ΑΕΚ-Ολυμπιακός 66-41

Στο πρώτο παιχνίδι της φετινής περιόδου που έδινε τίτλο είχαμε μία μεγάλη κερδισμένη , που ήταν η ΑΕΚ, και ένα μεγάλο χαμένο ''φαβορί'' του τελικού τον Ολυμπιακό.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 66-41

Η ΑΕΚ για να πάρει αυτόν τον τίτλο κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια στην άμυνα και έκανε κάποια πολύ απλά πράγματα στην επίθεση που τα έκανε όμως πολύ καλά. Ποια ήταν αυτά;

Πρώτον πήγε σε πολλά παιχνίδια απομόνωσης για τους καλούς της επιθετικούς παίκτες όπως είναι ο Χάρρις, ο Πάντερ , ο Τζέιμς και δευτερευόντως ο Γκριν. Σε αυτά λοιπόν τα παιχνίδια ένας εναντίον ενός η ΑΕΚ πήρε πολλούς πόντους που εκτός από σκορ της έδωσαν και ψυχολογία που όσο περνούσε η ώρα όλο και μεγάλωνε όπως και το πιστεύω της για την νίκη.

Ένα δεύτερο πράγμα που έκανε πολύ σωστά η ΑΕΚ ήταν ότι είχε πολύ καλές στοχευμένες επιθέσεις. Στο πρώτο ημίχρονο ξέροντας ότι ο Ολυμπιακός θα πάει σε αλλαγές στα pick n’ roll που θα δώσει ο Σάκοτα μόλις ο Σάκοτα έμενε με κοντύτερο αντίπαλο αμέσως τον ψάχνανε στο χαμηλό ποστ και έτσι δημιουργήσανε σημαντική φθορά στον Ολυμπιακό.

Κάποια στιγμή που έβαλε ο Ολυμπιακός τον Γουίλτζερ στο δεύτερο ημίχρονο όλες οι μπάλες στην επίθεση της ΑΕΚ πήγανε στον Τζέιμς και έτσι ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να βάλει στην επίθεση του τον φορμαρισμένο τον τελευταίο καιρό Καναδό αφού η αμυντική του αδυναμία δεν του επέτρεψε να μείνει μέσα στο παιχνίδι πάνω από 1,5 λεπτό.

Επίσης όταν βγήκε εκτός παιχνιδιού ο Χάντερ ο κόουτς Σάκοτα ρίσκαρε και δεν έβαλε στο παιχνίδι ούτε τον Καββαδά ούτε τον Μαυροειδή αλλά πέρασε στη θέση 5 τον Τζέιμς που απειλεί και από μακριά και έτσι προβλημάτισε τον κόουτς Σφαιρόπουλο που απέσυρε τον Μιλουντίνοφ που ήταν πολύ καλός μέχρι εκείνη τη στιγμή γιατί θεώρησε ότι δεν θα μπορεί να ακολουθήσει τον Τζέιμς μακριά από το καλάθι και έβαλε τον Πρίντεζη σε θέση 5.

Επίσης στην άμυνα η ΑΕΚ αποφάσισε να θωρακίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ζωγραφιστό της και ρίσκαρε να δώσει το περιφερειακό σουτ στον Ολυμπιακό και αυτή επιλογή της δικαιώθηκε σε έναν μεγάλο βαθμό.

Αυτά όσον αφορά τη νικήτρια και περνάμε στον Ολυμπιακό, τον μεγάλο χαμένο.

Όλοι ξέρουμε ότι ο Ολυμπιακός στηρίζεται στην αμυντική του λειτουργία. Σε αυτό το παιχνίδι είδαμε τον Ολυμπιακό να τρώει 26 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο και τελικά συνολικά 88. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα του Ολυμπιακού για την απώλεια του πρώτου φετινού τίτλου.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού σε καμιά περίπτωση δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα αμυντικά τους καθήκοντα , ειδικά στην ατομική άμυνα.

Ο Ολυμπιακός προτίμησε να παίξει στα αντίπαλα pick n ‘ roll δύο εναντίον δύο η με αλλαγές θέλοντας να αποφύγει τη δημιουργία στο παιχνίδι της ΑΕΚ όμως κατά τη γνώμη μου καμία από τις δύο τακτικές δεν τον δικαίωσε αφου επαναλαμβάνω ότι η ατομική άμυνα του ήταν επιεικώς προβληματική. Ίσως έπρεπε να επιλέξει μια πιο επιθετική άμυνα, με hedge out, απέναντι σε μια ομάδα που έκανε 3 αλλαγές παικτών τις τελευταίες 10 μέρες και σίγουρα οι επιθετικοί αυτοματισμοί της ΑΕΚ δεν θα είναι στον μεγαλύτερο βαθμό.

Από εκεί και πέρα στην επίθεση είχε ουσιαστικά μόνο τον Σπανούλη και τον Μιλουντίνοφ και λίγο τον Στρέλινιεκς. Οι υπόλοιποι άχρωμοι, άοσμοι και άγευστοι…

Εδώ θα παραθέσω μερικούς αριθμούς και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Οι ξένοι της ΑΕΚ έβαλαν 63 πόντους, οι ξένοι του Ολυμπιακού 41 με τους Ρόμπερτς , Τόμπσον και Γουίλτζερ άποντους…

Για να μην μιλάμε με μισόλογα ο Ολυμπιακός θέλει κάτι διαφορετικό με μεγαλύτερη ποιότητα και προσωπικότητα στην περιφέρεια. Στα μάτια τα δικά μου αυτό είναι πλέον εξόφθαλμο.

Μερικά νούμερα ακόμα. Χρόνοι χρησιμοποίησης: Ρόμπερτς 5΄ 53΄΄ με 0/3 προσπάθειες. Τόμπσον 4΄ 48΄΄ με 0/1 προσπάθεια. Γουίλτζερ 1΄ 35΄΄ χωρίς καμία προσπάθεια...

Θα πρέπει να αποφασίσουν αυτοί που έχουν τα κλειδιά της ομάδας το ταχύτερο δυνατόν τι ακριβώς θέλουν γιατί το δείγμα πια είναι μεγάλο και δεν μπορεί ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης να τραβάνε το κάρο συνέχεια μόνοι τους και ταυτόχρονα να είναι και το άλλοθι των υπολοίπων…

Τελειώνοντας θα πω δυό πράγματα ακόμα.

1) Ο Ολυμπιακός έχασε από τους ξένους μιας ομάδας που οι Έλληνες παίκτες της έχουν περάσει οι περισσότεροι από τον ίδιο και ο ρόλους τους ήταν κάπου βαθιά στον πάγκο.

2) Όταν θέλεις να κερδίσεις έναν τίτλο και τα δύο τελευταία καλάθια που τρως το ένα είναι lay up κάτω από το καλάθι από παίκτη που έχεις ξεχάσει και το άλλο είναι πάλι με lay up με το καλό χέρι του αντιπάλου τότε αντίο ζωή και δεν δικαιούσαι να πάρεις τίποτα…

Αυτά σαν μια πρώτη επαφή μας. Πολλά συγχαρητήρια για την ΑΕΚ που επέστρεψε στους τίτλους μετά από χρόνια και η χρονιά συνεχίζεται για νικητές και χαμένους…

Τα λέμε και πάλι στην επόμενη ευκαιρία...