Ο Ολυμπιακός αλλάζει

Οι Πειραιώτες θα διατηρήσουν τις βασικές αρχές στο παιχνίδι τους, διαθέτουν έναν καλό κορμό παικτών, αλλά είναι γεγονός πως η ομάδα θα περάσει φέτος σε μία νέα εποχή

Ο Ολυμπιακός αλλάζει

Να είμαστε ειλικρινείς; Κανείς στον Ολυμπιακό δεν περίμενε πως θα έχανε μέσα σε ένα καλοκαίρι ταυτόχρονα τόσο τον Σάσα Βεζένκοφ όσο και τον Κώστα Σλούκα. Υπήρχε μία σιγουριά πως τουλάχιστον θα έμενε ένας από τους δύο. Το γεγονός πως αποχώρησαν και οι δύο τούς ξάφνιασε όλους, όπως φυσικά και το γεγονός πως ο Έλληνας γκαρντ έκανε το βήμα για τον «αιώνιο» αντίπαλο. Είναι τεράστιες απώλειες. Ας μη γελιόμαστε. Αυτή είναι η αλήθεια. Την τελευταία τριετία ήταν οι δύο κορυφαίοι αλλά και πολυτιμότεροι παίκτες της ομάδας. Το μαρτυρά όχι μόνο η εικόνα αλλά και η στατιστική, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν συνεισέφεραν και οι άλλοι παίκτες. Και αμφότεροι ήταν από τους πρώτους σκόρερ της ομάδας. Ο ένας επίσης ο κορυφαίος πασέρ των Πειραιωτών, ενώ και ο άλλος ήταν ο πρώτος ριμπάουντερ. Επίσης, είχαν καλό μακρινό σουτ. Όλα αυτά, λοιπόν, οι νταμπλούχοι Ελλάδας τα έχασαν και έχουν κληθεί να τα καλύψουν είτε εκ των έσω είτε φυσικά με μεταγραφές. Ο Ολυμπιακός στη νέα σεζόν ναι μεν θα παρουσιαστεί με έναν βασικό κορμό, με τον ίδιο προπονητή, άρα και την ίδια φιλοσοφία, αλλά είναι γεγονός πως η ομάδα ελαφρώς θα αλλάξει. Δεν θα είναι η ίδια που απολαμβάναμε την τελευταία τριετία.

Ας αναλύσουμε όμως τα δεδομένα. Πέρα από το γεγονός πως πλέον έχει στερέψει η κάνουλα με τους καλούς και αξιόλογους Έλληνες μπασκετμπολίστες, ζούμε φέτος και ένα καλοκαίρι που δεν υπάρχουν πολλές καλές επιλογές και εναλλακτικές λύσεις. Είτε επειδή οι αξιόλογοι παίκτες έχουν συμβόλαια και δεν είναι ελεύθεροι είτε και γιατί αρκετοί έχουν μετακομίσει στο ΝΒΑ. Ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής έχει κινηθεί στο μεταγραφικό παζάρι με λογική, αλλά χρειάζεται τώρα να κάνει και την υπέρβαση.

Ο Ουίλιαμς-Γκος δεν έχει φτάσει ακόμη στο επίπεδο που μπορεί

Πάμε όμως στους παίκτες που έχουν έρθει στο μεγάλο λιμάνι. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε και έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος. Του αρέσει αρκετά ως παίκτης, τον ήθελε και στο παρελθόν, ενώ τον χαροποιεί και το γεγονός πως υπήρξε αθλητής της ομάδας, καθώς θα προσαρμοστεί γρήγορα στο ρόστερ. Ο Έλληνας τεχνικός εκτιμά πως ο Αμερικανός γκαρντ δεν έχει φτάσει ακόμη στο κορυφαίο επίπεδο που μπορεί. Είναι σίγουρος πως μέσα στο σύστημα του Ολυμπιακού θα δείξει τις πραγματικές του δυνατότητες, αλλά και πως θα εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους πλέι μέικερ της Ευρώπης. Κάτι παρόμοιο άλλωστε δεν έγινε με τον Τόμας Ουόκαπ;

Του αρέσει το γεγονός πως είναι ένας εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, με καλή ντρίμπλα, ο οποίος πασάρει αρκετά καλά, αλλά που κάνει ελάχιστα λάθη. Στη Ρεάλ είχε έναν περισσότερο «δεύτερο ρόλο», αλλά στον Ολυμπιακό θα παίζει περισσότερο και ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα του δώσει το ελεύθερο να παίρνει πρωτοβουλίες. Δεν είναι σουτέρ από απόσταση, αλλά είναι καλός δημιουργός (ο Έλληνας τεχνικός εκτιμά πως μπορεί να εκτινάξει την καλή κυκλοφορία της μπάλας που έχει εδώ και χρόνια η ομάδα) και μπορεί να δώσει σκορ κοντά στο καλάθι.

Ο Μιλουτίνοφ αλλάζει επίπεδο τον Ολυμπιακό

Η μεταγραφή του Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν πολύ σημαντική, αλλά η αλήθεια είναι δεν έχει πάρει τη διαφήμιση που της αναλογεί, καθώς βιώναμε μία περίοδο... άγχους για το αν θα έμεναν οι Σλούκας - Βεζένκοφ. Η επιστροφή του Σέρβου σέντερ, όμως, αλλάζει επίπεδο τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες αποκτούν ένα «5άρι» που μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα, περισσότερο και από τον Μουσταφά Φαλ. Είναι παίκτης που μπορείς να τον εμπιστευτείς μέσα στη ρακέτα, να του δώσεις την μπάλα και έχει τις κινήσεις για να τελειώσει τις φάσεις.

Επίσης, είναι τρομερός στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, εξαιρετικά λειτουργικός στις συνεργασίες πικ εν ρολ και προσφέρει ασφάλεια στα ριμπάουντ. Στα θετικά και το γεγονός πως για τη θέση και το μπόι του έχει γρήγορα πόδια, αλλά και καλή πάσα. Θα βρει τον ελεύθερο συμπαίκτη, δεν θα κάνει λάθη αν δεχτεί δεύτερο παίκτη πάνω του. Μαζί με τον Γάλλο σέντερ αποκτά ένα ελίτ δίδυμο ψηλών.

Σίκμα, δημιουργία από μέσα προς τα έξω και φουλ για σουτέρ

Ο Λουκ Σίκμα είναι ένας διαφορετικού τύπου παίκτης από τον Σάσα Βεζένκοφ. Δεν έχει σουτ, υστερεί σε αθλητικότητα, δεν βγάζει σκληράδα στην άμυνα, αλλά έχει άλλα θετικά. Πασάρει εξαιρετικά, μπορεί να λειτουργήσει έξοχα στην κυκλοφορία της μπάλας, ενώ μπορεί να δώσει και λύσεις μέσα στη ρακέτα.

Ο Ολυμπιακός πλέον φαίνεται πως θα πάει σε μία νοοτροπία δημιουργίας και μέσα προς τα έξω, καθώς όλοι του οι ψηλοί μπορούν να πασάρουν. Αυτό, όμως, σημαίνει πως οι Πειραιώτες στη θέση «2» πρέπει να πάνε σε παίκτη που θα είναι καθαρόαιμος σουτέρ, διαθέτοντας και έφεση στο σκορ. Έναν γκαρντ που θα έχει εκτελεστικό ένστικτο. Και για αυτόν τον λόγο στον Πειραιά δίνουν... μάχη για να αποκτήσουν τον Σβιάτοσλαβ Μιχαϊλιούκ, ο οποίος συγκεντρώνει αυτά τα στοιχεία.