Oλυμπιακός: Oι κορυφαίοι σέντερ στην ιστορία του Θρύλου

Το «ΦΩΣ» ξεχωρίζει τους δέκα καλύτερους ψηλούς στα χρονικά της ομάδας μπάσκετ - Τα «5άρια» που έγραψαν ιστορία με τα ερυθρόλευκα.

Oλυμπιακός: Oι κορυφαίοι σέντερ στην ιστορία του Θρύλου

Στο μεγάλο λιμάνι αγωνίστηκαν πολλοί σπουδαίοι σέντερ όλα αυτά τα χρόνια. Μπασκετμπολίστες τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Ευρώπη. Διέπρεψαν και Έλληνες στη θέση «5», εκ των κορυφαίων στην ιστορία του εγχώριου μπάσκετ. Υπάρχουν αρκετοί που δεν μπόρεσαν να μπουν στην κορυφαία δεκάδα. Τα κριτήρια έχουν να κάνουν καθαρά με την προσφορά και τη διάρκεια του κάθε παίκτη στην ομάδα του Ολυμπιακού και όχι μόνο σύμφωνα με το όνομα, τη φήμη και τη γενικότερη καριέρα του. Το «ΦΩΣ» συνεχίζει τα αφιερώματά του, ξεχωρίζοντας τους δέκα κορυφαίους σέντερ στην ιστορία της ομάδας μπάσκετ του Πειραιά.

1) Παναγιώτης Φασούλας: Η «αράχνη» στο λιμάνι

Ήρθε στον Ολυμπιακό το 1993 και αμέσως θωράκισε τα ερυθρόλευκα καλάθια. Στην πρώτη του σεζόν οδήγησε την ομάδα στο νταμπλ στην Ελλάδα, αλλά και στον πρώτο της τελικό σε φάιναλ φορ, χάνοντας με πικρό τρόπο το τρόπαιο από τη Μπανταλόνα. Έμεινε για έξι χρόνια (έως και το 1999) στον Πειραιά. Κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, έπαιξε σε τρεις τελικούς φάιναλ φορ (1994, 1995, 1997) και στη Ρώμη ήταν η βασική κολώνα της ομάδας στο θρυλικό τριπλ κράουν. Γρήγορος ψηλός, τρομερά αποτελεσματικός ριμπάουντερ, με καλά τελειώματα μέσα στη ρακέτα, ενώ ήταν και έξοχος μπλοκέρ. Ο βασικός σέντερ της ομάδας στην ερυθρόλευκη κυριαρχία τη δεκαετία του '90.

2) Ντράγκαν Τάρλατς: Η επένδυση που έγινε «χρυσάφι»

Ο Γιάννης Ιωαννίδης τον ανακάλυψε σε ηλικία 18 ετών, τον έφερε στον Ολυμπιακό το 1992 στα 19 του χρόνια και η επένδυση του Σωκράτη Κόκκαλη έφερε «χρυσάφι». Ο Σέρβος εξελίχθηκε από ένα ταλέντο σε έναν από τους κορυφαίους σέντερ της Ευρώπης, ο οποίος κλήθηκε να παίξει και στο «4» όντας δίπλα στον Παναγιώτη Φασούλα. Δυναμικός ψηλός, εξαιρετικός στο να τελειώνει τις φάσεις μέσα στο καλάθι και αποτελεί τον πέμπτο σκόρερ της ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τον δεύτερο ριμπάουντερ. Βασικό μέλος της σπουδαίας ομάδας του Πειραιά που σάρωσε τα πάντα στη δεκαετία του '90. Συμμετείχε σε τέσσερα φάιναλ φορ (1994, 1995, 1997, 1999). Έπαιξε έως αι το 2000 στο μεγάλο λιμάνι και μετά πήγε στο ΝΒΑ για τους Σικάγο Μπουλς. Το επίπεδό του άλλωστε ήταν για εκεί.

3) Κάιλ Χάινς: Η υπέρβαση του έγινε συνήθειο

Όταν ήρθε το 2011 στο μεγάλο λιμάνι υπήρχε γκρίνια, καθώς επρόκειτο για έναν σέντερ που είναι κάτω από τα δύο μέτρα. Διέθετε όμως τρομερό κορμί, τεράστια δύναμη και αθλητικά προσόντα και η υπέρβαση του έγινε συνήθειο σε κάθε ματς. Έκανε... μόδα στην Ευρώπη τους «κοντούς» σέντερ, αξιοποιώντας τα γρήγορα πόδια του, αλλά και τα σωματικά του προσόντα. Πανέξυπνος σέντερ, βράχος στην άμυνα και εκπληκτικός στο ανοιχτό γήπεδο. Μαζί του ο Ολυμπιακός κατέκτησε δύο σερί ευρωπαϊκά πρωταθλήματα το 2012 και το 2013, όντας το βασικό «πεντάρι» της ομάδας. Παραμένει αξέχαστο το στιγμιότυπο με το ασύλληπτο μπλοκ που έριξε πάνω στον Νίκολα Μίροτιτς στον τελικό του Λονδίνου. Έγινε η «ασπίδα» του Βασίλη Σπανούλη και μαζί μας χάρισαν περίφημες συνεργασίες στο πικ εν ρολ.

4) Μουσταφά Φαλ: Ο κροκόδειλος «δαγκώνει»

Βρίσκεται ήδη δύο σεζόν στον Ολυμπιακό, ανανέωσε έως και το 2025 και βρίσκεται αναμφισβήτητα στους κορυφαίους ψηλούς της ιστορίας. Το βασικό «πεντάρι» της ομάδας στα δύο τελευταία σερί νταμπλ, συμμετέχοντας με τους Πειραιώτες και σε δύο σερί φάιναλ φορ. Θηρίο μέσα στη ρακέτα, εξαιρετικός αμυντικός, ικανός πασέρ για το ύψος του, όντας εντυπωσιακά αποτελεσματικός μέσα στη ρακέτα. Φέτος στην Ευρωλίγκα είχε 72,2% ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα, 5 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, συν 2,1 ασίστ. Ένας θηριώδης σέντερ που φοβίζει τον κάθε αντίπαλο

5) Νίκολα Μιλουτίνοβ: Γύρισε «σπίτι» του

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ ήρθε το 2015 στον Ολυμπιακό με Γιάννη Σφαιρόπουλο προπονητή. Και από ένας άγουρος ψηλός μετατράπηκε στον καλύτερο σέντερ στην Ευρωλίγκα. Έμεινε για πέντε χρόνια (2015-2020) στον Πειραιά, αλλά φέτος επέστρεψε και στόχος του είναι να μείνει για πολλές σεζόν ακόμη. Πολύ καλός στην επίθεση, διαθέτοντας έξοχα τελειώματα και καλές κινήσεις. Αποτελεσματικός ριμπάουντερ, γρήγορα πόδια, ικανότατος στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη και εξπέρ στο να τελειώνει τις φάσεις με πικ εν ρολ. Ο Σέρβος είναι ο δεύτερος κορυφαίος ριμπάουντερ στα επιθετικά (και έκτος συνολικά) στην ιστορία της ομάδας, αλλά και έκτος σκόρερ της, όσον αφορά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

6) Μπράιαν Ντάνστον: Aμυντικός ογκόλιθος

Ήρθε το 2013 ως αντικαταστάτης του Κάιλ Χάινς, αρκετοί αμφέβαλαν, αλλά το μάτι του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε βρει... θησαυρό. Ο Μπράιαν Ντάνστον ήταν καταπληκτικός στη διετία που έμεινε στο μεγάλο λιμάνι. Ογκόλιθος στα ανασταλτικά του καθήκοντα, βγαίνοντας και στις δύο χρονιές του στον Ολυμπιακό ως ο καλύτερος αμυντικός στην Ευρωλίγκα. Έγινε αρτίστας του πικ εν ρολ, τρομερός στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, διαθέτοντας και καλή τεχνική στο να τελειώνει τις φάσεις μέσα στη ρακέτα. Πήρε το πρωτάθλημα του 2015 με τους Πειραιώτες, ενώ έφτασε μαζί τους έως και τον τελικό του φάιναλ φορ στη Μαδρίτη, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο

7) Οθέλο Χάντερ: Ο επαγγελματίας

Σύμφωνα με τους παλιούς παίκτες του Ολυμπιακού, ο Οθέλο Χάντερ ήταν ο σέντερ που τους έδινε τη μεγαλύτερη ασφάλεια στην άμυνα. Εξαιρετικά συνεπής στο κομμάτι της τακτικής, σταθερός σε απόδοση, όντας και εκείνος εξαιρετικός στις συνεργασίες πικ εν ρολ και σκληρός στα αμυντικά του καθήκοντα. Κατέκτησε δύο σερί πρωταθλήματα (2015, 2016) με τους Πειραιώτες, δείχνοντας απόλυτο επαγγελματισμό μέχρι το τελευταίο του παιχνίδι, αγωνιζόμενος αν και ήταν τραυματίας. Μέλος και της ομάδας που έφτασε έως και τον τελικό του 2015 στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης.

8) Ντίνο Ράτζα: Ο «παγκόσμιος»

Ο «παγκόσμιος» Ντίνο Ράτζα σάρωσε τα πάντα στην καριέρα του, τόσο με την τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Τη σεζόν 2000-01 ήρθε στον Ολυμπιακό και «δέθηκε» με τον σύλλογο. Μπορεί οι Πειραιώτες να μην πήραν κάποιον τίτλο τότε, αλλά ο Κροάτης γίγαντας άφησε το στίγμα του, πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις, έχοντας 14,1 πόντους, 9,7 ριμπάουντ, 1,5 κλεψίματα και 1,1 ασίστ ανά παιχνίδι στην Ευρωλίγκα.

9) Γιώργος Καστρινάκης: Η κολώνα της δεκαετίας του '70

Ο Γιώργος Καστρινάκης αγωνίστηκε για δώδεκα χρόνια (1972-1984) στον Ολυμπιακό και αποτέλεσε τον βασικό σέντερ της ομάδας στην κυριαρχία της τη δεκαετία του '70. Έκανε ένα ονειρικό δίδυμο μαζί με τον Στιβ Γιατζόγλου. Εντυπωσιακά αθλητικός και κυριάρχησε στους αιθέρες με το αγωνιστικό του προφίλ σε άμυνα και επίθεση. Κατέκτησε με τους ερυθρόλευκους δύο πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα.

10) Γιάννης Μπουρούσης: Το 2009 ήταν τρομερός

Έπαιξε στον Ολυμπιακό για μία πενταετία (2006-2011), το 2009 ήταν μέλος της κορυφαίας πεντάδας στην Ευρωλίγκα, έχοντας κάνει σπουδαία σεζόν (12,5 πόντοι, 7,4 ριμπάουντ), με τους Πειραιώτες, οδηγώντας τους στην επιστροφή στα φάιναλ φορ ύστερα από δέκα χρόνια. Εξαιρετικός σέντερ, με επιθετικό ταλέντο, ενώ μπορούσε να απειλήσει και από την περιφέρεια. Κατέκτησε δύο Κύπελλα (2010, 2011), έπαιξε σε δύο φάιναλ φορ με τους Πειραιώτες (2008, 2009), ήταν εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας εκείνη την περίοδο, αλλά αποχώρησε άδοξα το καλοκαίρι του 2011.