Το απίστευτο με Μιλουτίνοφ: Παίζει λιγότερο, του σφυρίζουν περισσότερα φάουλ!

Το φοβερό στατιστικό με τα φάουλ που καταλογίζονται στον Μιλουτίνοφ σε Ευρωλίγκα και Ελλάδα. Ανάποδα και τα κερδισμένα εντός και εκτός συνόρων.

Το απίστευτο με Μιλουτίνοφ: Παίζει λιγότερο, του σφυρίζουν περισσότερα φάουλ!

Φοβερό στατικό με τα φάουλ που καταλογίζονται στον Νίκολα Μιλουτίνοφ στο ελληνικό πρωτάθλημα και την Ευρωλίγκα. Η αντιμετώπιση που έχει ο Σέρβος σέντερ του Ολυμπιακού Νίκολα Μιλουτίνοφ στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι τελείως διαφορετικός στην Ευρωλίγκα, εκεί όπου ο «πύργος» κοντράρεται με τους καλύτερους στην Ευρώπη.

Το πως αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα, ο διεθνής Σέρβος και κορυφαίος ψηλός στην Ευρωλίγκα, το δείχνουν και οι αριθμοί. Φέτος που ο «Μίλου» πετάει στην Ευρώπη, έχει μέχρι τώρα 26 λεπτά περίπου μέσο όρο συμμετοχής στις αναμετρήσεις της Ευρωλίγκας. Στον Σέρβο έχουν καταλογιστεί 1.3 αμυντικά φάουλ ενώ 3.8 είναι τα κερδισμένα. Στην Ελλάδα μέχρι τώρα, σε περίπου 19 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα στην Α1, ο σέντερ της ομάδας του μεγάλου λιμανιού έχει μέσο όρο 2 αμυντικά φάουλ και 3.6 κερδισμένα. Αυτό σημαίνει πως στην Ευρωλίγκα που παίζει περισσότερο και απέναντι σε καλύτερες ομάδες και παίκτες, έχει λιγότερα αμυντικά φάουλ από ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα όπου αγωνίζεται σαφέστατα λιγότερα λεπτά! Αυτό δεν είναι φετινό φαινόμενο. Και πέρσι όπου ο Μιλουτίνοβιτς έκανε επίσης πολύ καλή σεζόν, οι αριθμοί του σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν σχεδόν παρόμοιοι στα αμυντικά φάουλ αν και στην Ευρωλίγκα έπαιζε πέντε λεπτά περισσότερο! Συγκεκριμένα, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης σε 22 περίπου λεπτά είχε πέρσι 2 αμυντικά φάουλ μέσο όρο και 3.2 κερδισμένα ενώ στην Α1 σε 17 λεπτά συμμετοχής είχε 1.9 αμυντικά φάουλ και κερδισμένα 2.4 φάουλ ανά αγώνα.

Οι δυο πρώτες σεζόν

Την πρώτη του χρονιά ο Μιλουτίνοφ δεν ήταν βασικός και στην Ευρωλίγκα σε 10 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι είχε περίπου 1.1 φάουλ κερδισμένο και 2.6 ήταν τα αμυντικά. Στην ίδια περίοδο (2015-16), στην χώρα μας είχε σε 11.00, 2 αμυντικά και 1.2 κερδισμένα. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, ο χρόνος συμμετοχής του «Μίλου» αυξήθηκε και πήγε στα 14.00 λεπτά στην Ευρωλίγκα και στα 15.30 στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη, τα αμυντικά φάουλ που του σφύριζαν ήταν 2.2 ανά αγώνα και τα υπέρ του 1.4. Στην Α1 τα αμυντικά την ίδια σεζόν ήταν 2.1 όσο και τα κερδισμένα.

Αυξητικές τάσεις στα πλέι οφ!

Υπάρχει βέβαια ένας ακόμη τομέας που έχει ενδιαφέρον και είναι η σειρά των πλέι οφ. Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για τους τελικούς με τον Παναθηναϊκό. Οι διαφορές είναι ακόμη μεγαλύτερες σε σχέση με την κανονική περίοδο του ελληνικού πρωταθλήματος. Για παράδειγμα την πρώτη του χρονιά στην χώρα μας, ο Σέρβος σέντερ σε εννέα αναμετρήσεις στα πλέι οφ κέρδισε μόλις ένα φάουλ ενώ του καταλογίστηκαν 20! Το ένα κερδισμένο ήταν στον δεύτερο αγώνα της ημιτελικής σειράς με αντίπαλο την ΑΕΚ. Γενικότερα στη σειρά των πλέι οφ κάθε χρόνο, αυξάνεται ο μέσος όρος των αμυντικών φάουλ και μειώνεται ο μέσος όρος των κερδισμένων φάουλ. Πρόσφατα παραδείγματα, η αποβολή του με πέντε φάουλ το περασμένο καλοκαίρι στον πέμπτο τελικό των πλέι οφ με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ (σε αυτό το ματς ο Σέρβος πρόλαβε και έπαιξε 3.16) ή φέτος το Νοέμβριο και πάλι στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων όπου ο Σέρβος είχε ανάλογη αντιμετώπιση στο ματς του πρωταθλήματος, όπου του σφυρίχτηκε ένα ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ ενώ στο δεύτερο δεκάλεπτο χρεώθηκε και με τεχνική ποινή.