Δε γυάλιζε το μάτι τους...

Ο ανεξήγητα πιεσμένος και άστοχος Ολυμπιακός ηττήθηκε δίκαια από τον Παναθηναϊκό που το ήθελε περισσότερο και το έδειξε στο παρκέ. Μεγαλύτερη «ντόπα» για την ομάδα του Μπαρτζώκα, η στήριξη του κόσμου.

Δε γυάλιζε το μάτι τους...

Φαινόταν από το ματς στο ΟΑΚΑ πως η ψαλίδα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό έχει κλείσει. Οι δύο διαδοχικές ήττες των ανανεωμένων «πράσινων» σε Super Cup και Ευρωλίγκα τους έκανε να μπουν στο ΣΕΦ με περισσότερη αποφασιστικότητα. Σίγουρα δε θα χάλαγε κόσμος με ένα σερί 0-3 από τον αιώνιο αλλά τη δεδομένη χρονική περίοδο διάφορα σύννεφα είχαν μαζευτεί πάνω από το ΟΑΚΑ και η ανάγκη για μια επικράτηση απέναντι στον Ολυμπιακό ήταν μεγάλη.

Για έναν ανεξήγητο λόγο, οι Πειραιώτες φάνηκαν πιο πιεσμένοι από όσο θα έπρεπε. Λάθη παιδικά, χαμένα λέι άπ, «θολό» μυαλό και με το 4/16 στις ελεύθερες βολές να αποδεικνύει περίτρανα πως το στρες το είχαν οι γηπεδούχοι. Ίσως να ήταν και το πρώτο ντέρμπι σε αυτό το 18-2 σερί που έτρεξε ο Ολυμπιακός, όπου δεν γυάλιζε το μάτι των παικτών του.

Η κόπωση, η λειψανδρία και ο τρόπος με τον οποίο ο Εργκίν Αταμάν περιόρισε το παιχνίδι των νταμπλούχων είχε φέρει τον Παναθηναϊκό σε ρόλο οδηγού από το ξεκίνημα. Δεν μπορείς να κερδίσεις κανέναν όταν σκοράρεις 54 πόντους με τόσο χαμηλά ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα. Πόσω μάλλον τον μεγάλο σου αντίπαλο που βούταγε σε κάθε μπάλα και έπαιξε μπασκετικό «ξύλο» με ψηλά σχήματα.

«Κάναμε αυτά που δεν έπρεπε ώστε ο Παναθηναϊκός να πάρει μομέντουμ», είπε πολύ σωστά ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετά το φινάλε του αγώνα. Θεωρώ πως η πιο κομβική στιγμή της αναμέτρησης ήταν στη 2η περίοδο όταν ο Ολυμπιακός είχε πάρει διαφορά 9 πόντων με τον μοναδικό διασωθέντα, Νάιτζελ-Γκος που με δύο φάουλ πέρασε στον πάγκο. Αντί για +9 και την ψυχολογία στα ύψη, οι Πειραιώτες πήγαν με το εύθραυστο +3 στα αποδυτήρια γεμάτοι «πονοκεφάλους» από την κακή τους εικόνα.

Ήταν μια πέρα για πέρα δίκαιη νίκη του Παναθηναϊκού και ένα αποτέλεσμα που μόνο καλό θα κάνει στους «ερυθρόλευκους». Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν ξανά και ξανά τα λάθη τους και να βελτιωθούν ενόψει της συνέχειας. Οι τραυματισμοί και τα απανωτά ματς (με αρκετή κατανάλωση ενέργειας) δεν βοηθάνε αλλά αυτή είναι η σεζόν. Απαιτητική και σκληρή.

Έχουμε την εντύπωση ότι το κάθετο παιχνίδι του ΜαΚίσικ, η ενέργεια και ο «τσαμπουκάς» του λείπουν πολύ από τον Ολυμπιακό. Και η είδηση από τη συνέντευξη Τύπου είναι πως θα αργήσει και άλλο να μπει στις προπονήσεις. Ο Σίκμα επιστρέφει και θα προσφέρει λύσεις στον Μπαρτζώκα, ωστόσο φάνηκε πως δύσκολα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο ματσάρισμα του δυναμικού Μήτογλου. Έχει δουλειά το «ερυθρόλευκο» τεχνικό επιτελείο.

Ίσως αυτό που πληγώνει περισσότερο από όλα τον Ολυμπιακό να είναι η διαφορά, αφού ακόμη και σε αυτό το νέο φορμάτ της Basket League οι Πειραιώτες καλούνται να πάνε στο Μαρούσι, να σβήσουν τους 12 πόντους αν θέλουν να ελπίζουν σε ματς στο ΣΕΦ στον γ' γύρο και σε πλεονέκτημα έδρας στο τέλος.

Ακόμα είναι νωρίς, είναι λογικό να υπάρχουν προβληματισμοί και ανησυχίες, ωστόσο η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Το γεγονός πως ένα κατάμεστο ΣΕΦ έχει μείνει μετά την ήττα και χειροκροτεί τους πρωταθλητές φανερώνει πολλά. Την αγάπη, την στήριξη και την πίστη στο πλάνο του Έλληνα τεχνικού.

Υ.Γ: Αν και πρόκειται για τα αυτονόητα, αξίζει να σταθούμε στην άψογη συμπεριφορά των φίλων του Ολυμπιακού. Γέμισαν το ΣΕΦ, δημιούργησαν μια φανταστική ατμόσφαιρα και δεν πέταξαν ούτε... χαρτοπετσέτα. Και μάλιστα σε ένα ματς αρκετά... επικίνδυνο λόγω Κώστα Σλούκα. Μακάρι να συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά και στα δύο γήπεδα μέχρι το φινάλε.