Ολυμπιακός: Ο Σλούκας ξάφνιασε τους πάντες

Η απόφαση του Κώστα Σλούκα που ξάφνιασε φίλους και συμπαίκτες, η εικασία και η πραγματικότητα για τη μετακίνηση του στον «αιώνιο» αντίπαλο - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Ο Σλούκας ξάφνιασε τους πάντες

Δεν είναι απλή η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό. Κάποιοι τη συνδυάζουν με εκείνη του Βασίλη Σπανούλη. Δεν είναι το ίδιο. Ο τελευταίος σαφώς και πρόκειται για έναν ανώτερο μπασκετμπολίστα, ενώ και όταν μετακινήθηκε από τους «πράσινους» στους «κόκκινους» το έπραξε σε ηλικία 28 ετών (και όχι στα 33), επιλέγοντας συνειδητά να συνεχίσει την καριέρα του στο ΣΕΦ, λέγοντας «όχι» στο «τριφύλλι». Εδώ, ο Ολυμπιακός δεν τα βρήκε με τον Κώστα Σλούκα, τον αποχαιρέτησε με σεβασμό και εκτίμηση, έμεινε ελεύθερος και ακολούθως ο παίκτης προχώρησε σε μία κίνηση που ξάφνιασε τους πάντες, ακόμη και ανθρώπους που βρίσκονται στον στενό του κύκλο.

Δεν είναι ακριβώς ίδια η εμβέλεια του Βασίλη Σπανούλη με τον Κώστα Σλούκα, αλλά το θέμα είναι πως ο τελευταίος αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό (2008-2015, 2020-2023) για μία δεκαετία! Ο πρώτος έπαιξε στον Παναθηναϊκό τέσσερα χρόνια. Ο άλλος κάτι παραπάνω από τα διπλάσια! Ο Κώστας Σλούκας ήρθε στον Πειραιά το καλοκαίρι του 2008, όντας μόλις 18 ετών, με τους Αγγελόπουλους να επενδύουν στο ταλέντο και στην προοπτική του. Τον στήριξαν ακόμη και όταν δεν τον πίστευε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και αποτέλεσε μέρος του κορμού που κατέκτησε δύο σερί χρονιές την Ευρωλίγκα (2012, 2013). Συνολικά έπαιξε σε πέντε φάιναλ φορ (2012, 2013, 2015, 2022, 2023) με τους Πειραιώτες, κατέκτησε πρωταθλήματα (2012, 2015, 2022, 2023) και αποτέλεσε ένα πρόσωπο το οποίο είναι συνυφασμένο με το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου, αν και πάντα είχε ένα συγκρατημένο προφίλ.

Πλήρωσε υπεραξία έχοντας διπλό σκοπό

Η μετακίνησή του στον Παναθηναϊκό ξάφνιασε τους πάντες, ακόμη και τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, καθώς σε φίλους, γνωστούς, συμπαίκτες αλλά και σε μέλη της ομάδας τόνιζε πως ποτέ δεν θα πήγαινε στον «αιώνιο» αντίπαλο. Και η αλήθεια είναι πως τρεις φορές στο παρελθόν είχε απορρίψει προτάσεις του «τριφυλλιού». Αυτό είναι γεγονός.

Τι άλλαξε όμως τώρα; Πληροφορίες αναφέρουν πως οι «πράσινοι» τού έκαναν στενό πρέσινγκ τις τελευταίες μέρες. Η τιμή ξεκίνησε από τα 8.000.000 ευρώ και έφτασε τα 10.000.000 ευρώ για τρία χρόνια! Πρόκειται για ασύλληπτο ετήσιο κασέ (3,3 εκατ. ευρώ τον χρόνο), τα οποία δεν έχουν δοθεί ποτέ σε Έλληνα μπασκετμπολίστα. Όπως αντιλαμβάνεστε, βέβαια, ο Παναθηναϊκός πλήρωσε υπεραξία και η διοίκησή του το γνωρίζει καλά. Είναι αδιανόητο να δίνεις τόσα λεφτά σε έναν 33χρονο μπασκετμπολίστα και ας είναι υψηλού επιπέδου. Εδώ δεν πήρε ποτέ τόσα χρήματα ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος ήταν σύμβολο του «τριφυλλιού».

Πολύ απλά, όμως, οι «πράσινοι» έψαχναν διακαώς τρόπο να κερδίσουν τις εντυπώσεις στο επικοινωνιακό παιχνίδι, να απαντήσουν (κατά κάποιον τρόπο) για τη μεταγραφή του Βασίλη Σπανούλη το 2010 και παράλληλα να αποκτήσουν και έναν καλό (και Έλληνα) πλέι μέικερ, σε μία εποχή όπου οι αξιόλογοι γκαρντ σπανίζουν.

Aποφάσισε για πρώτη φορά ως πατέρας και σύζυγος

Λέγεται πως ο Κώστας Σλούκας δέχτηκε αφόρητες πιέσεις από το οικογενειακό του περιβάλλον ώστε να μην έφευγε από την Ελλάδα και την Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά άλλωστε που ο παίκτης βρέθηκε σε θέση να συζητά για το μέλλον του όντας σύζυγος και πατέρας. Και τα 10.000.000 ευρώ σε τρία χρόνια είναι ένα ασύλληπτο ποσό, το οποίο διασφαλίζει και το μέλλον των… δισέγγονών του.

Δεν το επικοινώνησε σωστά όμως και ο ίδιος. Δεν γίνεται να λες «σέβομαι απεριόριστα τους Αγγελόπουλους» και λίγες ώρες μετά να βγαίνεις φωτογραφία με τον πρόεδρο αντίπαλης ομάδας, ο οποίος στο παρελθόν έχει προσβάλει πολλάκις την ομάδα του Ολυμπιακού, την ομάδα στην οποία αγωνίστηκε για μία δεκαετία. Εδώ, είσαι φάουλ. Ακόμη και συμπαίκτες που έπαιξαν χρόνια μαζί του έμειναν με ανοιχτό το στόμα με την απόφασή του. Ορισμένες φορές ένιωθε πως είχε ανθρώπους «απέναντί» του. Είναι γεγονός. Πάνω απ' όλα όμως ήξερε καλά πως υπήρχαν άνθρωποι εντός και εκτός παρκέ που τον στήριζαν με θαυμασμό και εκτίμηση. Και όλοι αυτοί πλέον αισθάνονται προδομένοι και απογοητευμένοι.

Εικασία και πραγματικότητα

Ο Έλληνας γκαρντ, λοιπόν, πήρε μία καθαρά προσωπική απόφαση μέσα σε λίγες ώρες, λειτουργώντας ψυχρά και επαγγελματικά, κοιτάζοντας το συμφέρον του και το μέλλον του. Η κατά κάποιον τρόπο «αδυσώπητη» ανάγκη του για ακόμη μεγαλύτερη αναγνώριση και επιβεβαίωση, αγωνιστικά και οικονομικά, στο τέλος κέρδισαν τα επί χρόνια πιστεύω του, τις υποσχέσεις του, έως και τους προσωπικούς ηθικούς κανόνες του. Δεκτό το να θέλεις να αποχωρήσεις, σεβαστές οι όποιες διαφορές σου με μέλη της ομάδας, αλλά φεύγεις για να πας στο τέλος στον Παναθηναϊκό; Ύστερα από 10 χρόνια παρουσίας στον Ολυμπιακό; Στα 33 σου; Ενώ έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ένα νέο συμβόλαιο με τους Πειραιώτες και να μπεις μία για πάντα στο Πάνθεον των ερυθρόλευκων ηρώων; Κρίμα.

Θα το μετανιώσει; Μόνο στο μέλλον θα φανεί. Αυτό που λέγεται, πάντως, είναι πως «ο Κώστας άλλαξε» τους τελευταίους μήνες και δεν είχε σχέση με τον παίκτη αλλά και τον άνθρωπο που ήξεραν στον Ολυμπιακό τόσα χρόνια. Και δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα.

Υπάρχει μία θεωρία πως ο παίκτης είχε εδώ και αρκετό καιρό την… εξωφρενική πράσινη πρόταση στα χέρια του. Πήγε και έκανε το ραντεβού με τους Αγγελόπουλους για τα μάτια του κόσμου και φρόντιζε να υπερτονίζει τη διαφορά φιλοσοφίας με τον προπονητή του, θέλοντας να ρίξει εκεί το φταίξιμο. Γιατί ενδεχομένως στα μάτια του φάνταζε πιο ομαλό αυτό το σενάριο από το να πήγαινε κατευθείαν στο ΟΑΚΑ, χωρίς συζήτηση με τους Πειραιώτες. Και είναι μία εικασία, η οποία κατά πολλούς είναι και η πραγματικότητα.