Ο Ολυμπιακός θα φορτσάρει όταν πρέπει

Το μυαλό που είναι ήδη στα προημιτελικά, αλλά και η σημασία να ανεβάσουν την απόδοσή τους οι Σλούκας, Λαρεντζάκης και Πίτερς ενόψει playoffs - Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ο Ολυμπιακός θα φορτσάρει όταν πρέπει

Ο Ολυμπιακός έχει παίκτες που δείχνουν εκτός κλίματος, η ομάδα έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά υπάρχει η σιγουριά πως θα πατήσει... γκάζι όταν πρέπει. Είναι γεγονός πως ο Ολυμπιακός δεν διανύει περίοδο φόρμας τις τελευταίες εβδομάδες. Μέτρησε δύο σερί εκτός έδρας ήττες, πρώτα από την Παρτιζάν (90-75) και ακολούθως από τον Ερυθρό Αστέρα (87-79). Ακόμη και στο Κάουνας νωρίτερα, ναι μεν κέρδισε, αλλά με την ψυχή στο στόμα (72-74), με τον Σάσα Βεζένκοφ να σημειώνει το νικητήριο καλάθι. Οι Πειραιώτες παίζουν καλά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν τα υψηλά στάνταρ απόδοσης που μας παρουσίαζαν. Το σχολίασε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας λέγοντας πως «κάποιοι παίκτες είναι εκτός κλίματος το τελευταίο διάστημα», ενώ προηγουμένως είχε δηλώσει πως «η ομάδα θα φορτσάρει όταν πρέπει».

Υπάρχει εξήγηση σε αυτό; Κατ’ αρχάς, δεν είναι εύκολο για μία ομάδα να έχει υψηλό κίνητρο και τα ίδια επίπεδα ενέργειας και μαχητικότητας όταν ξέρει όχι μόνο πως έχει προκριθεί έχοντας το πλεονέκτημα έδρας αλλά και πως κρατά την τύχη στα χέρια της για την πρωτιά μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Σαφώς και υπάρχει η επιθυμία για νίκη σε κάθε ματς, αλλά αυτομάτως το ένστικτο δεν θα αναγκάσει τον κάθε παίκτη να βάλει τα... πόδια του στη φωτιά. Δεύτερον, πέρα από το γεγονός πως το μυαλό αρκετών είναι ήδη στα παιχνίδια των πλέι οφ, δύσκολα ένας παίκτης θα επιχειρήσει να ρισκάρει, κινδυνεύοντας με τραυματισμό. Άπαντες προσπαθούν να παρουσιαστούν πανέτοιμοι, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, για τα κρίσιμα παιχνίδια των προημιτελικών. Ας μην ξεχνάμε πως η ομάδα του Πειραιά βίωσε και ένα δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα, με σερί παιχνίδια και ταξίδια, και δεν είναι εύκολο να διατηρείς τα ίδια επίπεδα ενέργειας.

Ο «Λάρι», ο Σλούκας και ο Άλεκ

Παράλληλα, υπάρχουν και παίκτες που είναι εκτός ρυθμού. Για παράδειγμα, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο οποίος φέτος έχει ανεβάσει την απόδοσή του και έχει κάνει το βήμα μπροστά, διανύει έναν μήνα με αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Από το ματς κόντρα στη Ζαλγκίρις στο Κάουνας έως αυτό κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα (σε αυτά τα 5 παιχνίδια) παρουσιάζεται αρκετά άστοχος. Αριθμεί μόλις 3/20 τρίποντα (15%). Είναι παίκτης ρυθμού και ο Ολυμπιακός το τελευταίο διάστημα έχει στερηθεί τα μεγάλα σουτ που συνηθίζει να προσφέρει στην ομάδα, καθώς μέχρι πρότινος σούταρε με πάνω από 40% πίσω από τα 6,75 μέτρα.

Ο Κώστας Σλούκας, πέρα από το γεγονός πως είναι ένας εκ των κορυφαίων γκαρντ στην Ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια, αποτελεί και τον ηγέτη του Ολυμπιακού. Αυτός είναι ο βασικός οργανωτής που καθοδηγεί την ομάδα, που θα πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις στο τέλος. Μπορεί να μην ξεκινάει τα παιχνίδια, αλλά οι Πειραιώτες έχουν σχεδόν πάντα εκείνον στο παρκέ όταν τα παιχνίδια φτάνουν στο τέλος.

Ο αριστερόχειρας γκαρντ αντιμετώπισε δύο σερί τραυματισμούς τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάσει παιχνίδια αλλά και να επηρεαστεί η απόδοσή του. Κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα ναι μεν πέτυχε 13 πόντους, αλλά άργησε να πάρει μπρος και να βρει ρυθμό. Είναι η κύρια πηγή δημιουργίας των «ερυθρολεύκων» και στα δύσκολα θα πάρει πάνω του τα μεγάλα σουτ. Ο 33χρονος πλέι μέικερ έχει ανάγκη από παιχνίδια για να σταθεροποιήσει την απόδοσή του και να προσφέρει αυτά που ξέρει και μπορεί. Μέχρι στιγμής ο Τόμας Ουόκαπ αποδίδει καλύτερα και είναι πιο σταθερός.

Είναι δεδομένο πως όταν ο Κώστας Σλούκας πιάσει και πάλι υψηλά στάνταρ απόδοσης, αυτόματα θα αναβαθμίσει το παιχνίδι των συμπαικτών του αλλά και γενικότερα της ομάδας. Όταν παίζει σύμφωνα με το ταλέντο και την ποιότητά του, δημιουργεί μία καλή ροή στο παιχνίδι της ομάδας. Υπάρχουν στιγμές που λείπει από τον Ολυμπιακό, καθώς μέχρι να βρει τον ρυθμό του αναλώνεται σε λάθη.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τον Άλεκ Πίτερς. Ο Αμερικανός φόργουορντ παρουσιάζεται «ελαφρύς» στην άμυνα, ενώ ακόμη και στην επίθεση είναι άστοχος. Στα τελευταία πέντε παιχνίδια της ομάδας, από το ματς απέναντι στη Ζαλγκίρις έως και τώρα με τον Ερυθρό Αστέρα, αριθμεί μόλις 1/8 τρίποντα. Δεν είναι ιδιαίτερα ενεργός επιθετικά, με αποτέλεσμα να καλείται να παίζει περισσότερο και ο Σάσα Βεζένκοφ. Είναι σημαντικό να ανεβάσει την απόδοσή του ο Αμερικανός καθώς όχι μόνο δίνει ώθηση στον Ολυμπιακό στο κομμάτι του σκορ (με το αξιόπιστο τρίποντο που διαθέτει ανοίγει το γήπεδο και δημιουργεί διαδρόμους) αλλά προσφέρει και ανάσες στον Βούλγαρο φόργουορντ. Είναι σημαντικό, λοιπόν, ενόψει προημιτελικών άπαντες να παρουσιάσουν το καλύτερό τους αγωνιστικό πρόσωπο. Υπάρχει η άποψη πάντως αλλά και η σιγουριά πως η ομάδα θα φορτσάρει στην ώρα της, όπως και η πεποίθηση πως όλοι οι παίκτες θα είναι πανέτοιμοι όταν πρέπει.