Ολυμπιακός: Ο βασικός κορμός είναι η σημαντικότερη «μεταγραφή» της ομάδας

Ο Ολυμπιακός την τελευταία τριετία έχει φτιάξει και βασίζεται σε έναν ποιοτικό κορμό παικτών, ο οποίος είναι και η σημαντικότερη «μεταγραφή» της ομάδας. Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Ο βασικός κορμός είναι η σημαντικότερη «μεταγραφή» της ομάδας

Ένα από τα πιο σημαντικά «τρόπαια» που έχει κατακτήσει ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια είναι η δημιουργία ενός νέου κορμού παικτών, πάνω στον οποίο πορεύεται με επιτυχία στις τελευταίες σεζόν. Αυτή θα λέγαμε πως είναι και η πιο σημαντική «μεταγραφή» της ομάδας. Με αρχιτέκτονα τον Γιώργο Μπαρτζώκα, σε συνεργασία πάντα με τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν μία έξοχη στελέχωση στο ρόστερ, με ουσιαστικές και εύστοχες κινήσεις. Η αρχή έγινε με τον Σακίλ Μακ Κίσικ, ο οποίος έδωσε αθλητικότητα και ενέργεια στην περιφερειακή γραμμή της ομάδας. Ένας παίκτης με εξίσου καλή προσφορά σε άμυνα και επίθεση, όντας ο κορυφαίος παίκτης των «ερυθρολεύκων» στο κάθετο παιχνίδι.

Παράλληλα, στο ρόστερ υπήρχε ο Κώστας Παπανικολάου, ο παίκτης-βαρόμετρο για τους Πειραιώτες, ο οποίος φέτος διανύει την κορυφαία σεζόν της καριέρας του. Οι δεδομένες αμυντικές του ικανότητες, το περιφερειακό του σουτ, το ταλέντο του να κινείται μακριά από την μπάλα και να κόβει σωστά μέσα στη ρακέτα. Στην ομάδα βρισκόταν και το κεφάλαιο Σάσα Βεζένκοφ. Η εμπιστοσύνη, η στήριξη αλλά και η καλή δουλειά που έγινε (τόσο ατομικά από τον ίδιο τον παίκτη όσο και από την ομάδα) έφεραν την αγωνιστική εκτόξευση του Βεζένκοφ, ο οποίος από ένας ταλαντούχος πάουερ φόργουορντ εξελίχθηκε στον κορυφαίο μπασκετμπολίστα της Ευρωλίγκας φέτος.

Ένα «4άρι» με έφεση στο σκορ, με τεράστια ικανότητα στο τρίποντο και με απαράμιλλο ταλέντο στο να σκοράρει χωρίς ντρίμπλα. Ένας παίκτης που ξέρει να κινείται άψογα μακριά από την μπάλα και να διαβάζει σωστά το παιχνίδι, όντας παράλληλα εντυπωσιακά συνεπής και στα ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός έχτισε εκ των έσω τον MVP της σύγχρονης Ευρωλίγκας. Δεν τον αγόρασε ως MVP και αυτό έχει τη σημασία του για τον τρόπο που λειτουργεί ο «ερυθρόλευκος» οργανισμός.

Έχτισε τον MVP Βεζένκοφ, βρήκε τον ηγέτη του στην περιφέρεια

Ακολούθως οι Αγγελόπουλοι έκαναν τη μεταγραφή της χρονιάς το καλοκαίρι του 2020, επαναφέροντας στο μεγάλο λιμάνι τον Κώστα Σλούκα. Εκ των κορυφαίων παικτών αλλά και πλέι μέικερ της Ευρώπης. Με παρελθόν, γνώσεις και εμπειρία όχι μόνο από το κορυφαίο επίπεδο αλλά και του τι σημαίνει Ολυμπιακός.

Οι πρόεδροι έδωσαν τα... ρέστα τους για να τον ντύσουν ξανά στα ερυθρόλευκα, με τον παίκτη να έρχεται και να αναβαθμίζει αυτόματα το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας. Στο σύγχρονο μπάσκετ η παρουσία ενός πρωτοκλασάτου «άσου» παίζει κομβικό ρόλο και ο Ολυμπιακός βρήκε στο πρόσωπό του τον νέο του ηγέτη. Ο αριστερόχειρας γκαρντ έδωσε νέα δυναμική στην ομάδα στο κομμάτι του πικ εν ρολ, στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, στα μεγάλα σουτ όταν η μπάλα «καίει». Στις κρίσιμες αποφάσεις η μπάλα πηγαίνει στα σίγουρα χέρια του.

To 2020 ήρθε στον Ολυμπιακό και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο οποίος ναι μεν δεν ήταν επιλογή του προπονητή Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά στην πορεία κέρδισε τη θέση του στο ρόστερ. Βελτιώθηκε, εξέλιξε το παιχνίδι του σε άμυνα και επίθεση και στην πορεία απέκτησε δικαιωματικά περισσότερο ενεργό ρόλο. Το αγωνιστικό του θράσος δεδομένο και στις δύσκολες στιγμές δεν θα διστάσει να κάνει το βήμα μπροστά.

Μεταγραφές-χρυσάφι με Φαλ και Ουόκαπ

Το 2021 έπιασε λιμάνι ο Μουσταφά Φαλ, με τον ψηλόσωμο (2,18) σέντερ να προσφέρει το μεγάλο κορμί που έλειπε από τους «ερυθρόλευκους» αλλά και έναν δυναμικό σέντερ με αποτελεσματικότητα κοντά στο καλάθι. Εξελίχθηκε σε μεταγραφή «χρυσάφι» ταιριάζοντας απόλυτα στο ρόστερ του Ολυμπιακού, κυριαρχώντας μέσα στη ρακέτα. Ένα «5άρι» φόβητρο μέσα στη ρακέτα, ο οποίος δεν παίζει μόνο με το σώμα του αλλά και με το μυαλό του.

Δικός του την ίδια περίοδο και ο Τόμας Ουόκαπ, ο οποίος αποδείχθηκε παίκτης «λαβράκι» για τους Πειραιώτες. Ήρθε στο μεγάλο λιμάνι με χαμηλούς τόνους, δίχως τυμπανοκρουσίες, αλλά στην πορεία εξελίχθηκε στον ακρογωνιαίο λίθο των επιτυχιών. Ένας γκαρντ «εξολοθρευτής» στην άμυνα, ο οποίος στην πορεία αναβάθμισε το αγωνιστικό του προφίλ. Σουτάρει καλύτερα από την περιφέρεια, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους γκαρντ στην Ευρώπη στο να τελειώνει τις φάσεις στον αιφνιδιασμό, πασάρει με μεγαλύτερη ικανότητα και έγινε εξπέρ στις συνεργασίες πικ εν ρολ. Ο Τεξανός γκαρντ έχει αφήσει το στίγμα του.

Η πολυτέλεια στο «5», ο Πίτερς και η διαχείριση του Κάνααν

Όλα αυτά είναι τα βασικά κομμάτια της μεγάλης επιτυχίας του Ολυμπιακού, πάνω στα οποία και συνεχίζει να βασίζεται. Κάνοντας στο ρόστερ μικρές και συνήθως εύστοχες προσθαφαιρέσεις. Οι Τζόελ Μπολομπόι και Ταρίκ Μπλακ έχουν ενισχύσει την «ερυθρόλευκη» φροντλάιν, προσφέροντας αθλητικότητα, δυναμική στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη και ικανότητα στα πικ εν ρολ. Είναι πολυτέλεια για τους Πειραιώτες να έχουν σχεδόν τρεις ισάξιους ψηλούς στο ρόστερ τους. Παράλληλα, στη θέση «4» αποκτήθηκε ένας εξαιρετικός πάουερ φόργουορντ, με ταλέντο στο να σουτάρει πίσω από τα 6,75 μέτρα. Ο Άλεκ Πίτερς ήρθε με βιογραφικό σουτέρ με πάνω από 40% στα τρίποντα και διατηρεί την ευστοχία του στα ίδια επίπεδα. Με την παρουσία ανοίγει το γήπεδο, προσθέτει έξτρα απειλή από την περιφέρεια και η ομάδα ξέρει πως έχει για αλλαγή του Σάσα Βεζένκοφ έναν πρωτοκλασάτο παίκτη. Υπό συνθήκες μπορεί να αγωνιστεί και στο «3».

Γενικότερα, οι περισσότεροι αθλητές στο ρόστερ μπορούν να αγωνιστούν από δύο έως και τρεις θέσεις (παράδειγμα ο Παπανικολάου, ο οποίος στην ανάγκη έχει παίξει τόσο στο «4» όσο και στο «2» σε ψηλά σχήματα), γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στον Ολυμπιακό να παρατάξει στο παρκέ διάφορες πεντάδες και σχήματα ανάλογα με τις ανάγκες ενός αγώνα. Δεν ξεχνάμε τον Αϊζάια Κάνααν, ο οποίος έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Καμία αντίρρηση. Είναι όμως τόσο μεγάλη η δυναμική της ομάδας, η οποία έχει καταφέρει να κρύβει (σε μεγάλο βαθμό) τις αδυναμίες και τις κακές στιγμές του, όπως και να αξιοποιεί τις αγωνιστικές του εξάρσεις. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι πως ο παίκτης δεν έχει αισθανθεί παράταιρος επειδή δεν έχει σταθερή απόδοση, επειδή δεν έχει δώσει στο 100% αυτά που όλοι περίμεναν από εκείνον. Είναι μέρος του συνόλου και έχει όλους τους συμπαίκτες αλλά και προπονητές ασπίδα γύρω του.

Κέρδος η απόλυτη εμπιστοσύνη στην ομάδα

Ο Ολυμπιακός διαθέτει ένα γεμάτο σύνολο, με ποιότητα, χημεία και ομοιογένεια, διαθέτοντας έναν πρωτοκλασάτο προπονητή, ο οποίος έχει δημιουργήσει μία ομάδα που παίζει ουσιαστικό και θεαματικό μπάσκετ. Δεν χάνει τίτλο στις εγχώριες διοργανώσεις, έχει στο 11-0 τον Παναθηναϊκό, τρέχει ένα τρομερό αήττητο (7-0) σερί στην Ευρώπη, παραμένοντας στην κορυφή της Ευρωλίγκας.

Φέτος (ακόμη περισσότερο σε σχέση με πέρσι) υπάρχει τεράστια εμπιστοσύνη και στήριξη στο όραμα του Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά και στις δυνατότητες των παικτών. Και το αναφέρουμε αυτό, γιατί σε άλλες χρονιές θα υπήρχε γκρίνια για το γεγονός πως ο Τάιλερ Ντόρσεϊ δεν θα επιστρέψει στους «ερυθρόλευκους». Για το γεγονός πως ένας πρώην παίκτης της ομάδας, με πετυχημένο παρελθόν στο μεγάλο λιμάνι, θα μετακόμιζε για έναν βασικό αντίπαλο της ομάδας στην Ευρώπη, όπως η Φενέρμπαχτσε. Τώρα δεν ακούγεται τίποτα και σωστά συμβαίνει. Αυτήν τη σιγουριά και την εμπιστοσύνη οι Αγγελόπουλοι, ο Μπαρτζώκας και οι παίκτες τις έχουν κερδίσει με το σπαθί τους.