Ολυμπιακός: Επίδειξη ανωτερότητας

Το «ΦΩΣ» αναλύει το αγωνιστικό πλάνο του Ολυμπιακού, με το οποίο ισοπέδωσε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Σούπερ Καπ.

Ολυμπιακός: Επίδειξη ανωτερότητας

Ο Ολυμπιακός στον τελικό του Σούπερ Καπ θριάμβευσε, δίνοντας αποστομωτική απάντηση στους αμφισβητίες. Καμία αντίρρηση πως ο Παναθηναϊκός έκανε σημαντικές μεταγραφές, ξόδεψε ένα τσουβάλι λεφτά, ενίσχυσε το ρόστερ του με ποιότητα και ταλέντο, αλλά ορισμένα πράγματα δεν αγοράζονται, αλλά χτίζονται. Οι Πειραιώτες τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει έναν ποιοτικό βασικό κορμό. Έχουν έναν εξαιρετικό προπονητή, ο οποίος συνεχίζει για τέταρτη σερί σεζόν. Ένας κόουτς που έχει φτιάξει μία σπουδαία ομάδα, με ξεκάθαρη αγωνιστική φιλοσοφία, ένα σύνολο που διαθέτει χημεία, ομοιογένεια, αυτοματισμούς. Όλα αυτά θέλουν χρόνο. Μπορεί οι ηχηρές μεταγραφές να κλέβουν πάντα τις εντυπώσεις και να συνεπαίρνουν τον κόσμο επικοινωνιακά, αλλά ανέκαθεν στα σπορ, τους τίτλους κατά κύριο λόγο τους κατακτούν οι καλές ομάδες και όχι τα εντυπωσιακά ρόστερ.

Οι «ερυθρόλευκοι» έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως συνεχίζουν να είναι το αφεντικό στην Ελλάδα, αλλά και μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Έχουν μπολιαστεί με νοοτροπία νικητή, ο πρωταθλητισμός είναι μέσα τους, έχουν αέρα υπεροχής και προφανώς διαθέτουν ένα σύνολο με μεγαλύτερη εμπειρία. Το εντυπωσιακό, όμως, δεν είναι τόσο η νίκη, όσο η επιβλητική επικράτηση απέναντι στον Παναθηναϊκό. Στο 16', ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 32-4 στο σκορ, μετρώντας ένα ασύλληπτο σερί που έφτασε στο 27-0, κρατώντας τους «πράσινους» στην πορεία δίχως καλάθι εντός παιδιάς για 17 λεπτά! Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, παίζοντας εξαιρετική άμυνα, κράτησαν στις 0 ασίστ το «τριφύλλι» στο πρώτο μέρος, αλλά και στα 0/13 τρίποντα, κυριαρχώντας παράλληλα στα ριμπάουντ (26-14).

Το πρώτο ημίχρονο «έγραψε» 37-11 και ουσιαστικά από εκεί και πέρα το ματς είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Εκκωφαντικό πρώτο μέρος. Ο Ολυμπιακός με τον τρόπο του, ξεχειλίζοντας από αυτοπεποίθηση από την κορφή έως τα νύχια, «έκοψε» τα πόδια των παικτών του Παναθηναϊκού. Η διαφορά έφτασε και στο +30 (64-34) στο 34', με τους Πειραιώτες να αναγκάζουν τον αντίπαλο τους στο τέλος να τελειώσει το ματς με 17 λάθη και με ξεκάθαρη ήττα (41-22) στα ριμπάουντ. Αριθμοί που εντυπωσιάζουν.

Η άμυνα του Ουόκαπ πάνω στον Σλούκα και οι «γίγαντες»

Πώς όμως οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν σε αυτή τη μεγάλη νίκη, αλλά κυρίως σε αυτή την καταπληκτική εμφάνιση; Κατ’ αρχάς, είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έφτασε σε αυτόν τον θρίαμβο, έχοντας κάνει ελλιπέστατη προετοιμασία, με πολλές απουσίες και τραυματισμούς, συν απρόοπτα. Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος ήταν εκτός (λόγω γέννας της συζύγου του), ενώ και ο Σακίλ Μακ Κίσικ ήταν φανερά ανέτοιμος, όπως και ο Μουσταφά Φαλ. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο καλύτερα θα αποδώσει η ομάδα του Πειραιά μόλις βρει ρυθμό και μπουν όλοι οι παίκτες στην εξίσωση. Μην ξεχνάτε και τον Ίγκνας Μπραζντέικις.

Ο Τόμας Ουόκαπ ναι μεν έμεινε σε... ρηχά νερά (2 πόντοι), στον τομέα της επίθεσης, αλλά έκανε όλα τα υπόλοιπα. Έδωσε έξοχες τελικές πάσες (8 ασίστ), πήρε 7 ριμπάουντ και έπαιξε εξαιρετική άμυνα πάνω στον Σλούκα. Τον περιόρισε, τον έβγαλε εκτός ρυθμού, ξέρουν καλά τα δυνατά και αδύνατά του σημεία (καλύτερα από τον καθένα) και τον ανάγκασαν να αισθανθεί άβολα στο παρκέ. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός στο παρκέ αξιοποίησε ένα σημαντικό όπλο του. Ποιο είναι αυτό; Το γεγονός πως διαθέτει δύο θηριώδεις σέντερ, όπως είναι οι Μουσταφά Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοβ. Οι Πειραιώτες έστελναν μεθοδικά τους περιφερειακούς του «τριφυλλιού» (Σλούκα, Βιλντόσα, Γκραντ και Γκάι) πάνω στον Γάλλο και τον Σέρβο μέσα στη ρακέτα, οι οποίοι φρόντιζαν να αλλοιώνουν μπάλες και φάσεις. Και κάπως έτσι ήρθαν τα 0/13 τρίποντα και οι 0 ασίστ στο πρώτο μέρος. Ο Παναθηναϊκός είχε βραχυκυκλώσει.

Τρέξε, Θρύλε, τρέξε...

]Το σύγχρονο μπάσκετ έχει πάει στο μακρινό σουτ, στην αθλητικότητα, στην ταχύτητα. Και ο Ολυμπιακός φέτος δείχνει πως θέλει να τρέξει ακόμη περισσότερο. Το είδαμε στον ημιτελικό απέναντι στο Περιστέρι, το επιβεβαιώσαμε κόντρα στον Παναθηναϊκό στον τελικό. Οι Πειραιώτες, αξιοποιώντας την καλή κυκλοφορία της μπάλας, τους αυτοματισμούς τους, αλλά και τα γρήγορα πόδια τους, χτύπησαν με σερί φάσεις στον αιφνιδιασμό. Στο ξεκίνημα μέτρησαν 4/4 φάσεις στο τρανζίσιον, με αποτέλεσμα να κάνουν τους «πράσινους» να αδυνατούν να αντιδράσουν.

Η κίνηση μακριά από την μπάλα, οι υπέροχες πάσες των αθλητών στο ανοιχτό γήπεδο, ακόμη και το γρήγορο σπριντ που έκανε ο Νίκολα Μιλουτίνοβ, δείχνουν πως ο Ολυμπιακός φέτος θα είναι πολύ δυνατός και στο ανοιχτό γήπεδο. Για να αντιμετωπίσει κάποιος μία τέτοια επίθεση με διαρκή κίνηση, σκριν μακριά από την μπάλα και γρήγορες πάσες χρειάζεται μία καλά δουλεμένη άμυνα. Οι «πράσινοι» είναι μία νέα ομάδα, δεν έχουν «δέσιμο» και οι Πειραιώτες... χτύπησαν στην ανετοιμότητα του αντιπάλου τους. Αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Ολυμπιακός, βγάζοντας ελεύθερα σουτ με κίνηση μακριά από την μπάλα, αλλά και σκριν μακριά από αυτή.