Ολυμπιακός: Από τη Λιθουανία με αγάπη

Ο Ίγκνας Μπραζντέικις είναι ο όγδοος Λιθουανός μπασκετμπολίστας που θα αγωνιστεί στην ομάδα του Ολυμπιακού. - Ο Καρνισόβας, ο Ματσιγιάουσκας, ο Κλέιζα και οι υπόλοιποι.

Ολυμπιακός: Από τη Λιθουανία με αγάπη

Ο Ολυμπιακός στο παρελθόν έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με Λιθουανούς μπασκετμπολίστες. Κάποιοι εξ αυτών στάθηκαν άτυχοι, ενώ άλλοι φρόντισαν να γράψουν ιστορία με την ερυθρόλευκη φανέλα. Ο Ίγκνας Μπραζντέικις θα είναι ο όγδοος παίκτης από τη Λιθουανία που θα αγωνιστεί στο μεγάλο λιμάνι.

O πρώτος ήταν ο Αρτούρας Καρνισόβας (1997-98), εκ των κορυφαίων σμολ φόργουορντ στην Ευρώπη εκείνη την περίοδο, αλλά στην πορεία ταλαιπωρήθηκε με τραυματισμούς. Ακολούθησε ο ψηλόσωμος σέντερ Εουρέλιους Ζουκάουσκας (2005-06), ο οποίος έσπασε την ωμοπλάτη του στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και έχασε όλη τη σεζόν. Tρίτος ο νεαρός τότε Ρεινάλντας Σεϊμπούτις (2005-08), ο οποίος ήρθε στον Πειραιά μόλις 20 ετών, ως ένα τεράστιο ταλέντο, αλλά δεν δικαίωσε ποτέ τις προσδοκίες.

Τέταρτος φυσικά ο τρομερός Αρβίντας Ματσιγιάουσκας (2006-08). Πρωταθλητής Ευρώπης με τη Λιθουανία (2003), ένας εκ των κορυφαίων σουτέρ εκείνης της εποχής στη «γηραιά ήπειρο», διαθέτοντας εκτελεστικό ένστικτο. Τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, έχασε έδαφος, έδειξε μέρος του ταλέντου του, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει στο υψηλό επίπεδο. Μετά τον Ολυμπιακό σταμάτησε το μπάσκετ σε ηλικία μόλις 28 ετών...

Επόμενος, ο σημαντικότερος και κορυφαίος Λιθουανός που έχει φορέσει την κόκκινη φανέλα. Ο τρομερός Λίνας Κλέιζα (2009-10), ο οποίος έκανε θραύση. Ο δυναμικός φόργουορντ ολοκλήρωσε εκείνη τη χρονιά όντας ο πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκας (17,1 πόντοι), φτάνοντας με τους Πειραιώτες έως και τον τελικό του φάιναλ φορ στο Παρίσι, αλλά η ομάδα έχασε το τρόπαιο από την Μπαρτσελόνα.

Έκτος ο Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους, ο σούτινγκ γκαρντ με το αξιόλογο τρίποντο, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε τις δύο σερί Ευρωλίγκες (2012, 2013). Ας μην ξεχνάμε και τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, ο οποίος έπαιξε στον Ολυμπιακό για ένα μικρό διάστημα το 2019.