Ολυμπιακός: Με σφραγίδα Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μπορεί να αισθάνεται περήφανος για την ομάδα που μας έχει παρουσιάσει φέτος - Έξοχη στελέχωση στο ρόστερ και ομαλή μετάβαση στη μετά Σπανούλη-Πρίντεζη εποχή.

Ολυμπιακός: Με σφραγίδα Μπαρτζώκα

Ένας από τους λόγους που οι Αγγελόπουλοι επέλεξαν τον Γιώργο Μπαρτζώκα στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού δεν ήταν μόνο για να διορθώσει την κατάσταση ύστερα από τη μη επιτυχημένη παρουσία των Μπλατ - Κεμζούρα στην τεχνική ηγεσία αλλά κυρίως για να κάνει ομαλή τη μετάβαση από την εποχή των Βασίλη Σπανούλη και Γιώργου Πρίντεζη στο μεγάλο λιμάνι. Βλέπετε, αρκετές ομάδες στο παρελθόν μόλις έβλεπαν τους παίκτες-θρύλους τους να αποχωρούν περνούσαν ένα διάστημα καθοδικής πορείας. Στους «ερυθρόλευκους» όμως αυτό δεν συνέβη.

Στην πρώτη σεζόν του Ολυμπιακού δίχως το ιστορικό του δίδυμο η ομάδα είναι πρώτη στην Ευρωλίγκα ύστερα από 23 αγωνιστικές (ρεκόρ 16-7), έχει επικρατήσει κόντρα σε ισχυρούς αντιπάλους (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Εφές και όχι μόνο), παραμένει αήττητη στην Ελλάδα πάνω από χρόνο, ενώ παράλληλα έχει τον Παναθηναϊκό στο 10-0. Είναι σπάνιο και εντυπωσιακό το πόσο ομαλά πέρασαν οι Πειραιώτες σε αυτήν τη νέα εποχή, έχοντας φροντίσει από πριν να βρουν και τους διαδόχους. Δεν είναι ακριβώς ίδιοι παίκτες, αλλά ο Κώστας Σλούκας πήρε τα ηνία από τον Βασίλη Σπανούλη, ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης παρέδωσε με χαμόγελο τη σκυτάλη στον Σάσα Βεζένκοφ. Με τον Έλληνα τεχνικό να επιμένει για τη σημασία της επιστροφής του Σλούκα στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2020, ενώ παράλληλα έδειχνε εξαρχής τεράστια εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και στην εξέλιξη του Βούλγαρου φόργουορντ. Ο Έλληνας γκαρντ τον δικαίωσε, καθώς ηγείται της ομάδας, δίνοντας ρεσιτάλ στη δημιουργία και όχι μόνο, ενώ ο Αλέξανδρος έχει εξελιχθεί στον κορυφαίο μπασκετμπολίστα αυτήν τη στιγμή στην Ευρωλίγκα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, παράλληλα, στελέχωσε με ιδανικό τρόπο το ρόστερ. Ήθελε η ομάδα έναν θηριώδη ψηλό; Επέλεξε τον ύψους 2,18 μ. Μουσταφά Φαλ, ο οποίος σκέπασε τα καλάθια, συνεισφέροντας ενεργά σε άμυνα και επίθεση. Ο Γάλλος σέντερ τον δικαίωσε, διανύοντας την πιο ώριμη φάση της καριέρας του. Πέτυχε διάνα με την επιλογή του Τόμας Ουόκαπ, ο οποίος κάθε σεζόν βελτιώνεται και εξελίσσεται. Δεν αποτελεί απλά έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς της διοργάνωσης αλλά και έναν από τους καλύτερους πλέι μέικερ στη λίγκα. Ο Άλεκ Πίτερς προσφέρει το καλό περιφερειακό σουτ, με την ομάδα να παρουσιάζει πλέον ικανότητα πίσω από τα 6,75 μέτρα, ενώ εξελίχθηκαν σωστές και οι προσθήκες με τους Τζόελ Μπολομπόι και Ταρίκ Μπλακ στο «5». Δική του έμπνευση το «λαχείο» Σακίλ Μακ Κίσικ, σύμφωνοι πως άπαντες περίμεναν περισσότερα από τον Αϊζάια Κάνααν, αλλά και εκείνος έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω του στα τελευταία παιχνίδια της ομάδας. Ο Μιχάλης Λούντζης είναι συνεπής στον ρόλο του 12ου παίκτη, βελτίωσε και εξέλιξε το παιχνίδι του Γιαννούλη Λαρεντζάκη και ξέρει τι μπορεί να πάρει από τον αρχηγό Κώστα Παπανικολάου.

Είναι όμως και το μπάσκετ που παρουσιάζει η ομάδα. Ο Ολυμπιακός κυκλοφορεί την μπάλα με θεαματικό τρόπο, αλλάζοντας πέντε και έξι χέρια σχεδόν σε κάθε φάση. Η μπάλα γυρνάει με υπομονή και με ταχύτητα, ψάχνοντας τον ελεύθερο παίκτη, την καλύτερη δυνατή λύση. Κίνηση μακριά από την μπάλα από τους παίκτες, αρκετές συνεργασίες, αποτελεσματικά πικ εν ρολ, αρκετά ελεύθερα σουτ επιδιώκοντας την έξτρα πάσα. Δεν είναι τυχαίο πως οι Πειραιώτες είναι πρώτοι σε ασίστ ανά παιχνίδι, διαθέτοντας παράλληλα και την κορυφαία επίθεση. Οι «ερυθρόλευκοι» φέτος μπορούν να κερδίσουν είτε τα παιχνίδια τους πηγαίνουν σε υψηλό είτε σε χαμηλό σκορ. Παίζουν όμως ένα σύγχρονο μπάσκετ, το οποίο συνδυάζει την ουσία με το θέαμα.

Κυκλοφόρησε ένα γράφημα, το οποίο παρουσιάζει ποιοι είναι οι προπονητές που παίρνουν τα περισσότερο τάιμ άουτ στην Ευρωλίγκα, αλλά που κάνουν και τις περισσότερες αλλαγές. Δηλαδή ποιοι είναι οι πιο παρεμβατικοί κόουτς στα παιχνίδια τους. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρίσκεται χαμηλά και στις δύο αυτές κατηγορίες. Ο λόγος; Γιατί να πάρει πολλά τάιμ άουτ, από τη στιγμή που βλέπει την ομάδα του να βρίσκει ρυθμό και να παίζει καλά κατά κύριο λόγο; Γιατί να κάνει πολλές και συνεχόμενες αλλαγές, όταν έχει ένα συγκεκριμένο ροτέισον, στο οποίο οι παίκτες του αποδίδουν και ξέρουν τι να κάνουν; Οι παίκτες λαμβάνουν την εμπιστοσύνη του προπονητή τους.

Ο Έλληνας τεχνικός πλέον απολαμβάνει τους κόπους του καλοκαιριού. Η δουλειά που έκανε η ομάδα, έχοντας συγκεκριμένη φιλοσοφία, παίρνει σάρκα και οστά στο παρκέ. Σε συνδυασμό και με την εύστοχη στελέχωση στο ρόστερ, όλα αυτά φέρνουν τους Πειραιώτες στην κορυφή, έχοντας το βλέμμα τους στο Κάουνας. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα στην Ευρώπη με τόσο υψηλό βαθμό χημείας και ομοιογένειας, όπως ο Ολυμπιακός. Και αυτό είναι έργο Μπαρτζώκα.