Ολυμπιακός: Οι δέκα κορυφαίοι ξένοι σέντερ

Με αφορμή τον «Παγκόσμιο» Νίκολα Μιλουτίνοβ, το «ΦΩΣ» θυμάται τους δέκα κορυφαίους ξένους σέντερ που έχουν αγωνιστεί στον Ολυμπιακό.

Ολυμπιακός: Οι δέκα κορυφαίοι ξένοι σέντερ

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ θριαμβεύει στο Μουντομπάσκετ της Σερβίας. Με αφορμή το γεγονός, το «ΦΩΣ» ξεχωρίζει τους δέκα κορυφαίους ξένους σέντερ στην ιστορία της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού. Παίκτες οι οποίοι προσέφεραν στους Πειραιώτες, κυριαρχώντας κάτω από τα ερυθρόλευκα καλάθια, συνδυάζοντας την παρουσία τους και με επιτυχίες της ομάδας. Μπασκετμπολίστες από τις ΗΠΑ, από τη Σερβία και την Κροατία. Στη λίστα δεν θα βρείτε τους πολυδιαφημισμένους Ράσο Νεστέοβιτς και Εουρέλιους Ζουκάουσκας καθώς στάθηκαν άτυχοι και τραυματίστηκαν. Ο αείμνηστος Γερμανός Κρίστιαν Βελπ ήταν παίκτης υψηλού επιπέδου, αλλά στον άθλο του 1997 έπαιξε ελάχιστα. Δεν ήταν και εύκολο να διαμορφωθεί η λίστα, αλλά αυτό είναι το TOP-10 με τους κορυφαίους σέντερ που φόρεσαν την ευθρόλευκη φανέλα

1) Ντράγκαν Τάρλατς: Το μεγάλο ταλέντο

Ο Ντράγκαν Τάρλατς ήρθε στον Πειραιά σε ηλικία μόλις 19 ετών, έχοντας χαρακτηριστεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Έμεινε στον Πειραιά για οκτώ χρόνια (1992-2000) και έγινε ένας από τους μακροβιότερους μπασκετμπολίστες στην ιστορία του συλλόγου. Ένας σύγχρονος σέντερ για την εποχή, διαθέτοντας ταχύτητα, αλλά και καλές κινήσεις μέσα στη ρακέτα. Δημιούργησε τους «δίδυμους πύργους» μαζί με τον Παναγιώτη Φασούλα, καθώς ο Σέρβος ναι μεν ήταν σέντερ, αλλά μπορούσε να παίξει και στο «4». Κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό, έπαιξε σε τρία φάιναλ φορ με τα ερυθρόλευκα και φυσικά είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον άθλο του 1997. Ο «Τάκης» απέκτησε και ελληνικό διαβατήριο, στη συνέχεια αγωνίστηκε και στους Σικάγο Μπουλς, ενώ στην πορεία κατέκτησε την Ευρώπη και με την εθνική ομάδα της χώρας του. Ένας παίκτης που σημάδεψε την ερυθρόλευκη αναγέννηση στη δεκαετία του '90.

2) Κάιλ Χάινς: Ο «βράχος» των δύο σερί ευρωπαϊκών

Ο Κάιλ Χάινς μπορεί να έπαιξε μόλις δύο σεζόν (2011-2013) στον Ολυμπιακό, αλλά έγραψε ιστορία με τους Πειραιώτες. Ήταν ο βασικός σέντερ της ομάδας στα δύο σερί ευρωπαϊκά (2012, 2013) που κατακτήθηκαν σε Πόλη και Λονδίνο αντίστοιχα. Μπορεί να υστερούσε σε ύψος (1.98), αλλά τα τρομερά αθλητικά προσόντα του, σε συνδυασμό και με το πάθος του, τον μετέτρεψαν σε «βράχο» της ομάδας σε άμυνα και επίθεση. Η υπέρβαση του έγινε συνήθεια σε κάθε ματς, ήταν καταπληκτικός στο πικ-εν-ρολ και έγινε η «ασπίδα» στο πλευρό του Βασίλη Σπανούλη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ασύλληπτο μπλοκ που έριξε στον αιφνιδιασμό στον Νίκολα Μίροτιτς στον τελικό του 2013 κόντρα στη Ρεάλ;

3) Ρόι Τάρπλεϊ: O χαρισματικός

Αν δεν είχε το πρόβλημα με τις καταχρήσεις, θα έκανε τεράστια καριέρα στο ΝΒΑ. Η μοίρα τον έφερε στην Ευρώπη και τη σεζόν 1993-94 αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο νταμπλ που σημείωσε η ομάδα εκείνη τη χρονιά, ενώ έφτασε μαζί της έως και τον τελικό του φάιναλ φορ στο Τελ Αβίβ. Μία... ανάσα από το ιστορικό τριπλ-κράουν, καθώς χάθηκε το τρόπαιο την τελευταία στιγμή από τη Μπανταλόνα. Χαρισματικός μπασκετμπολίστας, απολαυστικός σε κάθε του κίνηση και διέθετε αστείρευτο επιθετικό ταλέντο. «Έφυγε» από τη ζωή άδοξα τον Γενάρη του 2015.

4) Μπράιαν Ντάνστον: Το «λαβράκι» του Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον επέλεξε το 2013 ύστερα από την αποχώρηση του Κάιλ Χάινς. Τον έφερε από την άσημη Βαρέζε και στην πορεία εξελίχθηκε σε σέντερ δυναμίτη! Τρομερός στα ανασταλτικά του καθήκοντα (αναδείχθηκε δύο φορές με τον Ολυμπιακό ως ο κορυφαίος αμυντικός της σεζόν στην Ευρωλίγκα), εκπληκτικός στο πικ-εν-ρολ, ενώ διέθετε και καλές κινήσεις στην επίθεση. Το 2015 κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους Πειραιώτες, ενώ έφτασε μαζί τους έως και τον τελικό του φάιναλ φορ στην ίδια χρονιά.

5) Οθέλο Χάντερ: Η ασφάλεια στη ρακέτα

Μιλώντας με τους παίκτες του Ολυμπιακού που συμμετείχαν στα φάιναλ φορ της περασμένης δεκαετίας, όλοι τους τόνιζαν πως ένιωθαν τη μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα στη ρακέτα τους, έχοντας τον Οθέλο Χάντερ στη θέση του σέντερ. Κατέκτησε δύο σερί πρωταθλήματα (2015, 2016) με τους Πειραιώτες, άψογος στο κομμάτι της τακτικής και ήταν άριστος επαγγελματίας στη διετία του στο μεγάλο λιμάνι.

6) Νίκολα Μιλουτίνοφ: Η επιστροφή

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ επέστρεψε φέτος για τον Ολυμπιακό και είναι έτοιμος για μεγάλα πράγματα. Ήρθε ως ένας άγουρος ψηλός το 2015 επί Γιάννη Σφαιρόπουλου και εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους σέντερ στην Ευρώπη. Είχε βασικό ρόλο στη συμμετοχή της ομάδας στον τελικό του φάιναλ φορ το 2017, «παρών» στο πρωτάθλημα του 2016, ενώ στην πορεία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο με τα ερυθρόλευκα, έως και την αποχώρησή του το 2020. Πλέον, επέστρεψε για το τώρα, το πριν, το μετά και ενδεχομένως για το πάντα, στην ομάδα της καρδιάς του.

7) Moυσταφά Φαλ: Ήρεμη δύναμη

Ο Μουσταφά Φαλ μπαίνει δικαίως στο TOP-10. Δύο σερί πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό, δύο συνεχόμενες παρουσίες σε φάιναλ φορ, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο, όντας ο βασικός σέντερ της ομάδας. Ευφυής ψηλός, ήρεμη δύναμη μέσα στη ρακέτα, όντας εξαιρετικός σε άμυνα και επίθεση, διαθέτοντας ευχέρεια και στο κομμάτι της πάσας. Όπως αντιλαμβάνεστε, ενόψει της νέας σεζόν, οι Πειραιώτες διαθέτουν δύο από τους κορυφαίους σέντερ της ιστορίας τους.

8) Νίκολα Βούιτσιτς: Ο καλλιτέχνης

Ίσως ο πιο έξυπνος ψηλός τα τελευταία 20 χρόνια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Έκανε θραύση στην Ευρώπη με τη Μακάμπι και ήρθε στον Πειραιά το 2008. Συμμετείχε σε δύο φάιναλ φορ με τους ερυθρόλευκους, φτάνοντας μαζί τους έως και τον τελικό του 2010 στο Παρίσι, αξιοποιώντας την εμπειρία του. Σκορ, ριμπάουντ, ασίστ, τα έκανε σχεδόν όλα.

9) Τζόι Ντόρσεϊ: Το κατάλληλο κομμάτι του παζλ

Όταν ο Λάζαρος Παπαδόπουλος είχε θέματα με τραυματισμούς, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τον επέλεξε τον Γενάρη του 2012. Αποδείχθηκε το κατάλληλο κομμάτι του παζλ, όντας κομβικός στο να κατακτήσει ο Ολυμπιακός στην πορεία το πρωτάθλημα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ιδιαίτερος χαρακτήρας, αλλά η συμβολή του ήταν πολύτιμη.

10) Ντίνο Ράτζα: Λάτρεψε τον Ολυμπιακό

Μέλος της χρυσής φουρνιάς του γιουγκοσλάβικου μπάσκετ, η οποία σάρωσε τα μετάλλια σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών στη «γηραιά» ήπειρο. Έπαιξε νωρίτερα στον Παναθηναϊκό, αλλά τη σεζόν 2000-01 ήρθε στον Ολυμπιακό και ήταν από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας, πραγματοποιώντας τρομερές εμφανίσεις. Λάτρεψε την ομάδα του Πειραιά και αρκετές φορές στο εξωτερικό φρόντισε να την υποστηρίξει, δίνοντας το «παρών» στα γήπεδα που έπαιζε.