Ο Τουπάν και ο ... ρόλος του Τίμα στον Ολυμπιακό
Ο Ολυμπιακός που ανταποκρίθηκε στο «πρέπει» της νίκης κόντρα στην Εφές, η αυταπάρνηση που έδειξε στο τέλος και ο MVP Τουπάν. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.
Ύστερα από την ήττα από την Ζαλγκίρις, ο Ολυμπιακός ενόψει Εφές είχε μπροστά του ένα μεγάλο «πρέπει». Το «πρέπει» για τη νίκη πάση-θυσία, καθώς σε αντίθεση περίπτωση η Αναντολού θα αποκτούσε ξεκάθαρο προβάδισμα για την κατάκτηση της τέταρτης θέσης, αφήνοντας με τρεις νίκες πίσω τους Πειραιώτες. Και το ενδεχόμενο αυτό δεν ήθελα ούτε να το σκέφτονται οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ. Άλλωστε, έτσι όπως εξελίσσεται η σεζόν φέτος, η Φενέρμπαχτσε, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Ρεάλ Μαδρίτης, δύσκολα θα βγουν από το κάδρο της πρώτης τριάδας. Οπότε, η μεγάλη μάχη θα γίνει από τους υπόλοιπους για να πάρουν το "εισιτήριο" που θα τους δώσει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της EuroLeague.
Οι Πειραιώτες, λοιπόν, έκαναν το ρεκόρ τους 7-5 και έφεραν στη μία νίκη απόσταση (8-4) την Αναντολού Εφές που παραμένει στη τέταρτη θέση, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι σημαντικό και το αποτέλεσμα που θα φέρουν στη Βαρκελώνη. Ακολουθεί "διπλή" αγωνιστική με μάχες κόντρα σε Μπαρτσελόνα (Τρίτη) και Γκραν Κανάρια (Πέμπτη στο ΣΕΦ) και οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ θα επιχειρήσουν να κάνουν και πάλι το «δύο στα δύο», ύστερα από τις επικρατήσεις που μέτρησαν κόντρα σε Μπάγερν και Ρεάλ στη προηγούμενη «διαβολοβδομάδα».
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Οι «ερυθρόλευκοι» για ακόμη μία φορά ξεκίνησαν εξαιρετικά στο πρώτο δεκάλεπτο (25-12), τα πήγαν περίφημα σε άμυνα και επίθεση, αλλά στη δεύτερη περίοδο εμφάνισαν ξεκάθαρες αδυναμίες στα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Αποτέλεσμα; Να δεχτούν 34 (!) πόντους, με την Εφές να βρίσκει δαιμονιώδη ρυθμό από την περιφέρεια, έχοντας για πρωταγωνιστές τους Μοερμάν, Μίτσιτς και Λάρκιν.
Η Εφές είχε βάλει από κάτω τον Ολυμπιακό και στη τρίτη περίοδο (65-68 στο 30'), αλλά το σημαντικό ήταν η αντίδραση του στο κρίσιμο τελευταίο δεκάλεπτο. Η αυταπάρνηση, το μαχητικό πνεύμα και το πάθος που έβγαλε για την κατάκτηση της νίκης, ειδικά μετά από το τρίποντο του Σιμόν, όταν και έφερε την διαφορά στο +7 (66-73) στο 32'. Εκείνο το γρήγορο 8-0 σερί που μέτρησαν οι Πειραιώτες, με αποκορύφωμα το τρίποντο του Τουπάν που επανέφερε τους Πειραιώτες μπροστά στο σκορ (74-73), ήταν η στιγμή που άλλαξε το μομέντουμ.
Μία στιγμή που ο Γάλλος έδειξε τόσο το αγωνιστικό του θράσος, όσο και την αυτοπεποίθηση που διαθέτει. Μπορεί νωρίτερα να αστόχησε από την περιφέρεια, αλλά μετά το επιθετικό ριμπάουντ του Νίκολα Μιλουτίνοφ η μπάλα βρέθηκε ξανά στα χέρια του και δεν δίστασε να σουτάρει ξανά, βρίσκοντας αυτή την φορά τον στόχο. Δείγμα της αποφασιστικότητας, της ψυχραιμίας, αλλά και της εμπιστοσύνης που έχει στο χέρι του.
Ο Τουπάν του 50% στα τρίποντα και ο Τίμα που δείχνει να... περισσεύει
Είναι αλήθεια πως έλειψε ο Αξέλ Τουπάν από τον Ολυμπιακό στα τελευταία τέσσερα (Μπάγερν, Ρεάλ, Μπούντουτσνοστ, Ζαλγκίρις) παιχνίδια του. Οι αμυντικές του αρετές, τα αθλητικά του προσόντα, η ενέργεια που βγάζει και στις δύο πλευρές, αλλά και το αξιόπιστο περιφερειακό του σουτ. Μπορεί κανείς να μην στεκόταν στο επιθετικό του ταλέντο όταν ο Γάλλος ήρθε στο μεγάλο λιμάνι, αλλά παραμένει σταθερά ο πιο εύστοχος παίκτης των Πειραιωτών πίσω από τα 6.75 μέτρα. Ύστερα από 12 αγωνιστικές έχει ποσοστό 50% με 14/28 τρίποντα! Ήταν αναμφισβήτητα ο MVP του αγώνα κόντρα στην Εφές, καθώς έδωσε μεγάλη επιθετική ώθηση στην ομάδα του με τους 19 πόντους που σημείωσε, έχοντας πάρει... φωτιά από την περιφέρεια με 4/6 τρίποντα.
Με τον Αξέλ Τουπάν "καυτό" και τον Κώστα Παπανικολάου ενεργό δίνοντας και εκείνος λύσεις, λογικά και αναμενόμενο να βρεθεί για μόλις 3:49 στο παρκέ ο Γιάνις Τίμα. Αποτέλεσε τον παίκτη που συμπλήρωσε την εξάδα των ξένων στην ομάδα του Ολυμπιακού, αλλά μέχρι στιγμής με την παρουσία του δείχνει να περισσεύει. Όχι μόνο από πλευράς ποσότητας στα φόργουορντ, αλλά και από θέμα απόδοσης.
Πέρα από το γεγονός πως δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει ρυθμό, στο ρόστερ υπάρχουν τρία "3άρια" (Παπανικολάου, Τουπάν, Τίμα) και τέσσερα "4άρια": Πρίντεζης, Βεζένκοφ, Αγραβάνης, συν φυσικά και τον Ζακ ΛεΝτέι, ο οποίος μπορεί να αποκτήθηκε για τον ρόλο του σέντερ, αλλά στην πράξη είναι πάουερ-φόργουορντ. Και κάπως έτσι, με αυτά τα... ρίσκα που πάρθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, οι "ερυθρόλευκοι" βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης παίκτη στα γκαρντ και παράλληλα καλούνται να βρουν λύση στην άμυνα στη θέση "5", καθώς ο ΛεΝτέι όταν χρησιμοποιείται σε ρόλο σέντερ ναι μεν έχει ταλέντο στο να βάζει την μπάλα στο καλάθι, αλλά έχει ξεκάθαρες αδυναμίες στα ανασταλτικά του καθήκοντα.
Η αυταπάρνηση, η μαχητικότητα και το πάθος του στη τελευταία περίοδο
Ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη τη νίκη επί της Εφές, όπως και χρειαζόταν να φτάσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα δείχνοντας χαρακτήρα στη τελευταία περίοδο. Φέτος, μας είχε συνηθίσει να παίζει καλά στο πρώτο ημίχρονο και να... βυθίζεται στο δεύτερο, κάτι που το είδαμε σε ΟΑΚΑ (με Παναθηναϊκό), Μόσχα (με ΤΣΣΚΑ) και Κάουνας (Ζαλγκίρις). Αυτή την φορά όμως το σκηνικό δεν επαναλήφθηκε.
Οι Πειραιώτες έβγαλαν σκληράδα στην άμυνα (κράτησαν μόλις στους 13 πόντους την Εφές στη 4η περίοδο), πήραν τις περισσότερες μονομαχίες, έκαναν βουτιές στο παρκέ για να αρπάξουν την κάθε κατοχή, κυριάρχησαν στα ριμπάουντ (41-26) παίρνοντας το ένα επιθετικό μετά το άλλο (18 σύνολο) και έβαλαν μεγάλα σουτ από την περιφέρεια. Αυτή η αυταπάρνηση του στην τελευταία περίοδο, φέρνοντας τα πάνω-κάτω, ήταν βγαλμένη από το πρόσφατο ένδοξο παρελθόν του. Ένα στοιχείο που βρίσκεται στο dna αυτής της ομάδας.