Ολυμπιακός: Σιγουριά και πίστη

Στον Ολυμπιακό είναι απόλυτα σίγουροι για τη δυναμική της ομάδας που πάνε να παρουσιάσουν ενόψει της νέας σεζόν.

Ολυμπιακός: Σιγουριά και πίστη

Στον Ολυμπιακό αυτές τις μέρες δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα στο κομμάτι των μεταγραφών. Πρώτος στόχος είναι το να αποκτηθεί ένας εξαιρετικός σούτινγκ γκαρντ, ο οποίος να διαθέτει έφεση στο σουτ και στο σκορ. Εκεί έχει πέσει όλο το βάρος, αλλά δεν βιάζονται στο μεγάλο λιμάνι. Εκτιμούν πως είναι απαραίτητο να κυλήσει ο χρόνος και να ξεκαθαριστεί το τοπίο στο ΝΒΑ. Γιατί σε αυτή την αγορά έχουν δώσει έμφαση, καθώς στην Ευρώπη δεν υπάρχει αθλητής που να τους συγκινεί ιδιαίτερα.

Στην ομάδα, πάντως, αυτό που μπορούμε να σας μεταφέρουμε, είναι πως υπάρχει μεγάλη σιγουριά, ηρεμία, αλλά και αυτοπεποίθηση για την ομάδα που ετοιμάζονται να παρουσιάσουν ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν. Aντιλαμβάνονται πως η κοινή γνώμη, μία μεγάλη μερίδα φιλάθλων, εντυπωσιάζεται από τις ηχηρές μεταγραφές, από τα μεγάλα ονόματα, ενδεχομένως και από τις υπεραξίες που μπορεί κάποιος να πληρώσει προσπαθώντας να καλύψει το χαμένο έδαφος, αλλά στον Ολυμπιακό είναι ξεκάθαροι. «Εμείς έχουμε μία σπουδαία ομάδα, πετυχημένη, με χημεία, ομοιογένεια, με ξεκάθαρη φιλοσοφία, με τον ίδιο προπονητή ο οποίος είναι ο κορυφαίος στην Ευρώπη την τελευταία διετία. Λίγες και καλές προσθαφαιρέσεις θα κάνουμε».

Δεν έχουν και άδικο οι νταμπλούχοι Ελλάδας. Η ιστορία, άλλωστε, έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν, τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και στην Ευρωλίγκα πως οι ομάδες που πετυχαίνουν, διακρίνονται, κατακτούν τίτλους και έχουν διάρκεια, τα καταφέρνουν έχοντας τρία βασικά στοιχεία: Ξεκάθαρη αγωνιστική φιλοσοφία, βασικό κορμό παικτών που παίζουν χρόνια μαζί και ομοιογένεια. Όλα αυτά οι Πειραιώτες τα διαθέτουν, οπότε δεν υπάρχει λόγος η ομάδα να προβεί σε ενέργειες εντυπωσιασμού. Έχει χτίσει κάτι καλό, με κόπο, με υπομονή, με επενδύσεις, με αγωνιστική φιλοσοφία, με όραμα, οπότε δεν θα επιχειρήσει να χαλάσει ούτε τη βάση της ομάδας, ούτε τις αρχές της, στοιχεία τα οποία οδήγησαν τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση δύο σερί νταμπλ, αλλά και σε σερί προκρίσεις στα φάιναλ φορ.

Θέλει να κάνει μεταγραφές ουσίας. Καμία αντίρρηση πως ήταν τεράστια απώλεια ο «μονόκερος» Σάσα Βεζένκοφ. Και τον χαρακτηρίζουμε έτσι διότι ήταν φαινόμενο τα τελευταία δύο χρόνια, ένας παίκτης που δεν υπάρχει παρόμοιός του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, με εξαίρεση ίσως τον Νίκολα Μίροτιτς, ο οποίος ταλαιπωρεί ακόμη τις ομάδες της Ευρωλίγκας με την αναποφασιστικότητά του. Ασχολήθηκε «ζεστά» και ο Ολυμπιακός, έκανε μία εξαιρετική πρόταση στον Μαυροβούνιο φόργουορντ, αλλά μόλις αντιλήφθηκε το μπέρδεμα στο μυαλό του, έκανε πίσω. Και η πρώτη εναλλακτική ήταν ο Λουκ Σίκμα, ένας πάουερ φόργουορντ που δεν έχει σχέση με τους Μίροτιτς-Βεζένκοφ, αλλά που μπορεί να δώσει μία νέα διάσταση στο παιχνίδι της ομάδας. Είναι αδιαμφισβήτητα ο κορυφαίος ψηλός σε ικανότητα να πασάρει, ένας φόργουορντ με καλή ντρίμπλα, ο οποίος μπορεί να δώσει πόντους κάτω από τη ρακέτα να ασφαλίσει τα ριμπάουντ και γενικότερα μπορεί να κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του. Υπάρχει η άποψη πως σε μία ομάδα που φημίζεται για το ομαδικό της μπάσκετ, αλλά και για την έξοχη κυκλοφορία της μπάλας που έχει, η έλευση του Λουκ Σίκμα μπορεί να εκτοξεύσει ακόμη περισσότερο αυτό το ταλέντο που έχει αυτή η ομάδα, αναβαθμίζοντας και το αγωνιστικό προφίλ των συμπαικτών του. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή για τον έμπειρο Αμερικανό φόργουορντ.

Ήταν μεγάλη απώλεια και η αποχώρηση του Κώστα Σλούκα. Αναμφισβήτητα. Ο πρώτος πασέρ της ομάδας, ο δεύτερος σκόρερ της, ένας παίκτης που έπαιζε άνετα τόσο στον «άσο», όσο και στο «δύο», ένας γκαρντ που είχε την ικανότητα να κάνει τη διαφορά στα δύσκολα. Ο Ολυμπιακός στη θέση του έφερε τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, ο οποίος σαφώς δεν είναι ακριβώς ίδιος παίκτης. Είναι όμως εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, κατεβάζει τη μπάλα με ασφάλεια, έχει βελτιωθεί αρκετά στο κομμάτι της δημιουργίας και έχει γίνει εξαιρετικός και στο πικ εν ρολ. Δεν έχει το μακρινό σουτ βέβαια και για αυτόν τον λόγο στο μεγάλο λιμάνι ψάχνουν και έναν αξιόλογο σουτέρ. Αυτό το κομμάτι ουσιαστικά λείπει από το ρόστερ της ομάδας ώστε να παρουσιαστεί και πάλι πρωταγωνίστρια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Και μην ξεχνάτε, ας μην υποτιμάει ο κόσμος, τη μεταγραφή του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Οι Πειραιώτες απέκτησαν έναν τρομερό σέντερ, με μέγεθος, με ταχύτητα (για το ύψος του), ο οποίος έχει καλά τελειώματα μέσα στη ρακέτα, αλλά και τρομερή έφεση στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, όχι μόνο στο σκορ, αλλά και στα ριμπάουντ. Θα γίνει σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα ενόψει της νέας σεζόν, θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και μαζί με τον Μουσταφά Φαλ θα δημιουργήσουν ένα ντουέτο στο «5» που θα κάνει θραύση. Δώστε έμφαση και στον Τόμας Ουόκαπ, ο οποίος πέρα από το γεγονός πως κάθε σεζόν παρουσιάζεται βελτιωμένος, ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς θα έχει έναν περισσότερο ηγετικό ρόλο. Μην ξεχνάτε και τον Άλεκ Πίτερς, ο οποίος πέρσι ελαφρώς χάθηκε έχοντας μπροστά του τον Σάσα Βεζένκοφ. Φέτος ο Αμερικανός φόργουορντ θα πάρει περισσότερες ευκαιρίες, δείχνοντας το γιατί έχει σταθερά πάνω από 40% ποσοστό ευστοχίας σε όλη την καριέρα του.