Ολυμπιακός: Ακόμη καλύτερος από πέρσι

Ζητούμενο για τον Γιώργο Μπαρτζώκα να παρουσιάσει μία ομάδα καλύτερη από πέρσι, η οποία θα εξελίξει το παιχνίδι της και κυρίως θα παρουσιαστεί αποτελεσματική σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ολυμπιακός: Ακόμη καλύτερος από πέρσι

Ο Ολυμπιακός φέτος θα επιδιώξει να εξελίξει το αγωνιστικό του παιχνίδι. Θα επιδιώξει να παρουσιάσει ένα μπάσκετ πιο θεαματικό, πιο θελκτικό και κυρίως αποτελεσματικό. Άπαντες πέρσι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, εκθείασαν το αγωνιστικό προφίλ των «ερυθρολεύκων». Ομαδικό μπάσκετ, καλή κυκλοφορία της μπάλας, έξτρα πάσα, ταχύτητα, καλάθια στον αιφνιδιασμό, ωραίες συνεργασίες και φυσικά αστείρευτο μαχητικό πνεύμα. «Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο» λένε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας φέτος θέλει να κάνει την ομάδα ακόμη πιο ισχυρή, να ανέβει ένα επίπεδο πιο πάνω.

Είναι εφικτό; Για αυτό έγιναν το καλοκαίρι όλες αυτές οι μελετημένες προσθήκες, ώστε οι Πειραιώτες να ενισχυθούν εκεί που έπρεπε. Σε θέσεις που δημιουργήθηκαν κενά αλλά και σε τομείς που οι «ερυθρόλευκοι» πέρσι ελαφρώς υστέρησαν. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ αποχώρησε, αλλά στη θέση του ήρθε ο Αϊζάια Κάνααν, ο οποίος πέρσι σούταρε καλύτερα στο τρίποντο από τον Ελληνοαμερικανό διεθνή γκαρντ. Στο «4» ο Γιώργος Μπαρτζώκας προτίμησε να ενισχύσει τη θέση όχι μόνο με έναν εξαιρετικό πάουερ φόργουορντ, αλλά και με έναν παίκτη με τρομερό περιφερειακό σουτ, ο οποίος σταθερά στην καριέρα του σουτάρει πάνω από 43% στην Ευρωλίγκα. Ο λόγος φυσικά για τον Άλεκ Πίτερς, με σημαντική εμπειρία πρωταθλητισμού στη διοργάνωση, έχοντας παίξει σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Αναντολού Εφές. Στη θέση του σέντερ επέλεξε τον Τζόελ Μπολομπόι, έναν ψηλό με επιτόπιο άλμα κοντά στο ένα μέτρο, έναν ψηλό με μακριά χέρια, ο οποίος διαθέτει έφεση στα ριμπάουντ, ικανότητα στην άμυνα, ενώ στο ρεπερτόριό του υπάρχει και το μακρινό σουτ.

Για τρίτος ψηλός αποκτήθηκε ο Ταρίκ Μπλακ, ένας σέντερ πρώτης γραμμής, ο οποίος έχασε έδαφος με τον τραυματισμό του, αλλά δείχνει να έχει επιστρέψει γερός και δυνατός. Αν βρει τη φόρμα του, να είστε σίγουροι πως θα ανέβει στο ροτέισον. Κάτι που θα βοηθήσει τον Γιώργο Μπαρτζώκα να κάνει αλχημείες. Τι εννοούμε; Μην ξαφνιαστείτε αν δείτε σε αρκετά ματς να παίζει στο «3» ο Σάσα Βεζένκοφ, με τον Μακ Κίσικ να χαμηλώνει στο «2» και τους Πίτερς, Μπολομπόι να εναλλάσσονται στο «4» και τους Φαλ και Μπλακ να κυριαρχούν στο «5». Το γεγονός πως αποκτήθηκαν μπασκετμπολίστες που μπορούν να παίξουν σε δύο θέσεις, συν τους υπάρχοντες, κάνει το ρόστερ πιο ευέλικτο και «βαθύ», ώστε να μεταμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες ενός παιχνιδιού.

Ο Ολυμπιακός φέτος θα έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες ομάδες. Διαθέτει έναν ισχυρό βασικό κορμό από πέρσι. Παπανικολάου, Σλούκας, Μακ Κίσικ, Φαλ, Ουόκαπ, Λαρεντζάκης, Βεζένκοφ, Λούντζης, με τους Κάνααν, Μπολομπόι, Πίτερς, Μπλακ, συν τον ομογενή Πάπας, να προστίθενται σε αυτόν. Και ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει για μία ακόμη σεζόν ο ίδιος κόουτς, το ίδιο προπονητικό τιμ, γεγονός που θα βοηθήσει τους Πειραιώτες να παρουσιαστούν έτοιμοι περισσότερο γρήγορα. Ήταν και ένας ξεκάθαρος στόχος του Γιώργου Μπαρτζώκα να δημιουργήσει έναν νέο βασικό κορμό παικτών πάνω στον οποίο θα στηριχθεί ο Ολυμπιακός της νέας εποχής. Σημαντικό πως και όσοι παίκτες αποκτήθηκαν φέτος (με εξαίρεση τον Πάπας) είναι μπασκετμπολίστες με παραστάσεις και σημαντικές εμπειρίες από το επίπεδο και τους ρυθμούς της Ευρωλίγκας.

Οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν καλά τις δυσκολίες της διοργάνωσης ενόψει της νέας σεζόν. Υπάρχουν 18 ομάδες και οι 16 από αυτές έχουν τις δυνατότητες και γερές πιθανότητες να μπουν στα προημιτελικά. Δεν είναι υπερβολή. Οι διαφορές μεταξύ των ομάδων δεν είναι μεγάλες. Αν εξαιρέσουμε τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Εφές και Μιλάνο, οι οποίες δείχνουν να έχουν ένα προβάδισμα, ο Ολυμπιακός συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα, με τις Φενέρμπαχτσε, Μακάμπι, Μονακό να ακολουθούν για την πιθανή οκτάδα. Μπορεί όμως κάποιος να υποτιμήσει τη Βίρτους του Τεόντοσιτς, την Παρτιζάν του Ομπράντοβιτς, τη Βιλερμπάν του Ντε Κολό, τη σταθερά καλή Μπάγερν του Τρινκιέρι, τη Βαλένθια του Ντούμπλιεβιτς, τον ανανεωμένο Παναθηναϊκό ή τον Ερυθρό Αστέρα; Θα είναι εύκολο να περάσει κανείς από τις έδρες των Μπασκόνια, Ζαλγκίρις και Άλμπα; Γι’ αυτόν τον λόγο στο μεγάλο λιμάνι ναι μεν έχουν υψηλούς στόχους, αλλά θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.