Tα «θέλω» του Μπλατ γίνονται πράξη

Μπάσκετ σε υψηλές ταχύτητες, επίθεση που υπερβαίνει τους 80 πόντους και το ρεσιτάλ στην δημιουργία, με τον Ολυμπιακό να συνδυάζει την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι του. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Tα «θέλω» του Μπλατ γίνονται πράξη

Δεύτερη σερί «διαβολοβδομάδα» που ο Ολυμπιακός βγαίνει αλώβητος, αλλά και νικητής. Μετά το «δύο στα δύο» κόντρα σε Μπάγερν Μονάχου και Ρεάλ Μαδρίτης, οι Πειραιώτες νίκησαν μέσα σε λίγες μέρες τόσο την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη, όσο και την Γκραν Κανάρια, δείχνοντας αξιοζήλευτη συνέπεια στην πρόκληση των δύο σερί παιχνιδιών μέσα σε λίγες μέρες. Μεγάλο επίτευγμα. Γεγονός που τονώνει το ηθικό, αλλά και που δίνει αυτοπεποίθηση στους παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ ενόψει της συνέχειας Παράλληλα, είναι κάτι που δείχνει την δυναμική, την ποιότητα, αλλά και τον χαρακτήρα που έχουν χτίσει οι Πειραιώτες τα τελευταία χρόνια.

Πλέον, βρίσκονται στην 4η θέση της κατάταξης, έχουν αρχίζει να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες ομάδες και έχουν βάλει πλώρη για την κατάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας. Γιατί αυτός είναι ο πρώτος στόχος στην Ευρώπη. Ας μην γελιόμαστε, η πρώτη τριάδα έχει ξεχωρίσει και δύσκολα θα «σπάσει». Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ Μαδρίτης, δύσκολα θα χάσουν έδαφος, οπότε το ζητούμενο είναι η θέση πίσω τους που προσφέρει αβαντάζ στα προημιτελικά.

Ο Ολυμπιακός κόντρα στην Γκραν Κανάρια γνώρισε στο τέλος δικαιολογημένα την αποθέωση από το φίλαθλο κοινό. Όχι μόνο για το θετικό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως γιατί η ομάδα συνδύασε την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι της. Οι φίλαθλοι αποχώρησαν από το ΣΕΦ νιώθοντας γεμάτοι και χορτασμένοι. Ωραίο και θελκτικό μπάσκετ, με τους γηπεδούχους να κάνουν επίδειξη ανωτερότητας, «καθαρίζοντας» το ματς από νωρίς, στήνοντας στη συνέχεια το δικό τους… πάρτι.

Γρήγορος ρυθμός, επιθετικό μπάσκετ που άγγιξε τους 100 πόντους και πλουραλισμός στο σκοράρισμα, έχοντας έξι παίκτες (Γκος 11, Μιλουτίνοφ 11, Στρέλνιεκς 11, Πρίντεζης 16, ΛεΝτέι 12, Σπανούλης 21) με διψήφιο αριθμό πόντων. Ομαδικό πνεύμα, με εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, βγάζοντας αρκετές συνεργασίες στο παρκέ. Το γεγονός αποτυπώθηκε περίτρανα στο εντυπωσιακό νούμερο των 29 ασίστ (με τις 17 στο πρώτο μέρος), γεγονός που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των Πειραιωτών στην διοργάνωση. Σε όλα αυτά προσθέστε την εντυπωσιακή ευστοχία από την περιφέρεια (11/23-47.8%), με τους «ερυθρόλευκους» να βγάζουν αρκετά ελεύθερα σουτ, ψάχνοντας έξυπνα τον ελεύθερο παίκτη, με την μπάλα να κινείται σε υψηλές ταχύτητες. Ονειρική εμφάνιση σύμφωνα με τα «θέλω» του Ντέιβιντ Μπλατ, τα οποία σιγά-σιγά καθιερώνονται και γίνονται πράξη.

Ταχύτητα, έμφαση στην επίθεση, τρίποντα και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και σκληράδα στην άμυνα. Όλα αυτά τα έβγαλαν στο παρκέ οι αθλητές του κόντρα στη Γκραν Κανάρια. Και κάτι εξίσου σημαντικό. Ναι, φέτος οι «ερυθρόλευκοι» δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην επίθεση, θέλουν να πάνε τα παιχνίδια τους σε περισσότερες κατοχές, σε υψηλότερο τέμπο, σε μεγαλύτερο σκορ, αλλά είναι σημαντικό πως έχουν νοοτροπία νικητή, είτε τα παιχνίδια τους κυμαίνονται κοντά στους 100 πόντους, είτε στους 65, όπως συνέβη απέναντι στη Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη (60-69). Ο Ολυμπιακός μπορεί να ανταποκριθεί και στις δύο φιλοσοφίες και αυτό είναι το σημαντικό ενόψει της συνέχειας.

Κάπου εδώ να τονίσουμε πως ο Αμερικανός κόουτς φέτος έχει καταφέρει να βελτιώσει την ομάδα του σε συγκεκριμένες σημαντικές στατιστικές κατηγορίες, στις οποίες είχε βάλει στόχο να το κάνει πράξη. Ύστερα από 14 αγωνιστικές (απομένει μία για το τέλος του πρώτου γύρου), ο Ολυμπιακό έχει ανεβάσει τον μέσο όρο του στην επίθεση πάνω από τους 80 πόντους (έχει 81.0 μέσο όρο), ενώ είναι θεαματική η βελτίωση στον τομέα των ασίστ. Μοιράζει 19.3 ανά παιχνίδι, όντας 3ος σε αυτόν τον τομέα στην διοργάνωση, ενώ πέρσι έδινε 16.1 τελικές πάσες και ήταν 13ος στην κατηγορία. Όλα αυτά είναι έργο Ντέιβιντ Μπλατ, τα οποία και πρεσβεύουν την φιλοσοφία του.