Ολυμπιακός-Μιλουτίνοβ: Μεταγραφή για Βερολίνο!

Ο Ολυμπιακός με τη μεταγραφή του Νίκολα Μιλουτίνοβ έστειλε... μήνυμα πως για του χρόνου έχει στόχο να επιστρέψει στο Final Four και να διεκδικήσει το τρόπαιο στο Βερολίνο. 

Ολυμπιακός-Μιλουτίνοβ: Μεταγραφή για Βερολίνο!

Η πρώτη μεταγραφική κίνηση του Ολυμπιακού για τη σεζόν 2023-24 είναι γεγονός! Η ΚΑΕ γνωστοποίησε επίσημα την έναρξη της συνεργασίας της με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ. Ο παίκτης υπέγραψε διετές συμβόλαιο με συνολικές αποδοχές που φτάνουν τα 3.200.000 ευρώ. Σπουδαία μεταγραφική κίνηση, με την οποία αναβαθμίζεται η γραμμή των ψηλών της ομάδας. Ο Σέρβος σέντερ έδειξε έμπρακτα τη μεγάλη του επιθυμία να επιστρέψει στο μεγάλο λιμάνι, καθώς έκανε πέρα τα 4.000.000 ευρώ της Βίρτους. Δεν είναι και λίγο να αφήσει ένα τόσο μεγάλο ποσό (800 χιλιάρικα) για να φορέσει και πάλι την ερυθρόλευκη φανέλα. Ήταν κάτι που το εκτίμησαν οι αδερφοί Αγγελόπουλοι, με αποτέλεσμα να κάνουν και εκείνοι τη δική τους προσωπική υπέρβαση, αγγίζοντας τα όριά τους για το ποσό που ήταν σε θέση να δώσουν. Υπάρχουν και ισορροπίες εντός της ομάδας. Ας μην το ξεχνάμε αυτό…

Σπουδαία μεταγραφική κίνηση, η οποία έκανε τον γύρο της Ευρώπης, με αρκετά ΜΜΕ από το εξωτερικό να τη σχολιάζουν ως μία «υψηλού επιπέδου μεταγραφή», η οποία δείχνει την επιθυμία των «ερυθρολεύκων» να συνεχίσουν να κυριαρχούν στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Άλλωστε, όπως μας σχολίασε στο Κάουνας ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος «του χρόνου πάμε να το πάρουμε στο Βερολίνο», αναφερόμενος στο τρόπαιο της Ευρωλίγκας. Η μεταγραφή-επιστροφή του Νίκολα Μιλουτίνοβ, έστειλε... μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως είναι κίνηση για Final Four, ενίσχυση για να διεκδικήσει η ομάδα του χρόνου (και πάλι) το τρόπαιο στο Βερολίνο.

O 28χρονος σέντερ (ύψους 2,13) έβγαλε τη σεζόν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αγωνιζόμενος στη Βαλτική Λίγκα, έκανε μία σπουδαία χρονιά, ολοκληρώνοντάς την έχοντας 15,1 πόντους, 8,8 ριμπάουντ και 1,4 ασίστ σε 22,8 λεπτά συμμετοχής μέσον όρο. Υψηλοί αριθμοί, δίχως να παίζει 30 λεπτά σε κάθε ματς.

Ο «Μιλού» προσέγγισε τον Ολυμπιακό

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός πως δεν προσέγγισε ο Ολυμπιακός τον παίκτη, αλλά ο Νίκολα Μιλουτίνοβ την ομάδα. Άλλωστε, όταν ο Σέρβος αποχώρησε για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας πριν από τρία χρόνια, το έκανε με φιλικό τρόπο. Οι δύο πλευρές κράτησαν καλές σχέσεις, με τον παίκτη να τονίζει μάλιστα στη διοίκηση πως κάποια στιγμή θα ήθελε να επιστρέψει στον σύλλογο. Λίγο πριν τελειώσει η σεζόν, λοιπόν, ο ψηλόσωμος σέντερ ήρθε σε επικοινωνία με τους ανθρώπους των «ερυθρολεύκων» και, με αφορμή το γεγονός πως έμενε ελεύθερος, τους ενημέρωσε για την επιθυμία του να γυρίσει στην ομάδα που τον ανέδειξε.

Η διοίκηση ενημέρωσε τον Γιώργο Μπαρτζώκα για αυτήν την προοπτική, με τον Έλληνα τεχνικό να απαντάει θετικά και η υπόθεση προχώρησε. Υπήρξε χάσμα στο οικονομικό σε πρώτη φάση, οι Αγγελόπουλοι επανήλθαν με νέα βελτιωμένη πρόταση, ο παίκτης είχε και μία μικρή επικοινωνία με τον προπονητή και ο Νίκολα Μιλουτίνοβ πείστηκε ώστε να υπογράψει. Ήξερε πως τα χρήματα που θα έπαιρνε από τον Ολυμπιακό δεν θα ήταν τα ίδια με εκείνα της Βίρτους, αλλά για εκείνον ήταν προτεραιότητα να επιστρέψει «σπίτι» του.

Ομάδα-οικογένεια

Θα πρέπει, πάντως, να τονίσουμε και κάτι ακόμη στην υπόθεση του Νίκολα Μιλουτίνοβ. Ο Οργανισμός του Ολυμπιακού έχει μάθει να φτιάχνει και να χτίζει ισχυρούς δεσμούς με αρκετούς παίκτες. Οι αθλητές αισθάνονται κατά κύριο λόγο πως βρίσκονται πρώτα σε μία ομάδα-οικογένεια και δεύτερον σε έναν επαγγελματικό σύλλογο. Ο Γιώργος Πρίντεζης επέστρεψε το 2011 και μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια αψήφησε πολλές προτάσεις, μένοντας 11 σερί σεζόν έπειτα στον Ολυμπιακό.

Ο Κώστας Παπανικολάου επανήλθε τον Γενάρη του 2016 στον Πειραιά, λέγοντας «όχι» στον Παναθηναϊκό και ας του έδινε αρκετά χρήματα. Ο Κώστας Σλούκας ναι μεν έφυγε το 2015 από τον Πειραιά, αλλά είπε τρία «όχι» στους «πράσινους» και έδωσε μάχη το καλοκαίρι του 2020 για να πάρει την ελευθερία του από τη Φενέρμπαχτσε (είχε συμβόλαιο) ώστε να φορέσει και πάλι την ερυθρόλευκη φανέλα. Φέτος ο Νίκολα Μιλουτίνοβ λειτούργησε αναλόγως, δείχνοντας και εκείνος έμπρακτα το «δέσιμο» που είχε με τον Ολυμπιακό.

Τα κέρδη της επιστροφής του

Θεωρητικά οι Πειραιώτες δεν είχαν ανάγκη, δεν «καίγονταν» για ένα μεγάλο κορμί μέσα στη ρακέτα τους. Είχαν και έχουν τον Μουσταφά Φαλ. Όταν όμως σου παρουσιάζεται η δυνατότητα απόκτησης του Νίκολα Μιλουτίνοβ, δεν γίνεται να πεις όχι. Δεν μπορείς να την αγνοήσεις. Ένας παίκτης υψηλού επιπέδου, ένας από τους καλύτερους σέντερ στην Ευρώπη, σε ιδανική ηλικία αλλά και με γνώση της δυναμικής του Ολυμπιακού. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι Αγγελόπουλοι δίνουν μεγάλη έμφαση στο να έρχονται παίκτες με εμπειρία σε επίπεδο Ευρωλίγκας, αλλά και με γνώση της Ιστορίας του συλλόγου. Σε μια εποχή όπου οι αξιόλογοι γηγενείς όλο και λιγοστεύουν, είναι σημαντικό για μία ομάδα να έχει τουλάχιστον ξένους οι οποίοι αγαπάνε τη χώρα, την ομάδα, που μπορούν να μιλήσουν τη γλώσσα, αλλά και με παρελθόν στον σύλλογο. Ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο ο βασικός κορμός, ένα πολύτιμο στοιχείο για κάθε ομάδα που θέλει να διακριθεί.

Αρκετοί αναρωτιούνται κατά πόσο θα μπορούν να ταιριάξουν οι Μουσταφά Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοβ στον Ολυμπιακό. Κατ’ αρχάς, το ευρωπαϊκό μπάσκετ αλλάζει και εξελίσσεται. Στην περασμένη δεκαετία έκαναν θραύση οι γρήγοροι, λιγότερο ψηλοί και αθλητικοί σέντερ, τύπου Κάιλ Χάινς, Μπράιαν Ντάνστον και Οθέλο Χάντερ. Πλέον, όμως, το σπορ έχει πάει αρκετά στο μέγεθος στη θέση «5». Οι σέντερ «δεινόσαυροι» έχουν επιστρέψει, με τρανό παράδειγμα τον Έντι Ταβάρες, ο οποίος κυριαρχεί. Οι Πειραιώτες θα λειτουργήσουν με «δίδυμους πύργους» και στην ουσία κάθε στιγμή στην πεντάδα τους θα έχουν ένα… θεριό ανήμερο στο «ζωγραφιστό».

Ο Μουσταφά Φαλ θα παραμείνει ο «βασικός» σέντερ της ομάδας, ο Σέρβος θα έρχεται κυρίως από τον πάγκο, αλλά σημασία δεν έχει τόσο ποιος ξεκινά τα παιχνίδια όσο ποιος τα τελειώνει. Αναμφίβολα, όμως, με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζεται και η λεγόμενη «δεύτερη πεντάδα» της ομάδας. Τεράστιο προτέρημα για την ομάδα να ξεκινά τα παιχνίδια της με Τόμας Ουόκαπ και Μουσταφά Φαλ και να τα συνεχίζει με Κώστα Σλούκα (εφόσον μείνει) και Νίκολα Μιλουτίνοβ.

Στο κομμάτι της τακτικής ο Μιλουτίνοβ είναι ένας παίκτης με ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά με τον Φαλ. Ο Σέρβος κινείται υποδειγματικά στα πικ εν ρολ, άλλωστε έγινε εξπέρ σε αυτό το κομμάτι στα χρόνια του στον Ολυμπιακό με γκαρντ δίπλα του τον Βασίλη Σπανούλη και είναι εξαιρετικός στο να τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι. Έχει εκπληκτική αίσθηση με το καλάθι στο να παίρνει τα ριμπάουντ. Έχει αξιοζήλευτο συγχρονισμό και είναι τρομερά αποτελεσματικός τόσο στα αμυντικά όσο και στα επιθετικά. Επίσης, είναι ένας ψηλός που πασάρει ικανοποιητικά για τη θέση του και θα παρουσιαστεί λειτουργικός στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, πράγμα στο οποίο ποντάρει ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια.