Σπέσιαλ ανάλυση του τελικού στο ΝCAA από τον Δημήτρη Κυριακού

Ο Δημήτρης Κυριακού, που ζει από μέσα το Κολεγιακό Πρωτάθλημα ως μέλος του τεχνικού τιμ του Μάσελμαν στο Νεβάδα, σχολιάζει τον σπουδαίο αγώνα που θα κρίνει τον τίτλο στο NCAA.

Σπέσιαλ ανάλυση του τελικού στο ΝCAA από τον Δημήτρη Κυριακού

Το Βιλανόβα και το Μίσιγκαν θα αναμετρηθούν στον μεγάλο τελικό του κολεγιακού πρωταθλήματος στο αχανές Αλαμοντόουμ του Σαν Αντόνιο. Ο τελικός του NCAA στο μπάσκετ είναι από τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η κορύφωση της περιβόητης “Τρέλας του Μάρτη” και δεν υπάρχει καλύτερος για να αναλύσει αυτή τη κατάσταση από τον Δημήτρη Κυριάκου.

Ο Έλληνας προπονητής είναι μέλος του τεχνικού επιτελείου του Έρικ Μάσελμαν (έχει θητεύσει και στο ΝΒΑ) στο πανεπιστήμιο της Νεβάδα, διότι κάνει το διδακτορικό του στον τομέα της Εκπαδευτικής Ηγεσίας.
Μίλησε για τη μοναδικότητα που έχει ένα φάιναλ φορ κολεγιακού πρωταθλήματος και φυσικά ανέλυσε και τον τελικό ανάμεσα στο Βιλανόβα που κέρδισε το Κάνσας με 95-79 και το Μίσιγκαν που επιβλήθηκε του - “σταχτοπούτα” της διοργάνωσης - Λογιόλα Σικάγο με 69-57.

«Όπως εύλογα περιέγραψε ένας πρώην αθλητής μου και νυν μεταπτυχιακός ερευνητής σε πανεπιστήμιο στην Αμερική το φάιναλ φορ του NCCA είναι η στιγμή που όλα σταματάνε, για να ασχοληθούν οι πάντες με το κολεγιακό. “The road ends here” αναγράφονται στα πολυάριθμα πανό στην εξαιρετικά φιλόξενη πόλη του Σαν Αντόνιο που φιλοξενεί το φετινό φάιναλ φορ, έναν θεσμό που ξεκίνησε χωρίς διακοπή το 1939”, σχολίασε ο Κυριακού, προσθέτοντας πως “αυτή η τελική φάση είναι αλλιώτικη. Αν αναρωτιέστε το λόγο είναι γιατί θεωρείται η τελική φάση των ομάδων «σταχτοπούτα». Ομάδες σαν το πανεπιστήμιο UMBC (University of Maryland, Baltimore County) του κόουτς Όντομ, που απέκλεισε το No1 και φαβορί για την κατάκτηση τίτλου Βιρτζίνια. Τώρα το γνωρίζουν όλοι και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του θεσμού δημιουργώντας αλλοπρόσαλλα ζευγάρια ημιτελικών.

Βέβαια σε αυτήν την διαδικασία έβαλαν το χέρι τους αναπάντεχα μαζί με άλλους «μικρούς», το εξαιρετικό Λογιόλα Σικάγο. Το Μίσιγκαν, με το οποίο το Λογιόλα έπαιξε στον ημιτελικό, σε αυτή την προσπάθεια για μια θέση στον τελικό απέκλεισε το Νο1 της δικής του “πλευράς” Μίσιγκαν Στέιτ, το Περντιού, το Τέξας ΑΜ και το Φλόριντα Στέιτ».

Συνεχίζοντας την ανάλυσή του ο Έλληνας τεχνικός επεσήμανε πως «Κάνσας και Βιλανόβα είναι ομάδες που έχουν αρχές, παίζουν εξαιρετικής ποιότητας μπάσκετ και άξια θεωρήθηκε το μεταξύ τους παιχνίδι ο πραγματικός τελικός του πρωταθλήματος βάσει της μέχρι τώρα πορείας τους».

Για τον τελικό είπε ότι «τεχνικά είναι του Βιλανόβα χωρίς καμμία περαιτέρω ανάλυση. Μία ομάδα έξυπνη, ταλαντούχα και ξέροντας γιατί ακριβώς είναι στον τελικό. Το Μίσιγκαν θα προσπαθήσει να αντέξει, αλλά η ομορφιά στο μπάσκετ είναι το στατιστικά απροσδόκητο».

Καταλήγοντας ανέφερε πως «αυτό που καταλαβαίνει κανείς παρακολουθώντας το ΝCAΑ είναι ότι είναι το πρωτάθλημα των «μικρομεσαίων». Όποια ομάδα καταφέρει να κερδίσει σε παιχνίδι νοκ άουτ από τα 64 πανεπιστήμια που προκριθούν στο March Madness έχει και ελπίδα στο «όνειρο». Για τους ρομαντικούς είναι η εκπροσώπηση του ακαδημαϊκού ιδρύματος από τους φοιτητές του, η αγνότερη μορφή μπάσκετ από αθλητές που και αυτοί δημιουργούν τα προσωπικά τους όνειρα μέσα από την συμμετοχή τους. Για αυτούς που ζουν την πανδαισία των γεύσεων, χρωμάτων, ιαχών και αμερικανικών πάρτι, είναι στιγμές χαλάρωσης συμμετέχοντας σε κάτι που τους ξεπερνά. Για τους υπόλοιπους είναι μία ακόμη επίδειξη δυνατοτήτων ομάδων σε ένα κλείσιμο αυτού που για περίπου τέσσερις μήνες δημιούργησε τεράστιες προσδοκίες και όνειρα. Το τέλος ενός ονείρου και η δημιουργία ενός καινούριου».