Ολυμπιακός: Το τρικ του Μπαρτζώκα με τους φόργουορντ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δοκίμασε ταυτόχρονα μαζί στο παρκέ τους Σάσα Βεζένκοφ και Άλεκ Πίτερς, ένα τρικ το οποίο θα το δοκιμάζει συχνά μέσα στη σεζόν. 

Ολυμπιακός: Το τρικ του Μπαρτζώκα με τους φόργουορντ

Ο Ολυμπιακός φέτος διαθέτει ένα βαθύ και πολυμορφικό ρόστερ. Έχει παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν από δύο έως και τρεις θέσεις αν χρειαστεί. Το γεγονός βοηθά τον Γιώργο Μπαρτζώκα να δοκιμάζει διάφορα σχήματα στο παρκέ. Είτε με το να παρουσιάζει ένα στυλ μπάσκετ που επιθυμεί, είτε ακόμη και να προσαρμόζεται ανάλογα με τη δυναμική του αντιπάλου.

Ένα από τα τρικ του Γιώργου Μπαρτζώκα φέτος είναι και η πεντάδα με τα δύο «τεσσάρια» στο παρκέ. Το είδαμε στα φιλικά, το βλέπουμε και στα επίσημα, το σχήμα με τους Σάσα Βεζένκοφ και Άλεκ Πίτερς ταυτόχρονα στο παρκέ. Ο Αμερικανός διαθέτει ποιότητα και θα μπορούσε να είναι βασικός σχεδόν στις μισές ομάδες της EuroLeague. Είναι αδύνατον λοιπόν να παίζει αποκλειστικά ο ένας στη θέση του άλλου. Είναι πολυτέλεια για τον Ολυμπιακό να έχει δύο εξαιρετικούς πάουερ-φόργουορντ και ο Γιώργος Μπαρτζώκας αξιοποιεί τα προσόντα τους.

Με την ταυτόχρονη παρουσία στο παρκέ των Σάσα Βεζένκοφ και Άλεκ Πίτερς, η ομάδα του Ολυμπιακού ανοίγει περισσότερο το γήπεδο. Αποκτά μεγαλύτερο μέγεθος στην άμυνα, ικανότητα στα ριμπάουντ και κυρίως μπορεί να απειλήσει περισσότερο από την περιφέρεια. Αμφότεροι διαθέτουν χέρι-φαρμάκι πίσω από τα 6.75 μέτρα, έχουν αξιόπιστο τρίποντο και με αυτόν τον τρόπο ανοίγουν τις αντίπαλες άμυνες. Τραβάνε αντιπάλους έξω, δημιουργούν μις-ματς, αλλά και ελεύθερα σουτ για συμπαίκτη τους εφόσον δεχτούν νταμπλ-τιμ.

Στο διάστημα που ο Γιώργος Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε αυτό το σχήμα (Βεζένκοφ-Πίτερς) και συγκεκριμένα στη δεύτερη περίοδο, ο Ολυμπιακός βρήκε ρυθμό στην επίθεση και ξέφυγε στο σκορ. Κα είναι δύσκολο για τον κάθε αντίπαλο σμολ-φόργουορντ να μαρκάρει στο «3» είτε τον Πίτερς, είτε τον Βεζένκοφ. Σε ματς ειδικά που ο ΜακΚίσικ θα χαμηλώνει στο «2» ή που ο Παπανικολάου δεν θα τραβάει επιθετικά, ο Έλληνας τεχνικός θα έχει το έξτρα πλάνο του με Βεζένκοφ-Πίτερς μαζί στο παρκέ.

Και ας μη ξεχνάμε πως στο «4» μπορεί να παίξει και ο Μπολομπόι, με τους Μπλακ-Φαλ να μοιράζονται τη θέση «5». Τα κέρδη της ικανότητας ενός προπονητικού-τιμ που ξέρει να στελεχώνει σωστά και εύστοχα το ρόστερ της ομάδας.