Βεζένκοφ στο fosonline.gr: «Θέλω Φάιναλ Φορ με τον Θρύλο»

Ο Σάσα Βεζένκοφ θέλει τίτλους και Final Four με τον Ολυμπιακό, εύχεται να μοιάσει στον Γιώργο Πρίντεζη, ανέλυσε το μπάσκετ που θέλει ο Ντέιβιντ Μπλατ. Η ευκαιρία του να αναγεννηθεί στον Πειραιά. 

Βεζένκοφ στο fosonline.gr: «Θέλω Φάιναλ Φορ με τον Θρύλο»

Ο Σάσα Βεζένκοφ ήρθε φέτος στον Ολυμπιακό, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο με τους Πειραιώτες, ύστερα από μία δύσκολη σεζόν που είχε στην Μπαρτσελόνα, έχοντας... χαθεί στο ροτέισον των Καταλανών. Πλέον, ο 23χρονος Βούλγαρος διεθνής φόργουορντ, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο, μιλώντας άριστα την ελληνική γλώσσα, θέλει να αναγεννηθεί αγωνιστικά με τους "ερυθρόλευκους".

Κατά την διάρκεια της Media Day της ΚΑΕ Ολυμπιακός, το νέο "4άρι" της ομάδας του Ντέιβιντ Μπλατ, παραχώρησε συνέντευξη στο "ΦΩΣ". Μας τόνισε πως θέλει να ζήσει την εμπειρία ενός Final Four με τον Ολυμπιακό, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Γιώργο Πρίντεζη, μας εξήγησε το στυλ μπάσκετ που θέλουν να παρουσιάσουν φέτος οι Πειραιώτες και θέλει να αναγεννηθεί αγωνιστικά με τους Πειραιώτες.

-Πως ολοκληρώθηκε η μεταγραφή σου στον Ολυμπιακό και τι ήταν αυτό που σε έκανε να πεις το "ναι" στους Πειραιώτες ώστε να συνεχίσεις την καριέρα σου εδώ;

"Όταν σε παίρνει στο τηλέφωνο ένας τόσο σπουδαίος σύλλογος, όπως είναι ο Ολυμπιακός, όσο και ένας κόουτς της εμβέλειας του Ντέιβιντ Μπλατ, όχι μόνο δεν το πολυσκέφτεσαι να πεις το "ναι", αλλά νιώθεις, χαρά και περηφάνια που θα δουλέψεις εκεί. Πήρα την απόφαση μέσα σε λίγες μέρες και θεωρώ πως αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή απόφαση για το μέλλον μου. Ο Ολυμπιακός με προσέγγισε με όμορφο τρόπο, οι άνθρωποι της ομάδας μου έδειξαν πως πιστεύουν σε εμένα, μου εξήγησαν τον ρόλο που θέλουν να μου δώσουν, τους στόχους της ομάδας και μετά χαράς υπέγραψα το νέο μου συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Και τα προηγούμενα καλοκαίρια υπήρξαν κάποιες συζητήσεις, υπήρχε κάποιον ενδιαφέρον, αλλά το πεπρωμένο τα έφερε έτσι ώστε να έρθω φέτος στον Ολυμπιακό".

-Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από την ομάδα της νέας σεζόν;

"Καταρχάς, το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό. Συνάντησα μία όμορφη ατμόσφαιρα και χαίρεσαι να δουλεύεις και να παίζεις σε αυτή την ομάδα. Βρήκα νέους συμπαίκτες, αλλά υπάρχουν αρκετά παιδιά που βρίσκονται χρόνια στον Ολυμπιακό και εμάς τους καινούριους μας βοηθάνε πάρα πολύ στο να προσαρμοστούμε στην ομάδα. Σίγουρα, η ομάδα έχει μπει σε μία νέα εποχή, έχει έρθει ένας καινούριος προπονητής όπως ο κόουτς Μπλατ και όλοι προσπαθούμε να λειτουργήσουμε σύμφωνα με τα "θέλω" του. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στον Ολυμπιακό, είναι τιμή που παίζω για αυτή την σπουδαία ομάδα και μακάρι να πραγματοποιήσω μαζί του μία σπουδαία σεζόν".

-Έχεις ταλέντο και ποιότητα, αλλά βίωσες μία δύσκολη σεζόν στην Μπαρτσελόνα. Αισθάνεσαι πως φέτος είναι μία πρόκληση για εσένα, μία ευκαιρία, ώστε να αναγενηθείς αγωνιστικά με τον Ολυμπιακό;

"Η αλήθεια είναι πως η περασμένη μου σεζόν με την Μπαρτσελόνα ήταν δύσκολη, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και ψυχολογικά. Έχω υπομονή ως άνθρωπος, αλλά υπήρξαν στιγμές που ένιωσα άσχημα. Έμεινα κάπως στο περιθώριο, έχασα τον ρόλο μου, ορισμένες φορές αμφισβητείς και για εσένα, αλλά μπορώ να πω πως από όλη αυτή την διαδικασία, βγήκα περισσότερο ώριμος και δυνατός ψυχολογικά.

Απέκτησα πολλές εμπειρίας, ήταν χαρά μου που ήμουν μέλος της Μπαρτσελόνα, αλλά τα πράγματα δεν κύλησαν όπως θα ήθελα. Το έχω αφήσει πίσω μου όμως, Σίγουρα, έχω τεράστια "δίψα" να βρω και πάλι τα πατήματα μου, τον ρυθμό μου και να δώσω πάλι τον καλύτερο μου εαυτό μέσα στο γήπεδο. Πιστεύω σε εμένα και θέλω να διακριθώ φυσικά μέσω της ομάδας.

Το καλό της ομάδας είναι πάνω από όλους. Θέλω να νιώσω και πάλι την χαρά για το παιχνίδι, την χαρά να παίζω μπάσκετ. Αυτό μπορώ να σου πω πως μου έλειψε. Έχω ανυπομονησία και λαχτάρα να ξεκινήσει η νέα σεζόν. Έχω φιλοδοξίες και κίνητρα και ναι θα ήθελα να αναγεννηθώ αγωνιστικά, αν μπορώ να το πω έτσι, με τον Ολυμπιακό. Έχω πεισμώσει. Έχω μπροστά μου μία μεγάλη ευκαιρία και θέλω να την αρπάξω από τα... μαλλιά".

-Έχεις μιλήσει με τον κόουτς Μπλατ για τον ρόλο σου στην ομάδα, τι ζητάει από εσένα;

"Έχω μιλήσει αναλυτικά με τον κόουτς για τον Μπλατ για τον ρόλο μου στον Ολυμπιακό στην σεζόν που έρχεται. Ξέρω τι θέλει από εμένα και γνωρίζει πράγματα για το στυλ μου, για τις δυνατότητες μου. Πέρα από την επίθεση, που έχω συγκεκριμένες δυνατότητες να προσφέρω, θέλει να συμμετέχω και εγώ στον γρήγορο ρυθμό, όπως και να τα δίνω όλα και στην άμυνα. Θέλει να παίζω σωστά, είτε θα κινούμαι μέσα στην ρακέτα, είτε στην περιφέρεια. Θέλει να έχει εμπιστοσύνη στους παίκτες του, δίνει ελευθερίες και πιστεύει στο ένστικτο των παικτών του . Θέλει να σουτάρεις δίχως δισταγμό. Από εκεί και πέρα μπορώ να αγωνιστώ τόσο στο "4", όσο και στο "3" αν χρειαστεί και είμαι έτοιμος να βοηθήσω από όποια θέση θέλει ο κόουτς".

- Τι στυλ μπάσκετ θα επιχειρήσει να παίξει φέτος ο Ολυμπιακός; Βλέπουμε δίνει βαρύτητα στο γρήγορο παιχνίδι...

"Ο Ντέιβιντ Μπλατ, ναι, θέλει να δώσει βαρύτητα στο γρήγορο παιχνίδι. Θέλει ταχύτητα από τους παίκτες, όχι μόνο σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, αλλά και στο παιχνίδι του μισού γηπέδου. Θέλει να είμαστε σε συνεχή κίνηση, να μην είμαστε στατικοί, όπως και να προχωράμε σε γρήγορες εκτελέσεις. Θέλει να παίξουμε ένα μπάσκετ σε υψηλότερο τέμπο, να πάμε σε περισσότερες κατοχές. Δίνει έμφαση στην επίθεση και στην δημιουργία, αλλά θέλει και πίεση στην άμυνα. Γενικότερα, αυτό που θέλει, είναι να παρουσιάσουμε ένα θελκτικό μπάσκετ που θα κερδίζει. Είτε τα παιχνίδια μας θα πηγαίνουν σε υψηλό σκορ, είτε σε χαμηλό, θέλει να μπορούμε να βγαίνουμε νικητές ανεξάρτητα από το πως θα κυλάει ένα παιχνίδι".

-Θα έχεις για συμπαίκτη τον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος αγωνίζεται στην θέση σου. Ποια είναι η άποψη σου για εκείνον;

"Τι να πεις για τον Γιώργο (Πρίντεζη); Μακάρι να καταφέρω να κάνω την καριέρα που έχει σημειώσει. Είναι ένας παίκτης που θαυμάζω. Πέρα από το γεγονός πως διαθέτει έναν εξαιρετικό χαρακτήρα, αγωνιστικά είναι ένα από τα κορυφαία "4άρια" στην Ευρώπη. Έχω πολλά να μάθω από εκείνον στην θέση. Έχει αφήσει το στίγμα του για το πως πρέπει να λειτουργεί ένας σύγχρονος πάουερ-φόργουορντ. Είναι παράδειγμα, αλλά και πρότυπο για όλους μας. Έχω να πάρω πολλά από εκείνον. Μακάρι να του μοιάσω. Είναι η ζωντανή ιστορία του Ολυμπιακού, έχει δώσει πάρα πολλά στον σύλλογο".

-Ο Ολυμπιακός θέλει φέτος να επιστρέψει στους τίτλους, αλλά και στα Final Four της EuroLeague. Όλα αυτά αποτελούν κίνητρο και για εσένα;

"Ο Ολυμπιακός έχει γράψει την δική του μεγάλη ιστορία σε Ελλάδα και Ευρώπη τα τελευταία έξι χρόνια. Έχει κερδίσει τον σεβασμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι ομάδα επιπέδου Final Four, έχει κατακτήσει τρόπαια και έχει παίξει σε αρκετούς τελικούς επιπέδου Final Four τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας μεγάλες και συναρπαστικές νίκες. Είναι μία ομάδα που έχει το πνεύμα του νικητή. Φυσικά και όλα αυτά αποτελούν κίνητρο και για εμένα. Όνειρο μου είναι να ζήσω ένα Final Four όντας μέλος του Ολυμπιακού και μακάρι να βοηθήσω την ομάδα να επιστρέψει στους τίτλους και στις διακρίσεις. Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια, αλλά αυτό που μπορώ να μεταφέρω είναι πως όλοι οι παίκτες, από τον νεαρότερο έως και τον μεγαλύτερο, όλοι μας έχουμε τεράστια "δίψα" για τίτλους, νίκες και επιτυχίες".

-Το καλοκαίρι σε είδαμε να δουλεύεις εντατικά το καλοκαίρι στις ΗΠΑ, κάνοντας εξιδεικευμένες προπονήσεις. Σε τι κατάσταση είσαι;

"Δεν είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το έκανα μόνο φέτος. Είναι ένα πρόγραμμα προπονήσεων το οποίο και ακολουθώ τα τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο και έχει διάρκεια περίπου ένα μήνα. Δεν γίνεται να ξεκουράζεσαι μόνο το καλοκαίρι. Αν θέλεις να βρίσκεσαι σε υψηλό επίπεδο, να βελτιώνεσαι και να εξελίσσεσαι, πρέπει να προσέχεις και να δουλεύεις. Νιώθω αρκετά καλά, τόσο από φυσικής κατάστασης για την εποχή, όσο και αγωνιστικά. Αισθάνομαι πως η δουλειά που έκανα το καλοκαίρι φέρνει αποτελέσματα σε εμένα".