Ολυμπιακός: Οι λόγοι που επέλεξε τον Μήτρου-Λονγκ

Το «ΦΩΣ» αναλύει τους λόγους για τους οποίους ο Ολυμπιακός και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, κατέληξαν στην επιλογή του 30χρονου γκαρντ, Ναζ Μήτρου-Λονγκ.

Ολυμπιακός: Οι λόγοι που επέλεξε τον Μήτρου-Λονγκ

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας έκαναν πράξη αυτό που γράφαμε εδώ και καιρό στο «ΦΩΣ». Η ομάδα φαινόταν πως χρειάζεται ενίσχυση όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Γιατί πέρα από τους τραυματισμούς, υπάρχουν και αθλητές που δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Η πρώτη μεταγραφή κατά τη διάρκεια της σεζόν, λοιπόν, είναι γεγονός. Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε χθες την απόκτηση του 30χρονου (3/8/1993) Καναδού γκαρντ Ναζ Μήτρου-Λονγκ. O παίκτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Οντάριο του Καναδά, αλλά ο πατέρας του έχει καταγωγή από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και η μητέρα του είναι Ελληνίδα. Το όνομά της Γεωργία Μήτρου και οι ρίζες της κρατάνε από τη Σπάρτη. Ο παίκτης μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στη Ζαλγκίρις Κάουνας, αλλά αποχώρησε, καθώς ο τεχνικός της ομάδας δεν τον υπολόγιζε. Σε 9 ματς φέτος με τους «πράσινους» είχε μέσον όρο 4,1 πόντους, με 47,4% στα δίποντα, 28,6% στα τρίποντα και 1 ασίστ, σε 10 λεπτά συμμετοχής κατά μέσον όρο. Πέρσι (2022-23) αγωνίστηκε στην Αρμάνι Μιλάνο. Στο συγκρότημα του Ετόρε Μεσίνα είχε 7,4 πόντους (40,9% δίποντα, 35,2% τρίποντα, 92,9% βολές), 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 17,3 λεπτά συμμετοχής. Διαθέτει και εμπειρία από το ΝΒΑ, καθώς φόρεσε τις φανέλες των Τζαζ και Πέισερς από το 2017 έως και το 2020.

Να τονίσουμε πως νωρίτερα οι Πειραιώτες κοίταξαν «ζεστά» την περίπτωση του Κέβιν Πάνγκος, αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε. Κατ’ αρχάς, δεν ήταν ξεκάθαρο το πότε το Μιλάνο θα τον άφηνε ελεύθερο, ενώ και το κασέ του παίκτη θεωρήθηκε πως ήταν αρκετά υψηλό.

Ας αναλύσουμε όμως τους βασικούς λόγους που ο Ολυμπιακός κινήθηκε για την απόκτηση του Ναζ Μήτρου-Λονγκ. Ο Καναδός γκαρντ διαθέτει ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι γνώστης της Ευρωλίγκας και θα έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί άμεσα στη διοργάνωση. Βέβαια, να τονίσουμε πως όπως και στην περίπτωση του Κέβιν Πάνγκος, ο αθλητής θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στο μπάσκετ από την 1η Γενάρη. Δηλαδή από την έναρξη του δεύτερου γύρου. Απαγορεύεται νωρίτερα, επειδή ανήκε σε ομάδα (Ζαλγκίρις) της λίγκας. Επίσης, έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός πως οι Λιθουανοί ήταν διατεθειμένοι να τον αποδεσμεύσουν και να τον αφήσουν ελεύθερο (αν και είχε συμβόλαιο μαζί τους) χωρίς να ζητήσουν αντίτιμο από τον Ολυμπιακό. Δεν μπήκε στη συζήτηση θέμα για πληρωμή μπάι άουτ, γεγονός που προφανώς και διευκόλυνε τους Πειραιώτες. Το κασέ του παίκτη ήταν προσιτό και στα μέτρα των «ερυθρολεύκων», ενώ και ο αθλητής ήταν απόλυτα θετικός.

Το ελληνικό διαβατήριο

Βέβαια, ο βασικός λόγος που ο Ολυμπιακός έστρεψε το ενδιαφέρον του εκεί (πέρα από το γεγονός πως το θέμα του Κέβιν Πάνγκος δεν προχώρησε) είναι το γεγονός πως ο παίκτης έχει ελληνική καταγωγή, αλλά και τη δυνατότητα να βγάλει ελληνικό διαβατήριο. Και μάλιστα άμεσα! Ας μην ξεχνάμε πως οι Πειραιώτες υστερούν σε γηγενείς παίκτες και σε μία εποχή που οι αξιόλογοι Έλληνες μπασκετμπολίστες όλο και λιγοστεύουν ήταν ιδανική ευκαιρία. Ο αθλητής θα κινήσει τις διαδικασίες να βγάλει ελληνικό διαβατήριο, κάτι που θα συμβεί σύντομα, δηλαδή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Κάτι που σημαίνει πως θα παίζει ως Έλληνας και δεν θα πιάνει θέση ξένου. Υπενθυμίζεται πως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ήδη οκτώ ξένους: Γκος, Μιλουτίνοβ, Πίτερς, Κάνααν, Σίκμα, Μακ Κίσικ, Φαλ, Μπραζντέικις. Να τονίσουμε πως πριν από έναν μήνα περίπου ο μικρότερος αδερφός του παίκτη, Ελάιζα Μήτρου-Λονγκ (ο οποίος παίζει στο Περιστέρι), πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα.

Όσον αφορά το αγωνιστικό του προφίλ, πρόκειται για έναν παίκτη που παίζει πρώτα στο «2» και ύστερα στον «1». Το ένστικτό του είναι πρώτα στο σκορ και μετά στην πάσα. Έχει σουτ μετά από ντρίμπλα, πασάρει με ικανότητα, ενώ διαθέτει και αθλητικά προσόντα. Ένας παίκτης που αυτήν τη στιγμή μπορεί να προσφέρει ξεκάθαρα περισσότερο από τον Τζορτζ Πάπας, ο οποίος έχει διακριτικό ρόλο στο ρόστερ, ενώ φυσικά μπορεί να ενισχύσει με ποιότητα την περιφερειακή γραμμή της ομάδας. Eίναι ένας παίκτης που μπορεί να σταθεί εξαιρετικά στο κορυφαίο επίπεδο, αλλά και να ταιριάξει στο πλευρό των Τόμας Ουόκαπ και Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος. Πρόκειται αναμφίβολα για κίνηση αναβάθμισης στη γραμμή των γκαρντ της ομάδας, με την ομάδα να ενισχύεται όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Μία μεταγραφή η οποία γίνεται όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το μέλλον, καθώς οι νταμπλούχοι υπέγραψαν μαζί του τριετές συμβόλαιο συνεργασίας. Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει πως ξέρει και μπορεί να παίρνει το μάξιμουμ από παίκτες που έρχονται για να γίνουν οι καλύτεροι παίκτες στον ρόλο τους και μένει να δούμε το κατά πόσο θα συμβεί αυτό και με τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ.