Στο δρόμο που χάραξαν οι Ίβκοβιτς, Μπαρτζώκας και Σφαιρόπουλος

Το «ΦΩΣ» θυμάται τους προπονητές που με το…καλημέρα οδήγησαν τον Ολυμπιακό στην κορυφή.

Στο δρόμο που χάραξαν οι Ίβκοβιτς, Μπαρτζώκας και Σφαιρόπουλος

Ο Ντέιβιντ Μπλατ ανέλαβε τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι με μοναδικό στόχο την επιστροφή των Πειραιωτών στους τίτλους. Το «ΦΩΣ» γυρίζει το χρόνο πίσω, θυμάται τι έκαναν οι «ερυθρόλευκοι» τις χρονιές που πορεύτηκαν με νέο προπονητή στον πάγκο τους.

Ο «Ξανθός» έβαλε τις βάσεις

Το καλοκαίρι του 1991 άλλαξαν ήταν το καλοκαίρι της μεγάλης αλλαγής στο λιμάνι. Ο Σωκράτης Κόκκαλης αναλαμβάνει τις τύχες της ομάδας και δίνει τα…κλειδιά στον Γιάννη Ιωαννίδη. Ο Ολυμπιακός αφήνει το «Πέτρος Καπαγέρωφ» για το ΣΕΦ και κάπου εκεί αρχίζουν όλα. Οι «ερυθρόλευκοι» την πρώτη σεζόν του «Ξανθού» στον πάγκο, μπορεί να μην γεύτηκαν τη χαρά ενός τίτλου αλλά ξαναμπήκαν στην ελίτ του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Με την «πρώτη» τα πήρε όλα

Ο Ολυμπιακός με τον Γιάννη Ιωαννίδη κατακτά τέσσερα σερί πρωταθλήματα, ένα νταμπλ και μετέχει σε δυο Ευρωπαϊκούς τελικούς με Μπανταλόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1996 το φάιναλ φορ στο Παρίσι δεν έχει «ερυθρόλευκο» χρώμα, με τους Πειραιώτες να…πέφτουν πάνω στη Ρεάλ Μαδρίτης αλλά στην Ελλάδα ο Θρύλος κατακτά τον τίτλο συντρίβοντας τον ΠΑΟ στο ΣΕΦ με το εντυπωσιακό 73-38!

Παρά την κατάκτηση του τίτλου, ο Ιωαννίδης αποχωρεί και στη θέση του βρίσκεται ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Το ξεκίνημα με τον Σέρβο στον πάγκο μπορεί να μην ιδανικό αλλά το φινάλε είναι μοναδικό. Ο Ολυμπιακός στην πρώτη του κόουτς Ίβκοβιτς στον πάγκο κατακτούν τα πάντα στο πέρασμά τους (πρωτάθλημα, κύπελλο και ευρωπαϊκό) και γράφουν ιστορία.

Η επιστροφή Ιωαννίδη

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς παρέμεινε για τρία χρόνια στον Ολυμπιακό και μετά το «μαγικό» 1997, δεν καταφέρνουν οι Πειραιώτες να κατακτήσουν κάποιον άλλο τίτλο. Το καλοκαίρι του 1999, οι δρόμοι των «ερυθρόλευκων» με τον Σέρβο προπονητή χωρίζουν και ο Σωκράτης Κόκκαλης δίνει τα χέρια με τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος επιστρέφει στο μεγάλο λιμάνι. Η δεύτερη θητεία του «Ξανθού» στον πάγκο του Ολυμπιακού δεν ήταν πετυχημένη αφού στο πρωτάθλημα η ομάδα τερμάτισε τρίτη, στο Κύπελλο αποχαιρέτησε νωρίς και στην Ευρωλίγκα αποκλείστηκε από την Ολίμπια Λιουμπλιάνας.

«Κούπα» με Σούμποτιτς

Μετά τον Γιάννη Ιωαννίδη, την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού ανέλαβε ο Ηλίας Ζούρος (χωρίς «κούπα»), ο οποίος στα μέσα της σεζόν 2001-02 αντικαταστάθηκε από τον Λευτέρη Σούμποτιτς. Η εικόνα της ομάδας άλλαξε άρδην και ο «Πίξι» την πρώτη του σεζόν κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας στο φάιναλ φορ που έγινε στο ΣΕΦ ενώ φτάνει μια…ανάσα από το φάιναλ φορ στην Ιταλία (Μπολόνια) αλλά η αδιάφορη Ολίμπια Λιουμπλιάνας κερδίζει μέσα στον Πειραιά και…στέλνει τον ΠΑΟ στη γειτονική χώρα όπου και κατέκτησε την Ευρωλίγκα. Στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός με μειονέκτημα έδρας αποκλείει τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά και στον τελικό αγγίζει το πρωτάθλημα (2-0 νίκες με την ΑΕΚ) ύστερα από πέντε χρόνια αλλά η Ένωση με ένα 3-0 παίρνει το πρωτάθλημα!

Και πάλι με Ντούσαν

Ακολουθεί μια δύσκολη περίοδος με αλλαγές προπονητών (Σούμποτιτς, Σάκοτα, Τόμιτς, Μίνιτς, Καζλάουσκας) όπου ο Ολυμπιακός δεν γεύεται τη χαρά ενός τίτλου. Το 2006-07, στην πρώτη σεζόν του Πίνι Γκέρσον οι Πειραιώτες μάχονται με τον ΠΑΟ για το πρωτάθλημα αλλά στον τρίτο τελικό μέσα στο ΟΑΚΑ δεν σφυρίζετε το πεντακάθαρο φάουλ πάνω στον Πεν από τον Διαμαντίδη (διαιτητής ο Πηλοΐδης) και ο τίτλος χάνεται με 3-2 (είχε ισοφαρίσει σε 2-2 στον τέταρτο αγώνα ο Ολυμπιακός). Ούτε ο ερχομός του Παναγιώτη Γιαννάκη φέρνει «κούπα» την πρώτη σεζόν του «δράκου» στον Ολυμπιακό, που την τελευταία χρονιά του Γιαννάκη (2009-10) κατακτά ένα κύπελλο Ελλάδας. Το καλοκαίρι του 2010 γυρίζει ο Ίβκοβιτς, ο οποίος μπορεί να μην επανέλαβε το θρίαμβο του 1997 με το…καλημέρα αλλά γιόρτασε ένα Κύπελλο Ελλάδας ενώ την επόμενη σεζόν (2011-12) πήρε την Ευρωλίγκα στην Πόλη και το πρωτάθλημα Ελλάδας.

Πρωταθλητής Ευρώπης με Μπαρτζώκα

Ο Ίβκοβιτς αποχωρεί και αναλαμβάνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος με το…καλημέρα διατηρεί τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας την Ευρωλίγκα στο φάιναλ φορ του Λονδίνου με τους Πειραιώτες να παίζουν φανταστικό μπάσκετ. Το πρωτάθλημα και το κύπελλο στην Ελλάδα χάνεται όπως και την επόμενη σεζόν ενώ στις αρχές της περιόδου 2014-15 και μετά το χαμένο ματς στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό, ο Μπαρτζώκας αποχωρεί και αναλαμβάνει την ομάδα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο οποίος πρώτη του σεζόν στο μεγάλο λιμάνι στέφεται πρωταθλητής Ελλάδας και φτάνει στον τελικό της Ευρωλίγκας (ήττα από τη Ρεάλ στο φάιναλ φορ της Ισπανίας).

Η συνέχεια είναι γνωστή με τον Ολυμπιακό να πανηγυρίζει ένα ακόμη πρωτάθλημα την επόμενη αγωνιστική περίοδο ενώ το 2017 έφτασε σε έναν ακόμη τελικό Ευρωλίγκας, όπου οι Πειραιώτες έχασαν από τη γηπεδούχο Φενέρ. Το καλοκαίρι ήρθε η λύση της συνεργασίας με τον κόουτς Σφαιρόπουλο και πλέον ο Ντέιβιντ Μπλατ στην πρώτη του σεζόν στο λιμάνι καλείται να οδηγήσει και πάλι την ομάδα στο δρόμο των τίτλων.