Ολυμπιακός: Ο Τουπάν στον… πάγο και το θέμα του ΛεΝτέι με την πάσα

O Nτέιβιντ Μπλατ που έχει βάλει στον... πάγο τον Αξέλ Τουπάν, στέλοντας του «μήνυμα», αλλά και ο ΛεΝτέι που σκοράρει με κάθε τρόπο, αλλά έχει θέμα με το να πασάρει. 

Ολυμπιακός: Ο Τουπάν στον… πάγο και το θέμα του ΛεΝτέι με την πάσα

Είναι γεγονός πως ο Κώστας Παπανικολάου βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση το τελευταίο διάστημα, γεγονός που χαροποιεί όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τους ανθρώπους του Ολυμπιακού. Έχοντας αγωνιστεί, όμως, για 36 λεπτά κόντρα στην Μπασκόνια, άπαντες ανέμεναν πως ο Ντέιβιντ Μπλατ θα μεγαλώσει το ροτέισον κόντρα στη Ρεάλ, δίνοντας περισσότερο χρόνο όχι μόνο στον Αξέλ Τουπάν, αλλά και στον Γιάνις Τίμα στο «3». Τελικά, όμως, ο «Παπ» πήρε 26, ο Λετονός φόργουορντ βρέθηκε στο παρκέ για 9 και ο Γάλλος χρησιμοποιήθηκε μόλις για 4:10 λεπτά στο παρκέ! Και απέναντι σε έναν αντίπαλο όπως η Ρεάλ, που είχε… ρέντα στην επίθεση, με τους Πειραιώτες να «διψούν» για ενέργεια, αθλητικότητα και σκληράδα στα ανασταλτικά καθήκοντα. Στοιχεία που ο Τουπάν διαθέτει.

Στα τρία τελευταία παιχνίδια των «ερυθρολεύκων», πάντως, ο Αμερικανός κόουτς έχει βάλει στον… πάγο τον Αξέλ Τουπάν. Έπαιξε 9:51 απέναντι στον Παναθηναϊκό, 6:50 κόντρα στη Μπασκόνια και μόλις 4:10 εναντίον της Ρεάλ. Και όλα αυτά σε διπλή αγωνιστική εβδομάδα, με το ρόστερ να έχει μικρύνει λόγω της απώλειας του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Κάτι δεν του αρέσει του Ντέιβιντ Μπλατ στον Γάλλο φόργουορντ το τελευταίο διάστημα. Και όταν μειώνει τον χρόνο στους παίκτες του, συνήθως το κάνει για να στείλει… μήνυμα. Είναι γεγονός πως ξεκίνησε εντυπωσιακά την σεζόν, αλλά από ένα σημείο και μετά τον επηρέασε ο τραυματισμός του. Στην επάνοδο του στην αγωνιστική δράση, δείχνει ανέτοιμος. Όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και πνευματικά, καθώς ορισμένες φορές δείχνει έλλειψη συγκέντρωσης, αλλά και συνέπειας. Κόντρα σε Μπαρτσελόνα (16 λεπτά), Γκραν Κανάρια (21 λεπτά) και Νταρουσάφακα (15 λεπτά), ματς στα οποία πήρε χρόνο, μέτρησε 1/10 τρίποντα (10%). Έχει ρίξει την απόδοση του, δείχνει επηρεασμένος με άλλα θέματα και ο προπονητής του θέλει να τον… ξυπνήσει.

Ο ΛεΝτέι σκοράρει με κάθε τρόπο, αλλά δεν πασάρει

Είναι μεγάλη κουβέντα η θέση του Ζακ ΛεΝτέι. Το παλικάρι είναι ένας πάουερ-φόργουορντ, που μπορεί να παίξει και στο «5» (το τονίζει και ο ίδιος), αλλά στον Ολυμπιακό πάρθηκε το… ρίσκο να αποκτηθεί ως τον παίκτη πίσω από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. «Καθαρόαιμος» σέντερ, όμως, δεν είναι. Διαθέτει επιθετικό ταλέντο, έχει διάφορους τρόπους ώστε να βάλει την μπάλα στο καλάθι, ακόμη και όταν βρίσκεται υπό πίεση και διαθέτει καλό σουτ και από την περιφέρεια. Για πρωτάρης στην EuroLeague, στα τελευταία 11 ματς των Πειραιωτών στην διοργάνωση, έχει σημειώσει διψήφιο αριθμό στα 10 από αυτά, έχοντας μέσο όρο 13.6 πόντους (11.2 συνολικά) και 5.6 ριμπάουντ. Έχει ένα ελάττωμα όμως, το οποίο χρειάζεται να προσέξει και να δουλέψει πάνω σε αυτό. Αρκετές φορές δεν βλέπει γήπεδο! Όταν η μπάλα πηγαίνει στα χέρια του κοιτάζει σχεδόν αποκλειστικά το πώς θα τελειώσει την φάση και σπάνια την πάσα.

Ο Σέρβος, που είναι και μεγαλύτερο κορμί, θα κοιτάξει τους συμπαίκτες του, θα τους ψάξει, έχει στο μυαλό του την ασίστ. Ο Αμερικανός όχι. Το κεφάλι κάτω και φουλ επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό πως στα τελευταία 5 ματς του Ολυμπιακού στην Ευρώπη δεν έχει δώσει ούτε 1 ασίστ και συνολικά έχει μόλις 0.4. Ορισμένες φορές γίνεται ατομιστής, σα να βάζει τον εαυτό του πάνω από την ομάδα.

Πρέπει ο Γιάνις Στρέλνιεκς να σταθεροποιήσει την απόδοση του όσο το δυνατόν γίνεται σε υψηλά επίπεδα. Ήταν... άφαντος κόντρα στη Μπαρτσελόνα (παρά το «διπλό»), ήταν εξαιρετικός κόντρα σε Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα και Παναθηναϊκό (έχοντας συνολικά 11/16 τρίποντα) και ξαφνικά στα τελευταία ματς στην EuroLeague, κόντρα σε Μπασκόνια και Ρεάλ, ήταν άτολμος και κατώτερος των περιστάσεων. Αδικεί τον εαυτό του.