Ολυμπιακός: Πίτερς και Σίκμα ίσον Βεζένκοφ

Στον Ολυμπιακό εκτιμούν πως θα καλύψουν επάξια το κενό που άφησε ο MVP της Ευρωλίγκας, αξιοποιώντας στο έπακρον τους δύο Αμερικανούς πάουερ φόργουορντ.

Ολυμπιακός: Πίτερς και Σίκμα ίσον Βεζένκοφ

Είναι μεγάλη και σημαντική η απώλεια του Σάσα Βεζένκοφ. Δεν ήταν απλά o κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού τη σεζόν που μας πέρασε, αλλά ο MVP της Ευρωλίγκας. Πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 17,6 πόντους και 6,8 ριμπάουντ, συν 1,9 ασίστ ανά παιχνίδι. Σε όλα αυτά προσθέστε το γεγονός πως είχε εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας στην επίθεση σε όλους τους τομείς. Εξαιρετικός κοντά στο καλάθι με 65,5% στα δίποντα, χέρι αλφάδι από την περιφέρεια με 37,8% στο τρίποντο, συν 87,9% στις βολές. Ένας παίκτης που ήταν εξαιρετικός στην κίνηση μακριά από την μπάλα, έχοντας έξοχα κοψίματα μέσα στη ρακέτα, δίνοντας σταθερά λύσεις στην ομάδα του, τόσο στο σκορ όσο και στα ριμπάουντ. Ο Βούλγαρος φόργουορντ, όμως, αποχώρησε, αποφάσισε την κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσει το όνειρο του ΝΒΑ και πλέον είναι μέλος των Σακραμέντο Κινγκς. Το κενό που άφησε δεν καλύπτεται εύκολα, πολύ απλά επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί παίκτες που να μπορούν να κάνουν καλά όλα αυτά που έκανε.

Τι έκαναν λοιπόν στον Ολυμπιακό; Προχώρησαν στην απόκτηση του Λουκ Σίκμα, ο οποίος ναι μεν βαδίζει στο 34ο έτος της ηλικίας του, αλλά δείχνει πως είναι ένας παίκτης που ταιριάζει αρκετά στο αγωνιστικό προφίλ των «ερυθρολεύκων». Σύμφωνοι πως δεν έχει σχέση με το ταλέντο, την ποιότητα και τις δυνατότητες του Σάσα Βεζένκοφ, αλλά φέτος οι Πειραιώτες έχουν το εξής σκεπτικό. Να καλύψουν το κενό του Βούλγαρου φόργουορντ ουσιαστικά με δύο παίκτες. Δεν είναι μόνο ο Σίκμα, αλλά και ο εξαιρετικός Άλεκ Πίτερς, ο οποίος φέτος θα κληθεί να κάνει το βήμα μπροστά. Με την ισόποση συμμετοχή και των δύο παικτών στο ροτέισον της ομάδας, παίρνοντας από τον καθένα τα προτερήματά του, οι νταμπλούχοι Ελλάδας έχουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν ισχυροί και φέτος στη θέση «4».

Ο Άλεκ Πίτερς δεν είναι τυχαίος παίκτης. Κατά γενική ομολογία ο παίκτης ελαφρώς αδικήθηκε πέρσι στο μεγάλο λιμάνι, καθώς αποτέλεσε την εναλλακτική λύση πίσω από τον MVP της Ευρωλίγκας, με αποτέλεσμα να έχει μικρό χρόνο συμμετοχής. Έδειξε πάντως τεράστια κατανόηση και υπομονή, μη δημιουργώντας ποτέ πρόβλημα για τον ρόλο του στο ρόστερ. Έχει ποιότητα όμως και όταν καλείται να πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο ξέρει να προσφέρει τα ταλέντα του και να κάνει τη διαφορά για την ομάδα του.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη... θραύση που έκανε στην ομάδα της Μπασκόνια λίγο πριν έρθει στον Ολυμπιακό; Tη σεζόν 2020-21 ήταν εκ των πρωταγωνιστών των Βάσκων, βρίσκοντας τρομερό ρυθμό στην επίθεση. Μέτρησε 11,5 πόντους, με 56,2% στο δίποντο και το τρομερό 44,7% στο τρίποντο (63/141 προσπάθειες), ενώ ήταν σχεδόν άψογος στις βολές με 91,5%. Σε όλα αυτά προσθέστε 3,9 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ. Είχε κάνει τότε εκπληκτικό ματς απέναντι στη Ρεάλ με 18 πόντους και 6 ριμπάουντ, είχε «πυρπολήσει» τη Φενέρμπαχτσε (25 πόντοι, 4/6 τρίποντα, 7 ριμπάουντ), ενώ έκανε... πάρτι μέσα στο Τελ Αβίβ απέναντι στη Μακάμπι (18 πόντοι, 4/6 τρίποντα, 5 ριμπάουντ). Έκανε αρκετά σπουδαία ματς εκείνη τη σεζόν, δείχνοντας σε διάρκεια το εκτελεστικό του ένστικτο αλλά και την έφεση που έχει στην επίθεση. Στοιχείο που το είχε ο Σάσα Βεζένκοφ.

Και ο Λουκ Σίκμα όμως δεν είναι τυχαίος. Πρόκειται για τον αναμφισβήτητα κορυφαίο ψηλό σε επίπεδο δημιουργίας, έμπνευσης και τακτικής. Ένας πάουερ φόργουορντ που κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του και αναμένεται να ταιριάξει ιδανικά στο ομαδικό μπάσκετ του Ολυμπιακού. Ένας παίκτης που κάνει σχεδόν τα πάντα με ικανότητα στο παρκέ. Ακόμη και πέρσι με την Άλμπα, στην όχι και καλύτερή του σεζόν, εντυπωσίασε τους πάντες, έχοντας 8,8 πόντους, 5,9 ριμπάουντ, 4,2 ασίστ και 1 κλέψιμο ανά παιχνίδι. Η καλή χημεία μεταξύ των δύο παικτών στη θέση «4» είναι ικανή να καλύψει την απουσία του Σάσα Βεζένκοφ