δεν έχει τις δυνατότητες να κάνει αλλαγές στη ΚΕΔ. Μα συγνώμη, στη δική μου την εποχή, πως η πολιτεία επενέβη; Όπως είχα πει και στη προηγούμενη μας συνέντευξη, ο τότε υφυπουργός, ο Φούρας, ενώ η ΟΔΚΕ και η διαιτησία ήταν ανεξάρτητη, με έναν νόμο εξευτελιστικό, μας παρέδωσε τους διαιτητές χειροπόδαρα στην Ομοσπονδία, για να κάνει κουμάντο η ΕΟΚ. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που τότε αποχώρησα.

Τώρα, λοιπόν, αν θέλει ο κύριος Βασιλειάδης, μπορεί και… αύριο να επαναφέρει τον νόμο 74/74, κάνοντας ανεξάρτητη και πάλι την διαιτησία στο ελληνικό μπάσκετ, όπως ήταν κάποτε. Τι αναφέρει αυτός ο νόμος; Πως όλη η εξέλιξη των διαιτητών, η αξιολόγηση τους, η αλλαγή της κατηγορίας τους, οι ορισμοί τους, όλα αυτά θα κρίνονται από την ΟΔΚΕ. Από τέσσερις παλιούς και έμπειρους διεθνείς διαιτητές και από έναν πρόεδρο που θα ορίζεται από την ΕΟΚ. Έτσι η ΟΔΚΕ θα έχει την πλειοψηφία.

Πρέπει η ΟΔΚΕ να ανεξαρτητοποιηθεί και να ισχυροποιηθεί και πάλι ώστε να φύγει από τα δεσμά και την ομηρία στην οποία βρίσκεται από την Ομοσπονδία. Έτσι θα έρθει η καθαρότητα και η διαφάνεια στη διαιτησία. Διάβασα και την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΑΕΚ, του Σταύρου Δουβή, ο οποίος ήταν και πρώην διαιτητής. Τον σέβομαι και τον τιμώ, γνωριζόμαστε χρόνια, αλλά δεν τον είδα πουθενά να σχολιάζει πως θα πρέπει η διαιτησία να φύγει από τα χέρια της ΕΟΚ. Ίσως γιατί ανέκαθεν είχε μία καλή σχέση με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο».

-Πως είδατε την συμπεριφορά του Γιώργου Βασιλακόπουλου με το να μην δώσει το «παρών» στη συνάντηση που κάλεσε ο Γιώργος Βασιλειάδης;

«Ήταν ασέβεια το γεγονός πως δεν έδωσε το «παρών». Βλέπετε, όμως, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος θεωρεί πως έχει το Αλάθητο του Πάπα. Διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα, δεν δέχεται δεύτερες κουβέντες. Δεν αλλάζει εύκολα άποψη. Είναι αγύριστο κεφάλι. Γνωριζόμαστε από μικρά παιδιά, αλλά όπως έχει τα καλά του, έχει και τα στραβά του. Τον σέβομαι και τον τιμώ, παρά τις διαφορές μας. Ξέρεις, ανέκαθεν στην Ομοσπονδία δεν είχε δίπλα του δυνατές προσωπικότητες, με λίγες εξαιρέσεις.

Ορισμένες φορές έβαζε δίπλα του ανθρώπους… άσχετους με το μπάσκετ. Μέχρι και βολεϊμπολίστες είχε βάλει. Ήθελε πάντα να έχει δίπλα του άτομα του… χεριού του. Και όποιος του έφερνε αντίρρηση, όποιος εξέφραζε διαφορετική άποψη, στη πορεία τους… άδειαζε! Βλέπω αρκετούς ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του να αντιδρούν, αλλά να μην ξεχνάμε πως κάποτε στάθηκαν στο πλευρό του. Κάποια στιγμή, όταν είχε αποχωρήσει από την προεδρία της Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, επειδή ήταν στη FIBA, είχε τοποθετηθεί ένας άλλος άνθρωπος, ο οποίος βέβαια λειτουργούσε σαν… ανδρείκελο. Μπροστά ήταν εκείνος, αλλά το κουμάντο συνέχιζε να το κάνει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος».

-Βλέπουμε να αντιδρούν και αρκετοί διαιτητές. Υπάρχουν αρκετοί έμπειροι Έλληνες διαιτητές, οι οποίοι ναι μεν εργάζονται με επιτυχία στο εξωτερικό αλλά στη χώρα μας φαίνεται να μην έχουν θέση…

«Η άποψη μου είναι πως στην ΚΕΔ πρέπει να γίνουν αλλαγές και επιβάλλεται να αλλάξουν πρόσωπα. Δεν γίνεται να μένουν στην προεδρία και στη ηγεσία της διαιτησίας τόσα χρόνια τα ίδια άτομα. Επίσης, θεωρώ πως την ελληνική διαιτησία θα πρέπει να την αναλάβει ο Κώστας Ρήγας. Τον έχω σε τεράστια εκτίμηση. Είναι ο κορυφαίος καθηγητής διαιτησίας στην Ευρώπη! Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να ηγηθεί της ΚΕΔ. Διαθέτει τις γνώσεις, τις παραστάσεις, έχει την προσωπικότητα, αλλά και την εμπειρία, ώστε να διαπρέψει και να επαναφέρει τις ισορροπίες, αλλά και την καθαρότητα στον χώρο.

Στην Ευρωλίγκα έκανε εξαιρετική δουλειά και έχει τον σεβασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Είναι δυνατόν σαν χώρα να διαθέτουμε έναν διαιτητή του επιπέδου του και να τον έχουμε στο περιθώριο; Μαθαίνω πως είναι τώρα στη Τουρκία και έχει αναλάβει την διαιτησία του τουρκικού πρωταθλήματος. Μα είναι δυνατόν να τον αξιοποιούν οι Τούρκοι και εμείς να τον έχουμε στην… άκρη; Για ποιο λόγο; Επειδή στην ΕΟΚ και στη ΚΕΔ έχουν κόντρα μαζί του; Είναι δυνατόν τα προσωπικά θέματα να μπαίνουν πάνω από το καλό του ελληνικού μπάσκετ και της διαιτησίας στη χώρα μας.

Και πρόσεξε! Στα λέω αυτά για τον Κώστα τον Ρήγα, με τον οποίο ναι μεν έχουμε μία αρκετά καλή σχέση, αλλά έχω και με εκείνον τις διαφορές μου. Δεν γίνεται όμως να μην αναγνωρίσω την τεράστια ποιότητα που διαθέτει ως διαιτητής. Τον ξέρω από νεαρό που ξεκίνησε την καριέρα του, εγώ τον έκανα διεθνή και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις δυνατότητες του. Είναι σπουδαίος, τεράστια μορφή της ελληνικής διαιτησίας. Ο Κώστας Ρήγας είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να ηγηθεί της ελληνικής διαιτησίας. Και όποιος λέει το αντίθετο, τότε εθελοτυφλεί.

Υπάρχουν όμως και άλλοι σπουδαίοι Έλληνες διαιτητές, της νεότερης γενιάς, που πρέπει και εκείνοι να αξιοποιηθούν. Ο Βασίλης Πιτσίλκας. Έντιμος άνθρωπος, ηθικός διαιτητής και εξαιρετικός ρέφερι. Από τους καλύτερους που πέρασαν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Γιατί δεν βρίσκεται στην ΚΕΔ; Γιατί να τον αξιοποιούν στη Βαλτική Λίγκα και όχι εμείς; Υπάρχει ο Στέλιος Κουκουλεκίδης που διαπρέπει στο Λίβανο, ο Λάζαρος Βορεάδης, ο οποίος έχει την προσωπικότητα, τις γνώσεις και τις παραστάσεις ώστε να προσφέρει. Τους βλέπετε πουθενά; Όχι! Για ποιον λόγο; Επειδή η ΕΟΚ έχει τα δικά της κριτήρια. Κάπως έτσι από εκεί που διαθέταμε τους καλύτερους διαιτητές της Ευρώπης και παίρναμε συγχαρητήρια από την FIBA, φτάσαμε στο σημείο να είμαστε… τελευταίοι. Με την υποβάθμιση της ΟΔΚΕ και με την μη παρουσία κορυφαίων Ελλήνων ρέφερι, έχει πέσει το επίπεδο της διαιτησίας κυρίως γιατί δεν υπάρχει η σωστή εκπαίδευση. Το γεγονός πως στη πρώτη κατηγορία υπάρχουν 100 διαιτητές θα το χαρακτήριζα τραγελαφικό».

-Αρκετές ομάδες πάντως δεν αναφέρουν τόσο το να ισχυροποιηθεί η ΟΔΚΕ, όσο το να φύγει η διαιτησία από την ΕΟΚ και να περάσει στον ΕΣΑΚΕ. Συμφωνείτε;

«Έχω τις επιφυλάξεις μου στο να περάσει η διαιτησία στον ΕΣΑΚΕ. Δεν είμαι υπέρ. Ενδεχομένως να βελτιωθεί η κατάσταση από το να βρίσκεται στην ΕΟΚ, αλλά επιμένω πως η διαιτησία θα πρέπει να περάσει στους διαιτητές και να ισχυροποιηθεί η ΟΔΚΕ.
Πρέπει, πάντως, στον ΕΣΑΚΕ να βρεθούν και οι κατάλληλοι άνθρωποι ώστε να ηγηθούν της προσπάθειας. Στα χρόνια μου υπήρξε ένας πρόεδρος στον ΕΣΑΚΕ, ο Θοδωρής Καρατζάς, ο οποίος έκανε σπουδαία δουλειά και έργο. Άνθρωπος που μίλαγε περισσότερο με πράξεις και λιγότερο με λόγια. Ένας έντιμος άνθρωπος, χαμηλών τόνων, που άκουγε, μάθαινε και λειτουργούσε δίκαια. Είχε όραμα. Έκανε σπουδαίο έργο στον ΕΣΑΚΕ, εκείνη την εποχή είχαμε το καλύτερο της Ευρώπης, αλλά και εκείνον τον έκαναν πέρα, ενώ ακολούθως του φέρθηκαν και με ασέβεια.Τώρα μαθαίνω βρίσκεται στην ομάδα του Χολαργού. Θεωρώ πως θα ήταν καλό να βγει και πάλι στο προσκήνιο».

-Στην πιάτσα του μπάσκετ άπαντες αναμένουν με ενδιαφέρον το πόρισμα του εισαγγελέα Παναγόπουλου, ύστερα από τις καταγγελίες του πρώην προέδρου της ΟΔΚΕ, Ηλία Καφφέ. Το σχόλιο σας

«Δεν ξέρω τι έχει συμβεί με τις καταγγελίες, ούτε τι έχει ειπωθεί, αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το πόρισμα, γιατί υπάρχει έντονη φημολογία. Ο Ηλίας Καφφές, πάντως, ήταν ένας διαιτητής συγκεκριμένων δυνατοτήτων, ο οποίος, όμως, είναι εξαιρετικός μάνατζερ. Έκανε σπουδαία δουλειά στην Ομοσπονδία, σαν τεχνοκράτης έχει ικανότητες και ήταν για αρκετά χρόνια έμπιστος άνθρωπος του Γιώργου Βασιλακόπουλου. Ήταν πολύ κοντά. Στη συνέχεια, όμως, τα… τσούγκρισαν, ήρθαν σε αντιπαράθεση και ο πρόεδρος της ΕΟΚ τον άδειασε, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις».