Μάντζαρης: «Δεν έχω ξαναδεί κόουτς σαν τον Μπλατ»

Διαβάστε την συνέντευξη του Βαγγέλη Μάντζαρη στο "ΦΩΣ". Η μετάβαση από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στον Ντέιβιντ Μπλατ, το μότο "πάμε γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά", ο ρόλος του στην ομάδα, αλλά και η "δίψα" του για επιστροφή στους τίτλους. 

Μάντζαρης: «Δεν έχω ξαναδεί κόουτς σαν τον Μπλατ»

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ετοιμάζεται για την όγδοη σεζόν του με τον Ολυμπιακό. Κατά την διάρκεια της Media Day της πειραϊκής ΚΑΕ στο ΣΕΦ, ο Έλληνας πλέι-μέικερ μίλησε στο "ΦΩΣ" για το φετινό νέο ξεκίνημα των "ερυθρολεύκων". Εξήγησε το νέο αγωνιστικό στυλ που θέλει να περάσει στην ομάδα ο Ντέιβιντ Μπλατ, τονίζοντας πως δεν έχει ξαναδεί κόουτς που να στοχεύσει τόσο πολύ στο κομμάτι της ταχύτητας και επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλη "δίψα" από όλους για επιστροφή στους τίτλους και στις διακρίσεις.

Βαγγέλη, πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η μετάβαση από το στυλ μπάσκετ του Γιάννη Σφαιρόπουλου, σε εκείνο του Ντέιβιντ Μπλατ;

"Eίναι σίγουρα μία μεγάλη αλλαγή η φετινή στον Ολυμπιακό. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν εδώ για τέσσερα χρόνια και είχε κάποιες βασικές αρχές στο παιχνίδι του. Ειδικά εμείς οι παλαιότεροι, είχαμε συνηθίσει να λειτουργούμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο ανάπτυξης, ο οποίος πλέον κάπως θα αλλάξει. Το πέρασμα του ήταν πετυχημένο, προσέφερε στον Ολυμπιακό, μαζί του πήγαμε σε τελικούς Final Four και πήραμε πρωταθλήματα στην Ελλάδα. Είχε συμβολή σε όλες αυτές οι επιτυχίες, ήταν δουλευτεράς, αλλά πλέον ήρθε η ώρα για μία αλλάγή στην ομάδα

Ο Ντέιβιντ Μπλατ είναι ένας προπονητής που έχει διαφορετική φιλοσοφία. Υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση. Θέλει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο γρήγορο παιχνίδι και στην επίθεση. Προσωπικά με έχει εντυπωσιάσει το γεγονός πως είναι ένας κόουτς που έχει πολλές ιδέες για το παιχνίδι της ομάδας. Αναλύει με λεπτομέρεια το κάθε τι μέσα στο παιχνίδι. Υπάρχουν νέα πρόσωπα, νέο προπονητικό-τιμ, θεωρώ πως βρισκόμαστε σε ένα καλό στάδιο προσαρμογής, υπάρχει καλό κλίμα, αλλά σίγουρα θα χρειαστούμε λίγο χρόνο για να βρούμε την χημεία μας και τους αυτοματισμούς μας. Όλες οι προπονήσεις μας μέχρι στιγμής γίνονται σε υψηλούς ρυθμούς".

Το βλέπουμε στην πράξη στα φιλικά, τα ακούμε και στις δηλώσεις σας, από εσάς τους παίκτες, που τονίζετε πως ο κόουτς Μπλατ θέλει την ομάδα να τρέχει, αλλά να παίζει και έξυπνα. Πόσο εύκολο είναι αυτό να γίνει πράξη;

"Καταρχάς, εδώ ισχύει πως αυτό που θέλει είναι να λειτουργούμε γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά! Ναι, θέλει να βγάζουμε ενέργεια και να τρέχουμε στο ανοιχτό γήπεδο. Θέλει να επιδιώκουμε να σκοράρουμε είτε σε πρωτεύοντα, είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό και να λειτουργούμε γρήγορα και στο παιχνίδι του μισού γηπέδου. Έχει την θεωρία πως αν είσαι ακίνητος, κάτι κάνεις λάθος! Για αυτό θέλει συνεχόμενη και διαρκή κίνηση από όλους τους παίκτες. Να έχουμε γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, να στρεφόμαστε σε γρήγορες εκτελέσεις και σε γρήγορες επιθέσεις.

Γενικότερα, στόχος μας είναι να πάμε τα παιχνίδια σε υψηλότερο σκορ και σε περισσότερες κατοχές, έχοντας όλοι μας περισσότερη συμμετοχή στο κομμάτι της επίθεσης. Στα όσα χρόνια είμαι στην ομάδα, δεν θυμάμαι άλλον προπονητή που να παίζει έτσι, επιδιώκοντας σε τόσο μεγάλο βαθμό το up-tempo παιχνίδι. Και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ήθελε να ποντάρουμε στον αιφνιδιασμό, αλλά ο κόουτς Μπλατ θέλει ακόμη περισσότερο. Θέλει ταχύτητα, αλλά και σκεπτόμενο μπάσκετ, παίρνοντας γρήγορες και σωστές αποφάσεις. Μη... τρέχουμε χωρίς λόγο. Παράλληλα, είναι και ένας προπονητής που θα έλεγα πως δίνει περισσότερες ελευθερίες στους παίκτες. Ποντάρει στο ένστικτο των παικτών του. Αν νιώθεις καλά και είσαι ελεύθερος, πρέπει να σουτάρεις, δίχως δισταγμό. Είναι επικοινωνιακός ο κόουτς. Σου δίνει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση".

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως βάζει σε... δεύτερη μοίρα την άμυνα. Συμφωνείς;

"Όταν θελήσεις να πας σε περισσότερες κατοχές, αυτόματα είναι λογικό να πηγαίνουν τα παιχνίδια και σε υψηλότερο σκορ. Ξέρεις, έχει βγει προς τα έξω μία εντύπωση πως φέτος στην επίθεση θα... φυσάμε, αλλά δεν θα είμαστε τόσο καλοί στην άμυνα ή πως ο κόουτς δεν θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στον ανασταλτικό τομέα. Αυτό είναι λάθος! Δουλεύουμε αρκετά στο ανασταλτικό κομμάτι και είναι ένας κόουτς που έχει πλάνο και "θέλω" στον τομέα της άμυνας. Θέλει να πιέζουμε πάνω στην μπάλα, να βγάλουμε σκληράδα και να πηγαίνουμε στην επαφή. Θα δούμε μία ομάδα να πιέζει σε όλο το γήπεδο, η οποία θα αλλάζει τις άμυνές της, που θα παίζει ζώνη, αλλά και man-to-man.

Θέλει όμως ύστερα από κάθε καλή άμυνα, να επιδιώκουμε να σκοράρουμε στην αντεπίθεση, στον αιφνιδιασμό, στο γρήγορο τρανζίσιον. Θέλουμε δουλειά βέβαια, δεν είμαστε ακόμη απόλυτα έτοιμοι. Στα φιλικά στην Κρήτη για παράδειγμα, κόντρα στην Χάποελ, ήμασταν αρκετά κακοί στην άμυνα, κάναμε λάθη, αλλά νικήσαμε από την επίθεση. Κόντρα στην Ούνικς, νικήσαμε μέσω της άμυνας μας. Αυτό που θέλω να πω είναι πως ο κόουτς Μπλατ θέλει να δημιουργήσει φέτος έναν Ολυμπιακό που θα μπορεί να βγαίνει νικητής σε κάθε ματς, είτε αυτό πηγαίνει στους 70 πόντους, είτε στους 95 πόντους".

-Τι να περιμένουμε φέτος από τον Βαγγέλη Μάντζαρη;

"Όπως και η ομάδα θέλει να παρουσιαστεί καλύτερη και πιο γρήγορη, έτσι και εγώ θέλω να παρουσιαστώ καλύτερος. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου, πέρσι δεν ήμουν αυτός που ήθελα και μπορώ, αλλά φέτος έχω και εγώ την δική μου πρόκληση ώστε να παρουσιάσω τον καλύτερο μου εαυτό. Αυτό που έχει σημασία είναι να κερδίζει η ομάδα, όχι το τι κάνω εγώ. Έχω μιλήσει με τον κόουτς, μου έχει εξηγήσει τον ρόλο που θέλει να μου δώσει και θα προσπαθήσω να τα δώσω όλα ώστε να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Είτε μέσω της άμυνας, είτε μέσω της δημιουργίας, είτε μέσω της επίθεσης, το ζητούμενο είναι να λειτουργείς καταλυτικά ώστε να βοηθάς την ομάδα να κερδίζει".

-Έχετε συνηθίσει στους τίτλους και στα Final Four, αλλά πέρσι συμπληρώσατε δεύτερη σεζόν δίχως τίτλο; Σας έχει ενοχλήσει; Έχετε την "δίψα" ώστε να αντιδράσετε;

"Η σεζόν πέρσι ξεκίνησε με υψηλές φιλοδοξίες. Είχαμε ένα αξιόλογο ρόστερ, με ποιότητα σε όλες τις θέσεις. Ξεκινήσαμε καλά, στη κανονική περίοδο στη EuroLeague βγήκαμε τρίτοι, σημειώσαμε ορισμένες μεγάλες νίκες, πήραμε κάποια σπουδαία "διπλά", αλλά κάπου κάναμε και εμείς τα λάθη μας και κυρίως μας "πλήγωσαν" οι τραυματισμοί. Στο "4" έχασε την σεζόν ο Δημήτρης (Αγραβάνης), δυστυχώς ο Κιμ (Τιλί), ένα παιδί με αθλητικότητα και δυνατότητες, χτύπησε δύο φορές και έχασε σχεδόν όλη την χρονιά. Ήρθε και το πρόβλημα του Γιώργου (Πρίντεζη) που υπέφερε με το πόδι του, είχε θέμα και ο Κώστας (Παπανικολάου), χτύπησαν οι Μιλουτίνοβ και Μπόγρης, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να παρουσιαστούμε όπως θα θέλαμε, ειδικά στα playoffs κόντρα στη Ζαλγκίρις. Βγήκε και κούραση σε άλλους παίκτες, καθώς κάποιοι έπαιζαν περισσότερο και γενικότερα μας ήρθαν αρκετές ατυχίες.

Όμως, κάναμε και τα λάθη μας σαν ομάδα, δεν αντιλέγω. Δεν παίξαμε όπως θα θέλαμε και όλοι μας έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Μας ενόχλησε, μας πείραξε η περσινή σεζόν, γιατί όχι μόνο πετάξαμε στα... σκουπίδια το πλεονέκτημα έδρας στην Ευρώπη, αλλά και στο πρωτάθλημα ξοδέψαμε το break που είχαμε κάνει στον πρώτο τελικό στο ΟΑΚΑ. Δεν είχαμε σταθερότητα σαν ομάδα, στον επιθυμητό βαθμό. Η ουσία είναι πως μείναμε για δεύτερη σερί σεζόν δίχως τίτλο και η χρονιά ήταν αποτυχημένη. Φέτος υπάρχει ένα "πρέπει". Επιβάλλεται να επιστρέψουμε στους τίτλους και υπάρχει μία τεράστια "δίψα" από όλους μας ώστε να επιστρέψουμε στα Final Four".