Το λάθος του Γιαννακόπουλου με τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός είναι ποτάμι που φουσκώνει όταν τον χλευάσεις και τον υποτιμήσεις θεωρώντας τον «τελειωμένο», γιγαντώνεται και σε παρασύρει στο διάβα του. Τα ιστορικά παραδείγματα στο «ΦΩΣ».

Το λάθος του Γιαννακόπουλου με τον Ολυμπιακό

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι ένας δυνατός αντίπαλος. Τον μετράω ως αντίπαλο όπως ήταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης στα χρόνια που είχε πρόβλημα ο Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο. Έναν δυνατό αντίπαλο πρέπει να τον μελετάς, να δεις τι πάει να σου κάνει και γιατί το κάνει, και να τον αντιμετωπίζεις με μυαλό.

Στο πιο βαθύ σκοτάδι για το μπάσκετ του Ολυμπιακού, μετά τις δύο απανωτές ήττες από τον Παναθηναϊκό φέτος, στα social media γινόταν χαμός. Οι ίδιοι οι οπαδοί του Ολυμπιακού έριχναν βρισίδι σε διοίκηση και σε παίκτες. Η στρατηγική του Γιαννακόπουλου είχε πετύχει. Εκεί βγήκα στο «ΦΩΣ» με ένα μακροσκελές άρθρο με τίτλο «οι πονηρές τακτικές πολέμου από τον Γιαννακόπουλο». Με επιχειρήματα, με στοιχεία, για το τι προσπαθεί να κάνει με αυτό που έλεγε συνεχώς ότι έριξαν οι Αγγελόπουλοι «λευκή πετσέτα», και με προκλητικές δηλώσεις ότι εκείνος θέλει τη διαιτησία 100-0 υπέρ του Παναθηναϊκού. Με ανάλυση του στόχου του που δεν ήταν άλλος από το να στρέψει τον κόσμο του Ολυμπιακού εναντίον της ομάδας μπάσκετ γιατί ήξερε το κλίμα και προσπαθούσε με το «διαίρει και βασίλευε» να κάνει τους Αγγελόπουλους να φύγουν και να συνεχίζει να κυριαρχεί με πολύ χαμηλό μπάτζετ αφού οι δουλειές με τα φάρμακα δεν πάνε καθόλου καλά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Πάμε σε νέο θέμα τώρα. Ο κ. Γιαννακόπουλος έκανε ένα μεγάλο λάθος. Γιατί δεν ξέρει την ιστορία του Ολυμπιακού. Δεν ξέρει τον ψυχισμό του κόσμου του Ολυμπιακού. Δεν ξέρει ότι αυτός ο κόσμος μπορεί ο ίδιος να βρίσει άσχημα αυτό που αγαπάει, να γίνει και ισοπεδωτικός κάποιες φορές, αλλά αν τον χλευάσει ο αντίπαλος ενώνεται και γίνεται ασπίδα γύρω από την ομάδα.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος υπερέβη το μέτρο, πήγε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση αλλά αντί να αφήσει την οικογένεια του Ολυμπιακού να «φαγωθεί» μόνη της, τη συσπείρωσε. Διότι έγινε αντιληπτό ότι τους πίεζε κακόβουλα τους Αγγελόπουλους στην πιο δύσκολη ώρα που πέρα από τα προβλήματα με την ομάδα, είχαν και τα προβλήματα με τον πατέρα τους...

Ο Ολυμπιακός θα πάρει το πρωτάθλημα στο μπάσκετ φέτος. Να το θυμάστε. Όπως λίγες ώρες πριν το ματς, βγήκα στο facebook και έγραψα ότι ο Ολυμπιακός θα νικήσει σίγουρα. Παρ' ότι τα αποφεύγω αυτά, και μάλιστα κάνω απαισιόδοξα θέματα (όπως πριν την ήττα από τον ΟΦΗ φέτος, πριν τη γκέλα στην Ξάνθη, πριν τη γκέλα με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη κ.λ.π.).

Η ιστορία διδάσκει. Όποτε χλεύασε αντίπαλος τον Ολυμπιακό και τον θεώρησε «πεθαμένο» ο Ολυμπιακός έδωσε τιμωρητικές απαντήσεις.

Ανακοίνωσαν ότι φεύγουν

Πάμε να δούμε περιστατικά ανάλογα σαν αυτό το φετινό με τη «λευκή πετσέτα» που γύρισε τούμπα η κατάσταση και έχει φέρει πίσω τον Παναθηναϊκό από τον Ολυμπιακό, έμεινε πολύ πίσω στη βαθμολογία της Ευρωλίγκας, αναγκάστηκε και να αλλάξει προπονητή.

Οι Αγγελόπουλοι με δημόσια ανακοίνωση το 2011 είπαν ότι τα παρατάνε και φεύγουν! Πανηγύριζαν στην οικογένεια Γιαννακόπουλου με το δίκιο τους, ο Ολυμπιακός πήγαινε για διάλυση. Είχε και 15 χρόνια να πάρει πρωτάθλημα, οι Αγγελόπουλοι ανακοίνωσαν ότι φεύγουν και είχαν τη στάμπα του αποτυχημένου, χρηματοδότης δεν θα υπήρχε, όλα έδειχναν μαύρα. Αλλάζουν απόφαση, αλλά και πάλι φαινόταν ο Ολυμπιακός χωρίς ελπίδα, με ένα πολύ χαμηλό μπάτζετ και με νέα παιδιά.

Και τι κάνει ο γιγαντιαίος αυτός σύλλογος: Παίρνει το πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά μετά από 15 χρόνια, παίρνει και την Ευρωλίγκα! Και ξαναπαίρνει την Ευρωλίγκα στο καπάκι την επόμενη χρονιά! Και μέσα σε 5 χρόνια παίρνει 3 πρωταθλήματα σύνολο! Από εκεί που χλεύαζαν οι αντίπαλοι ότι πήγαινε για διάλυση! Και φτάνει σε 2 ακόμα επιπλέον τελικούς Ευρωλίγκας, μαζί με τις 2 που κατέκτησε, ενώ ο Παναθηναϊκός αυτά τα χρόνια δεν μπαίνει καν σε φάιναλ φορ!

«Ποτέ ξανά πρωτάθλημα στον Πειραιά»

Στο πιο μαύρο σκοτάδι, στα «πέτρινα χρόνια» του ποδοσφαίρου, όταν ο Ολυμπιακός έτρωγε τα χαστούκια από τη διαιτησία, από την ΕΠΟ, από την ΕΠΑΕ, είχε και τα διοικητικά τρομακτικά προβλήματά του, βγήκε ο μεγάλος αντίπαλος και τον χλεύασε, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Όταν ο Παναθηναϊκός έφτανε στους 4 του Τσάμπιονς Λιγκ, όταν ο κόσμος του Ολυμπιακού ήταν καταστεναχωρημένος 9 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα.

Τετάρτη, 29 Μαΐου 1996, στο γλέντι του συνδέσμου των ATHENS FANS του Παναθηναϊκού στο bar La Hoya στην οδό Τσόχα, πίσω από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το σημερινό Baraonda. Παίρνει το μικρόφωνο ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και το τονίζει «ποτέ ξανά πρωτάθλημα στον Πειραιά»! Και δεν ήταν απλά μια φράση. Το είχαν κάνει σύνθημα χλευασμού στα γήπεδα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, τραγουδάκι σε ρυθμό «ω έλατο, ω έλατο» με τα λόγια «ποτέ ξανά, ποτέ ξανά, πρωτάθλημα στον Πειραιά».

Τι ακολούθησε ο χλευασμός προς τον Ολυμπιακό; Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης δεν ξαναπήρε πρωτάθλημα ποτέ ξανά! Και αναγκάστηκε να φύγει. Ο Ολυμπιακός πήρε 7 σερί πρωταθλήματα με διάλειμμα ενός χρόνου και πήρε άλλα 5 σερί!

Μετά από εκείνο το χλευασμό «ποτέ ξανά πρωτάθλημα στον Πειραιά», ο Ολυμπιακός πήρε 12 πρωταθλήματα στα 13 με τον Κόκκαλη! Ο οποίος Κόκκαλης ήταν και πριν στον Ολυμπιακό, αλλά δεν τα κατάφερνε. Ο καταχρεωμένος λοιπόν Ολυμπιακός των «πέτρινων χρόνων» γίνεται αυτοκρατορία, φτιάχνει προπονητικό κέντρο, φτιάχνει δικό του γήπεδο σύγχρονο, και εκδικείται για αυτά που τράβηξε με τη διαιτησία παίρνοντας την πλέον με το μέρος του (να τα λέμε όλα).

Πάλι «τελειωμένος»

Μετά έρχεται η οικονομική κρίση, ο Κόκκαλης μεγάλωσε σε ηλικία, βαρέθηκε, στράφηκαν οι οργανωμένοι εναντίον του βρίζοντάς τον εν χορώ, παράλληλα στον Παναθηναϊκό είχαν μπει πάρα πολλά λεφτά με τους πολυμετοχικούς (δεν φαινόταν τι χρεοκοπία θα ερχόταν έπειτα από χρόνια), ο Παναθηναϊκός ξόδευε πολλά λεφτά για μεταγραφές, έκανε το νταμπλ, είχε ανατρέψει την κατάσταση και με τη διαιτησία. Πάλι προεξόφλησαν τότε οι αντίπαλοι ότι ο Ολυμπιακός τελείωσε. Και τι κάνει ο Ολυμπιακός. Έρχεται ο Μαρινάκης και παίρνει άλλα 7 συνεχόμενα!

Οι χρεοκοπημένοι

Πριν επιστρέψω στο μπάσκετ, πάω στον Ερασιτέχνη. Έβγαζα τους αθλητές του συλλόγου σε όλα τα σπορ και μου έλεγαν τι δραματική κατάσταση περνούσαν. Μήνες απλήρωτοι, νοίκια απλήρωτα, μεγάλοι αθλητές που μόνο που δεν έκλαιγαν λέγοντας ότι είχαν πρόβλημα βιοπορισμού οι οικογένειές τους.

Πάλι φαινόταν ο Ολυμπιακός τελειωμένος, με δυσβάσταχτα χρέη. Κάνουν πορεία οι Ολυμπιακοί προς τα γραφεία και απαιτούν από τη διοίκηση Συγγελίδη να παραιτηθεί. Και δίνουν ψήφισμα που το εξασφαλίζω και το κάνει πρώτο θέμα στο «ΦΩΣ» ο κυρ Θόδωρος (πάντα θα είναι κυρ Θόδωρος). Γίνεται διοίκηση σωτηρίας, μπαίνει ο Θεοδωρακάκης με τον Κουντούρη, έπειτα από λίγους μήνες ζητάει ο Μαρινάκης από τον Κουντούρη να αναλάβει, το σκεφτόταν αυτός, είχε μεγάλο φορτίο μπροστά του και αν αποτύχαινε θα ήταν βαρύ και ασήκωτο. Τελικά ο Ολυμπιακός έσβησε τα χρέη (μιλάμε για εκατομμύρια χρέη) με γερά κουρέματα, με βοήθεια οικονομική από τους συνδέσμους και από όλο τον κόσμο του Ολυμπιακού με το «καπέλο» στα εισιτήρια, και όχι απλά δεν χάνει τους τίτλους, αλλά γράφει τις πιο χρυσές σελίδες του στην Ευρώπη!

Πιο παλιά στο μπάσκετ

Πάμε πίσω στο μπάσκετ. Ο Άρης είχε στήσει μια αυτοκρατορία. Μακράν η πιο δημοφιλής ομάδα μπάσκετ στην Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός ερχόταν με πολλά λεφτά από τον Παύλο Γιαννακόπουλο ο οποίος πράγματι ήταν μεγάλος παράγοντας, με ήθος στο δημόσιο λόγο του, δεν προκαλούσε. Και είχε βάλει πολλά λεφτά στην ομάδα του. Ο Παναθηναϊκός γενικώς είχε μεγάλη ιστορία στο μπάσκετ, ήταν ο πρώτος σε τίτλους, και μετά από αυτόν ο Άρης και μετά η ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός δεν τα πήγαινε καλά σε αυτό το άθλημα.

Και όμως έρχεται ο Γιάνναρος. Ο οποίος ήταν Άρης και Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο. Και τους σαρώνει ο Ολυμπιακός παρά τα εκατομμύρια που έβαζε ο Γιαννακόπουλος!

Και ενώ χλεύαζαν οι Παναθηναϊκοί μετά το Ευρωπαϊκό που πήραν στο Παρίσι (για το οποίο έχει ζητήσει συγγνώμη η FIBA), έρχονται αμέσως μετά στο ΣΕΦ και όχι απλώς ξαναπαίρνει ο Ολυμπιακός του Γιάνναρου Ιωαννίδη το πρωτάθλημα, αλλά τους ρίχνει ένα αδιανόητο 73-38! Ρεκόρ για ματς Ολυμπιακού με Παναθηναϊκό. Και την επόμενη χρονιά παίρνει όχι μόνο το πρωτάθλημα ξανά ο Ολυμπιακός με Ίβκοβιτς, αλλά και το πρώτο του Ευρωπαϊκό στη Ρώμη!

«Κακό σπυρί» εκ φύσεως

Είναι ένα κλαμπ «κακό σπυρί» για τους αντίπαλους ο Ολυμπιακός, δεν είναι για να τα βάζεις μαζί του. Δεν είναι «άγιοι» στον Ολυμπιακό, έχουν παθογένειες όπως η ελληνική κοινωνία. Όλοι οι σύλλογοι θα αποκτούσαν αλαζονεία αν είχαν τους τίτλους που έχει σε όλα τα σπορ ο Ολυμπιακός.

Όμως ο Ολυμπιακός δικαιούται να έχει τον εγωισμό της πρωτιάς, την απαίτηση της πρωτιάς, και να δίνει τιμωρητικές απαντήσεις όποτε τον χαρακτηρίζουν «τελειωμένο». Γιατί; Διότι όλες οι ομάδες έκτισαν την οπαδική τους βάση τα πρώτα χρόνια του ποδοσφαίρου και μαζί τους έκτισαν και το DNA τους, τη φύση τους. Ήταν οι πρώτες γενιές, το πρώτο καλούπι. Υπήρχε μόνο το ποδόσφαιρο τότε να φτιάχνει τη λαϊκή βάση.

Τι έχουμε λοιπόν στα πρώτα πρωταθλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου: Από το πρώτο πρωτάθλημα το 1928 μέχρι το 1959 (με τη διακοπή στον πόλεμο που δεν γινόταν πρωτάθλημα), ο Ολυμπιακός κατέκτησε 15 (!), ο Παναθηναϊκός 3, ο Άρης 3, η ΑΕΚ 2. Από την αρχή δηλαδή ήταν ο Ολυμπιακός μόνος του με διπλάσια πρωταθλήματα από τους άλλους μαζί! Είναι η φύση του να μην δέχεται την αποτυχία. Είναι η φύση του το μόνος μου και όλοι σας.

Και μάλιστα ο Ολυμπιακός πήρε 5 σερί πρωταθλήματα πριν τον πόλεμο (1933-1938), 2 σερί μετά τον πόλεμο (1947-1948), και 6 σερί (1954-1959)! Το έχει δηλαδή αυτό με τα σερί «εκ φύσεως». (Στο ενδιάμεσο είχε πάρει και δύο ακόμα πρωταθλήματα σπαστά).

Και στη Χούντα τον είχαν «τελειωμένο»

Και μέσα στη Χούντα με τον φίλο του Παναθηναϊκού Ασλανίδη, με τον Παναθηναϊκό να έρχεται από πολλούς τίτλους τη δεκαετία του '60, με τον Παναθηναϊκό να έχει πάει στο Γουέμπλεϊ το 1971, με τον Ολυμπιακό σε εκείνη τη μαύρη δεκαετία του να έχει πάρει μόνο 2 πρωταθλήματα επί Μπούκοβι, εκεί δηλαδή που πάλι φαίνονταν όλα μαύρα και έλεγαν οι αντίπαλοι «τώρα τελειώσατε», βρίσκεται ένας Γουλανδρής και σαρώνει με πολλά λεφτά τους παικταράδες, σαρώνει τη Χούντα, σαρώνει τον μεγάλο τότε Παναθηναϊκό και το μεγάλο τότε ΠΑΟΚ, και τσουπ ο Ολυμπιακός όχι μόνο παίρνει 3 πρωταθλήματα σερί αλλά κάνει και τα ιστορικά ρεκόρ του στην επίθεση και στην άμυνα. Και γεμίζει ασφυκτικά το Καραϊσκάκη μέχρι και σε φιλικά ματς, με κόσμο να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο γιατί δεν χώραγαν και με χιλιάδες κόσμο έξω από το γήπεδο.

Αυτός είναι ο Ολυμπιακός και αυτό είναι το μεγάλο λάθος που έκανε ο κ. Γιαννακόπουλος. Ιστορικά δεδομένα είναι αυτά. Το δίδαγμα είναι ένα: Μην χλευάσεις τον Ολυμπιακό, μην τον υποτιμήσεις και τον θεωρήσεις «τελειωμένο», γίνεται ποτάμι που φουσκώνει και σε παρασέρνει στο διάβα του.