Ας κοιταχτεί στον καθρέφτη...

Ο Παναθηναϊκός έκανε αυτό ακριβώς για το οποίο τώρα κατηγορεί τον Ολυμπιακό. Υποκρισία ή «κοντή» μνήμη; Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.

Ας κοιταχτεί στον καθρέφτη...

Επίσημο χαρακτήρα πήρε χθες η πρόθεση του μπασκετικού Ολυμπιακού να μη μετάσχει ξανά σε ματς που θα οριστούν οι διαιτητές Αναστόπουλος, Μάνος και Παναγιώτου, ούτε και σε παιχνίδια με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό χωρίς την αποκλειστική παρουσία ξένων διαιτητών, μέσω εξώδικου που απέστειλε σε ΚΕΔ και ΕΟΚ.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Παναθηναϊκού, η οποία προφανώς έγινε για να… γίνει, καθώς αφενός δεν λέει κάτι ουσιαστικό, αφετέρου αυτά που αναφέρει πολύ απλά δεν ισχύουν. Εν ολίγοις, η πλευρά Γιαννακόπουλου «κουνάει το δάχτυλο» προς τον Ολυμπιακό, κάνοντας λόγο για νόμους και κανονισμούς που ισχύουν και τους οποίους «πρέπει να σέβεται ο Ολυμπιακός».

Διαβάζοντας τα περί «πράσινης αντίδρασης» στο εξώδικο της ΚΑΕ Ολυμπιακός προς ΕΟΚ και ΚΕΔ, μάς έρχεται στο μυαλό μια πασίγνωστη λαϊκή ρήση: «Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις»! Ομολογουμένως, έχει… γούστο να βλέπουμε τον μπασκετικό ΠΑΟ να επιδίδεται σε μαθήματα νομιμοφροσύνης και δεοντολογίας, την ώρα που η συγκεκριμένη ομάδα -με τη συγκεκριμένη διοίκηση- έχει δώσει… σεμινάρια περί του αντιθέτου κατά το παρελθόν.

Ένα από τα πλέον τρανταχτά παραδείγματα ανυπακοής του ισχυρού άνδρα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός στους «νόμους και κανονισμούς», όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, ήταν η συμπεριφορά του κατά την περασμένη σεζόν στην περίφημη κόντρα με την Ευρωλίγκα. Η πλευρά του ΠΑΟ ισχυρίστηκε πάμπολλες φορές ότι θα έφευγε από τη συγκεκριμένη διοργάνωση και θα «μετακόμιζε» στη ΦΙΜΠΑ, χαρακτήρισε την Ευρωλίγκα «τσιρκολίγκα» και τον Μπερτομέου «αποτυχημένο» και «μικρόψυχο», ενώ τον έστελνε να πάει να… κοιμηθεί!

Πέρα από όλα αυτά, όμως, το πλέον ηχηρό κρούσμα αφορούσε στο γεγονός ότι ο διοικητικός ηγέτης των «πρασίνων» αψήφησε ξεκάθαρη ΑΠΟΦΑΣΗ της Ευρωλίγκας περί απαγόρευσης εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους. Ο Γιαννακόπουλος είχε δηλώσει δημοσίως ότι «δεν θα υπακούσει στην ποινή» και το έκανε πράξη, δίνοντας κανονικά το «παρών» στον αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ, παρότι η τιμωρία της Ευρωλίγκας ήταν σε πλήρη ισχύ.

Με άλλα λόγια, ο Παναθηναϊκός έκανε αυτό ακριβώς για το οποίο τώρα κατηγορεί τον Ολυμπιακό. Υποκρισία ή «κοντή» μνήμη; Ή μήπως και τα δύο; Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση της «πράσινης» πλευράς στην απόφαση του Ολυμπιακού μόνο έκπληξη δεν προκαλεί. Αν μη τι άλλο, ο μπασκετικός ΠΑΟ παρουσιάζει αξιοθαύμαστη συνέπεια σε ό,τι έχει να κάνει με τη στάση του απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο…

Το κακό είναι ότι αυτή η στάση κατ’ ουσία βλάπτει τόσο τον ίδιο τον ΠΑΟ, όσο και γενικότερα το ελληνικό μπάσκετ, το οποίο παραμένει δέσμιο ενός συστήματος που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και επιταγές. Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η «πράσινη» ΚΑΕ είναι να ρίξει μια ματιά στον… καθρέφτη, να κάνει αυτοκριτική, να παραδεχθεί τα λάθη της και να αλλάξει ρότα. Θα μου πείτε, αν το κάνει, τότε οι εγχώριοι τίτλοι αίφνης θα παίζονται επί ίσοις όροις, κι αυτό είναι κάτι που δεν συμφέρει τον Παναθηναϊκό…