Ολυμπιακός: Κανένας εφησυχασμός

Οι 12 νίκες σε 14 ματς στην Ευρώπη, το ιστορικό ρεκόρ της πρωτιάς στην κανονική περίοδο, αλλά και η επιτακτική ανάγκη για άμεση εγρήγορση σε ένα κομβικό σημείο της φετινής σεζόν. 

Ολυμπιακός: Κανένας εφησυχασμός

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του έχουν δώσει τα εύσημα στους παίκτες τους. Όχι μόνο πήραν την πρόκριση στα πλέι-οφς, αλλά εξασφάλισαν και το πλεονέκτημα έδρας στην Ευρωλίγκα. Μάλιστα, βρίσκονται και μία... ανάσα από το να τερματίσουν στην πρώτη θέση της κατάταξης, κάτι που ισχυροποιεί το πρεστίζ του Ολυμπιακού, αλλά και επιβραβεύει ηθικά την προσπάθεια των αθλητών.

Οι ερυθρόλευκοι ποτέ άλλοτε στην ιστορία τους (από τη σεζόν 2016-17 που ξεκίνησε το νέο σύστημα) δεν έχουν τερματίσει στην κορυφή στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος στην Ευρωλίγκα. Είναι ένα δείγμα της διάρκειας, της σταθερότητας, της συνέπειας, αλλά και της ποιότητας που διαθέτει το φετινό σύνολο.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας βίωσαν μία αγωνιστική εκτόξευση το προηγούμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 12 Ιανουαρίου και την επικράτηση κόντρα στη Βίρτους στη Μπολόνια έως και την 31η Μαρτίου με τη νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός μέτρησε ένα εντυπωσιακό 12-2 σε 14 ματς! Κέρδισε Βίρτους (εκτός), Ρεάλ Μαδρίτης, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φενέρμπαχτσε (εκτός), Αναντολού Εφές, Άλμπα Βερολίνου (εκτός) και Βαλένθια (εκτός) σημειώνοντας ένα εντυπωσιακό νικηφόρο σερί στο 7-0. Έχασε μετά από το Μιλάνο (εκτός), επανήλθε στα θετικά αποτελέσματα απέναντι σε Μπαρτσελόνα, Μπάγερν (εκτός) και Ζαλγκίρις (εκτός), ηττήθηκε από την Παρτιζάν στο Βελιγράδι και ακολούθως κέρδισε τους Βιλερμπάν και Παναθηναϊκό. Δεν είναι μικρό πράγμα να βγαίνεις νικητής σε 12 παιχνίδια σε 14 ματς.

Οι παίκτες ξόδεψαν καντάρια ενέργειας, βγαίνοντας νικητές κόντρα σε ισχυρές ομάδες, αλλά και σε δύσκολες έδρες. Είναι λογικό από ένα σημείο και μετά, έχοντας και τη γνώση πως έχεις πετύχει τους πρώτους στόχους σου, κάπου να πέφτει η απόδοση, η διάθεση, ενδεχομένως και το κίνητρο. Υπάρχει κατανόηση για την καταπόνηση των παικτών, όπως και για το ψυχολογικό άδειασμα από ένα σημείο και μετά. Όπως είπαμε όμως, υπάρχει η σιγουριά πως η ομάδα του Ολυμπιακού θα... πατήσει γκάζι όταν πρέπει.

Άπαντες σε εγρήγορση

Ο Έλληνας τεχνικός σχολίασε ανοιχτά πως κάποιοι παίκτες είναι εκτός κλίματος, παραδέχτηκε πως η ομάδα του δεν παίζει τις τελευταίες μέρες το μπάσκετ που ξέρει και μπορεί, δείχνει κατανόηση, αλλά τώρα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους παίκτες. Στο μεγάλο λιμάνι θέλουν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος εφησυχασμού και χαλάρωσης. Είτε έρθει η πρώτη θέση, είτε η δεύτερη, αυτό δεν σημαίνει πως οι Πειραιώτες θα πάνε αυτόματα και στο Φάιναλ-Φορ. Υπάρχει το παράδειγμα του 2018, όταν οι ερυθρόλευκοι είχαν τερματίσει στην τρίτη θέση. Αντιμετώπισαν την έκτη στην κατάταξη Ζαλγκίρις, έχοντας το πλεονέκτημα έδρας, αλλά στο τέλος γνώρισαν πικρό αποκλεισμό.

Ορισμένες φορές, όταν έχεις το μειονέκτημα έδρας, έχεις μικρότερο άγχος και ο εκάστοτε αντίπαλος είναι ικανός να κάνει τη ζημιά. Καμία αντίρρηση πως οι Πειραιώτες μέσα στο 2023 είναι αχτύπητοι στο ΣΕΦ (έχουν να χάσουν εντός έδρας από τις 22 Δεκεμβρίου απέναντι στον Αστέρα), δύσκολα θα περάσει αντίπαλος από το κατάμεστο φαληρικό στάδιο, αλλά κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει το κίνητρο και τη φιλοδοξία του εκάστοτε αντιπάλου. Γελάστηκε ο κάθε παίκτης του Ολυμπιακού αν θεωρεί πως μπορεί η ομάδα να ταξιδέψει στο Φάιναλ-Φορ του Κάουνας έχοντας μειωμένη απόδοση. Τίποτα και κανείς δεν θα τους χαριστεί.