Ο Μιλουτίνοβ και η αγωνιστική εκτόξευση

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ θέλει φέτος να πραγματοποιήσει την δική του αγωνιστική εκτόξευση στον Ολυμπιακό και να αποτελέσει τον κορυφαίο σέντερ στην Ευρώπη.

Ο Μιλουτίνοβ και η αγωνιστική εκτόξευση

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ διανύει την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά του στον Ολυμπιακό. Δεν είναι και πολλοί οι ξένοι στη σύγχρονη ιστορία των «ερυθρολεύκων» που έχουν παραμείνει τόσα χρόνια στο μεγάλο λιμάνι, με τον Σέρβο σέντερ να έχει συμβόλαιο με τους Πειραιώτες έως και το 2020.

Η αγωνιστική χρονιά που έρχεται είναι σεζόν-στοίχημα για τον 24χρονο μπασκετμπολίστα. Είναι ώρα να αποδείξει σε διάρκεια πως πρόκειται για ένα από τα καλύτερα «5άρια» της Ευρωλίγκας και στο χέρι του είναι να πραγματοποιήσει την δική του αγωνιστική εκτόξευση.

Στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Νίκολα Μιλουτίνοβ πραγματοποίησε την καλύτερη του χρονιά με τον Ολυμπιακό σε ατομικό επίπεδο. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος του έδωσε βασικό και πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στο «ερυθρόλευκο» ροτέισον και εκείνος άρπαξε την ευκαιρία από τα… μαλλιά. Τέλειωσε την σεζόν στην Ευρώπη έχοντας μέσο όρο 8.8 πόντους (65.3% δίποντα-96/147 δίποντα), 5.7 ριμπάουντ και 0.6 μπλοκ ανά παιχνίδι σε 21 λεπτά (ενώ είχε 4.4 πόντους και 3.3 ριμπάουντ την σεζόν 2016-17), πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις.

Η πρόοδος του Μιλουτίνοβ στον Ολυμπιακό

Έχει δείξει πάντως μεγάλη πρόοδο στον Ολυμπιακό ο Νίκολα Μιλουτίνοβ και δεν έχει καμία σχέση με τον παίκτη που ήρθε από την Παρτιζάν το καλοκαίρι του 2015. Έχει βελτιώσει τις κινήσεις του μέσα στη ρακέτα, διαθέτει πλέον καλύτερη επαφή με το καλάθι στην επίθεση και έχει αποκτήσει περισσότερο γρήγορα πόδια, γεγονός που τον βοηθάει και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Έχει γενικότερα ωριμάσει το παιχνίδι του και πλέον παίζει μπάσκετ με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Πλέον, έχει γίνει σημείο αναφοράς μέσα στην ρακέτα του Ολυμπιακού. Ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει μιλήσει μαζί του και θέλει όχι μόνο να αξιοποιήσει τα ταλέντα του, αλλά και να τον δει να εξελίσσει περισσότερο το παιχνίδι του. Είναι εξαιρετικός ψηλός όταν κινείται στο λόου-ποστ, έχει καλά τελειώματα κοντά στο καλάθι και είναι λειτουργικός στα πικ-εν-ρολ.

Στα μετόπισθεν αποτελεί φόβητρο για τον κάθε αντίπαλο, καθώς είναι σπουδαίος αμυντικός ειδικά πάνω από το καλάθι, ενώ προσφέρει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στα ριμπάουντ. Όταν βρίσκεται κάτω από την ρακέτα του Ολυμπιακού ξέρει να αξιοποιεί το μέγεθος του και ελάχιστοι παίκτες τολμούν να τον πλησιάσουν.

Μπορεί στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ να έχουν κυριαρχήσει οι κοντοί και αθλητικοί σέντερ, αλλά ποιοτικά «5άρια» παλαιού τύπου, όπως ο Νίκολα Μιλουτίνοβ, θα συναντήσουμε ελάχιστα στην Ευρωλίγκα. Και ο Σέρβος σέντερ στη καλή του μέρα είναι ικανός να κάνει… θραύση και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Έκανε... θραύση και ρεκόρ κόντρα στον Χολαργό

Κόντρα στον Χολαργό, ο Νίκολα Μιλουτίνοβ ήταν καταπληκτικός. Σε 28 λεπτά συμμετοχής, έκανε ρεκόρ καριέρας σε πόντους με τον Ολυμπιακό, σημειώνοντας 24, έχοντας 8/10 δίποντα και 8/12 βολές, έχοντας κερδίσει 12 (!) φάουλ από τον αντίπαλο. Παράλληλα, μάζεψε 7 ριμπάουντ, έκανε 3 κλεψίματα και μοίρασε 2 ασίστ στους συμπαίκτες του, σε μία γεμάτη εμφάνιση, κυριαρχώντας και στις δύο πλευρές του παρκέ. Μάλιστα, στο σύστημα αξιολόγησης πήρε βαθμό «42».

Καμία αντίρρηση πως ο Χολαργός δεν είναι ομάδα επιπέδου EuroLeague και σύμφωνοι πως εκεί θα πρέπει ο Σέρβος σέντερ να δείξει ανάλογη απόδοση. Είναι καλό, όμως, που σιγά-σιγά αρχίζει και βρίσκει ρυθμό στο παιχνίδι του. Παρόμοιες εμφανίσεις τον γεμίζουν με αυτοπεποίθηση, αλλά και του δίνουν ψυχολογία, ώστε να πραγματοποιήσει φέτος την δική του αγωνιστική εκτόξευση.