Ολυμπιακός: Η ώρα του Πίτερς

Νέα «μεταγραφή» θα είναι ο Άλεκ Πίτερς ενόψει της νέας σεζόν, καθώς ο ρόλος του Αμερικανού με το εξαιρετικό σουτ θα αναβαθμιστεί. Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Η ώρα του Πίτερς

Ο Άλεκ Πίτερς δεν είναι τυχαίος παίκτης. Ενδεχομένως εδώ στην Ελλάδα να τον βάλαμε ελαφρώς σε δεύτερη μοίρα, όντας ο παίκτης που ήταν αλλαγή του Σάσα Βεζένκοφ, αλλά σε μεγάλο βαθμό τον αδικούμε. Ο γεννημένος στο Σικάγο των ΗΠΑ φόργουορντ, έπαιξε στο ΝΒΑ με τους Φίνιξ Σανς για μία σεζόν και το 2018 ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Στο ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα κατέκτησε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας την Ευρωλίγκα το 2019, ενώ ακολούθως πήρε μεταγραφή στην... πυραυλοκίνητη εκείνη την εποχή Αναντολού Εφές. Να τονίσουμε πως στη ρωσική ομάδα είχε τρίποντο 43,3% και με τους Τούρκους 41,7%, δείχνοντας εντυπωσιακή ευστοχία και συνέπεια στο περιφερειακό σουτ. Επρόκειτο για έναν καθαρόαιμο σουτέρ, για έναν σύγχρονο φόργουορντ, ο οποίος μπορεί να επιτεθεί κυρίως μακριά από το καλάθι, αλλά και κοντά.

Μετά την παρουσία του σε ΤΣΣΚΑ και Εφές, πήρε μεταγραφή στη Μπασκόνια, στην οποία και έμεινα για δύο σεζόν. Στην πρώτη χρονιά (2020-21), η οποία δεν τελείωσε και λόγω του κορονοϊού, πρόλαβε να αγωνιστεί σε 33 ματς, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Ήταν μία σεζόν στην οποία απέδειξε πως είναι «εκτελεστής» πρώτης γραμμής, αλλά και ένας από τους κορυφαίους ψηλούς σουτέρ που κυκλοφορούν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Στη σεζόν που ακολούθησε έπαιξε μόλις σε 12 ματς, καθώς τραυματίστηκε και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε και έχει σε μεγάλη εκτίμηση τις δυνατότητές του, πιστεύει πολύ σε εκείνον και νιώθει ασφάλεια έχοντας την ποιότητά του στον πάγκο. Ο Άλεκ Πίτερς δεν ήταν ποτέ σπουδαίος αμυντικός, δεν φημίζεται για τη σκληράδα του, αλλά είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ, με έφεση στο τρίποντο, ο οποίος μπορεί να δώσει λύσεις και κοντά στο καλάθι. Έχει σουτ, είναι σκόρερ. Στον Πειραιά, βέβαια, ελέω και της δαιμονιώδους κατάστασης που ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ, ο χρόνος συμμετοχής του έπεσε 10 λεπτά κάτω από τον χρόνο που είχε στην Μπασκόνια (13,1 λεπτά μέσον όρο), οπότε έπεσε και η στατιστική του (4,6 πόντοι), με το τρίποντο όμως να παραμένει πάνω από το 40% (41,1%).

Ο Σάσα Βεζένκοφ αποχώρησε, το κενό του είναι μεγάλο και ο Ολυμπιακός προχώρησε να βρει τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Λουκ Σίκμα. Εξαιρετικός φόργουορντ, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά και αναμφίβολα δεν είναι «4άρι» με σουτ. Στο μεγάλο λιμάνι, όμως, τονίζουν πως η ομάδα στο πόστο του πάουερ φόργουορντ έχει ακόμη σουτ και αυτό καθώς συνεχίζει ο Άλεκ Πίτερς.

Και δεν έχουν άδικο. Είναι δεδομένο πως ενόψει της νέας σεζόν θα αναβαθμιστεί ο ρόλος και ο χρόνος του… μουσάτου φόργουορντ και το γεγονός αναμφίβολα θα τον βοηθήσει να βρει περισσότερο ρυθμό και διάρκεια στην απόδοσή του. Ας μη γελιόμαστε. Δεν είναι εύκολο για έναν παίκτη να παίζει επτά, οκτώ ή δέκα λεπτά και να περιμένεις να κάνει «πράματα και θάματα».

Στον Ολυμπιακό έχουν μεγάλη πίστη στο ταλέντο, στις δυνατότητες και στην αξία του Άλεκ Πίτερς. Ο ρόλος του θα αναβαθμιστεί, θα γίνει περισσότερο ενεργός και εκτιμούν πως το γεγονός θα του δώσει τη δυνατότητα να δείξει την πραγματική του αξία. Έχεις και άλλη ψυχολογία όταν ξέρεις πως θα είναι βασικός ή έστω πως θα παίζεις περισσότερο. Πέρσι είχε τον άχαρο ρόλο της εναλλακτικής λύσης πίσω από τον MVP της Ευρωλίγκας. Δεν ήταν εύκολο να λάμψει. Φέτος όμως, θα έχει την ευκαιρία του και θα είναι στο χέρι να δώσει το κάτι παραπάνω.