Ολυμπιακός: Η ομάδα «έργο τέχνης» θέλει ουσιαστική ενίσχυση

Ο Ολυμπιακός καλείται να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να κάνει λίγες και καλές αλλαγές στο ρόστερ του ώστε να αναβαθμίσει την ομάδα ενόψει της νέας σεζόν.

Ολυμπιακός: Η ομάδα «έργο τέχνης» θέλει ουσιαστική ενίσχυση

Η σεζόν που τελείωσε δεν είναι πετυχημένη για τον Ολυμπιακό. Προφανώς και ήταν μία αγωνιστική σεζόν που η ομάδα σημείωσε επιτυχίες. Κατέκτησε το Σούπερ Καπ, πήρε το Κύπελλο για 3η σερί σεζόν, ενώ έφτασε και στο φάιναλ φορ για ακόμη μία χρονιά. Έχοντας τερματίσει βέβαια στην πέμπτη θέση στην κανονική διάρκεια, σε αντίθεση με πέρσι που είχε βγει πρώτος. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, κατάφερε να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα και να ταξιδέψει στο Βερολίνο.

Στον ημιτελικό, όμως, φάνηκε απροετοίμαστος. Δεν είναι μόνο πως έχασε, αλλά έφτασε στο σημείο να είναι στο -25 λίγο πριν το ημίχρονο. Επίσης, σε αυτά τα τρία σερί φάιναλ φορ, μόλις μία φορά πέρασε στον τελικό. Στο πρωτάθλημα, οι Πειραιώτες ηττήθηκαν τρεις σερί φορές από τον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα να χάσουν το πλεονέκτημα έδρας. Πρακτικά σε όλα ένα βήμα πίσω σε σχέση με πέρσι.

Πήγαν, όμως, στους τελικούς και παρά το γεγονός πως είχαν το μειονέκτημα, προηγήθηκαν στη σειρά με 2-0 νίκες. Έβαλαν πίεση στον αντίπαλο και ήταν μία... ανάσα από το πρωτάθλημα. Κατόρθωσαν, όμως, να το χάσουν, γεγονός που έφερε απογοήτευση. Λες και η αυταπάρνηση, αλλά και η νοοτροπία νικητή αυτής της ομάδας, άρχισε να ξεθωριάζει. Η φετινή σεζόν, λοιπόν, ήταν καλή, αλλά αναμφίβολα δεν ήταν πετυχημένη για τους Πειραιώτες. Όποιος τη θεωρεί έτσι, τότε δεν ξέρει τι σημαίνει Ολυμπιακός.

Οι «ερυθρόλευκοι« πλέον οφείλουν να κάνουν την αυτοκριτική τους. Να κοιταχτούν στον καθρέφτη, να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να εξαφανίσουν κάθε ίχνος έπαρσης. Γιατί είναι γεγονός πως η προσπάθεια αντίδρασης του «αιώνιου» αντιπάλου υποτιμήθηκε, ενώ από ένα σημείο και μετά θεωρήθηκε πως η ομάδα μπορεί να συνεχίζει να θριαμβεύει και ας μην έχει παίκτες-ηγέτες και πρωταγωνιστές. Δεν είναι κακό να κάνεις λάθη.

Είναι κακό, όμως, αν δεν τα αναγνωρίσεις, αν δεν τα παραδεχτείς και μέσα από αυτά, δεν ψάξεις να βρεις κίνητρο να τα διορθώσεις και να γίνεις καλύτερος. Δεν θα κάνουμε κουμάντο στην τσέπη κανενός, αλλά αυτή τη στιγμή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ισχύει σε μεγάλο βαθμό το «ό,τι πληρώνεις παίρνεις». Φαίνεται άλλωστε και από τους κατακτητές της Ευρωλίγκας την τελευταία πενταετία.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Ο Ολυμπιακός διαθέτει μία εξαιρετική ομάδα, με σπουδαίο προπονητή κορυφής, όπως είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Με χημεία και ομοιογένεια. Με ξεκάθαρους ρόλους, με σταθερή αγωνιστική φιλοσοφία, παίζοντας ένα θελκτικό και ομαδικό μπάσκετ. Το οποίο συνδύασε την ουσία με το θέαμα, έχοντας κερδίσει τον σεβασμό από φίλους και εχθρούς.

Εδώ ο ίδιος ο Παναθηναϊκός αναγνώρισε την αγωνιστική ανωτερότητα των «ερυθρολεύκων». Ο αντίπαλος γονάτισε, λοιδορήθηκε και αναγκάστηκε να εκτοξεύσει το μπάτζετ στα ύψη για να μπορέσει να κοντράρει το αριστούργημα του Γιώργου Μπαρτζώκα την τελευταία διετία.

Η ομάδα αποδυναμώθηκε

Όμως, είναι γεγονός πως αυτό το «έργο τέχνης», η περσινή καταπληκτική ομάδα, αποδυναμώθηκε. Έχασε τους δύο καλύτερους παίκτες της, τους δύο ηγέτες της, δύο μπασκετμπολίστες που είχαν κομβικό ρόλο στην επίθεση. Δύο παίκτες που είχαν και τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά όταν η μπάλα... έκαιγε.

Και ποια ήταν η απάντηση; Ο Λουκ Σίκμα αντί του Σάσα Βεζένκοφ, με τον Άλεκ Πίτερς να καλείται να βγει μπροστά. Ο τελευταίος φέτος τρύπησε το ταβάνι του, εξαιρετικός φόργουορντ, αλλά δεν είναι Σάσα!

Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος θα μπορούσε ιδανικά να πλαισιώσει τον Κώστα Σλούκα, αλλά δεν έχει την ποιότητα ούτε και την προσωπικότητα να τον αντικαταστήσει. Ο Γκος άλλωστε, από την πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό, αλλά και σε όλη την καριέρα του, ουδέποτε ήταν παίκτης που έδινε νίκες στα κρίσιμα σημεία.

Εξαιρετικός παίκτης στο να κάνει αρκετά πράγματα με ικανότητα στο παρκέ, αλλά πρωταγωνιστής ουδέποτε ήταν, ούτε είχε τη φήμη του να βάζει νικητήρια σουτ. Αυτή είναι η αλήθεια και φάνηκε για ακόμη μία φορά στου τελικούς.

Ο Ολυμπιακός διαθέτει μία σπουδαία φροντ-λάιν (Φαλ, Μιλουτίνοβ, Ράιτ), έχει καλούς παίκτες σε όλες τις θέσεις, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα πως λείπουν δύο μπασκετμπολίστες με έφεση στην επίθεση και ταλέντο στο σουτ και στο σκορ. Δεν χρειάζεται να γίνουν πολλές αλλαγές. Λίγες και καλές προσθαφαιρέσεις. Τουλάχιστον δύο.

Αλλά είναι σημαντικό αυτές να γίνουν με πρωτοκλασάτους παίκτες και όχι με παίκτες... στοιχήματα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν μπορεί να κάνει... θαύματα. Θα χρειαστεί όμως και εκείνος να μην θεωρεί «εχθρό» όποιον αθλητή έχει το βεληνεκές ενός σταρ. Το «εμείς» πάνω από το «εγώ» δεν ισχύει μόνο για τους παίκτες.