Ολυμπιακός: Πρόσημο θετικό

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση για την εποχή - Μπάσκετ σε υψηλότερο τέμπο, έμφαση στο τρίποντο και ομαδικό μπάσκετ με 28 ασίστ μέσον όρο στην Κύπρο. 

Ολυμπιακός: Πρόσημο θετικό

Ο Ολυμπιακός εντυπωσίασε με την αγωνιστική του εικόνα στην Κύπρο. Δεν είναι τόσο οι νίκες, όσο οι καλές εμφανίσεις, αλλά και η σε έκταση επικράτησή του κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Δεν είναι μικρό πράγμα να κερδίζεις σε ματς προετοιμασίας με +39 (94-55) ομάδα EuroLeague. Έλλειπε ο Νεμάνια Νέντοβιτς για τους Σέρβους, καμία αντίρρηση, αλλά και από τους Πειραιώτες απουσίαζε ο Κώστας Σλούκας. Μη το ξεχνάμε.

Ο Ολυμπιακός έδειξε ξεκάθαρα τη διάθεση του να παίξει ένα περισσότερο γρήγορο μπάσκετ, το οποίο θα πάει σε παραπάνω κατοχές, αλλά και σε υψηλό σκορ. Δίνοντας έμφαση στο τρίποντο, το οποίο ο Γιώργος Μπαρτζώκας το θεωρεί εδώ και χρόνια πολύτιμο στοιχείο στο σύγχρονο μπάσκετ. Το σπορ έχει εξελιχθεί. Έχει πάει στο σουτ, στην ταχύτητα, στην αθλητικότητα και η ομάδα δεν μπορεί να μείνει πίσω στις εξελίξεις.

Αν είναι κάτι πάντως που δεν αλλάζει, είναι η διάθεση, η επιθυμία, η στόχευση για ομαδικό μπάσκετ. Το σπορ έχει πάει στο «ένας με έναν», παίζει ρόλο το ατομικό ταλέντο του κάθε παίκτη, αλλά για τον Έλληνα τεχνικό είναι απαράβατος κανόνας το μότο «περισσότερες πάσες, λιγότερες ντρίμπλες». Οι ερυθρόλευκοι είχαν έξοχη κυκλοφορία της μπάλας, η οποία πέρναγε συχνά από πολλά χέρια. Αποτέλεσμα να βγουν ελεύθερα σουτ, αυτοματισμοί και συνεργασίες στο παρκέ. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας μέτρησαν 27 ασίστ και 88 πόντους κόντρα στη Χολόν και 29 τελικές πάσες με 94 πόντους απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Μέσον όρο 28 ασίστ, είναι αριθμός τουλάχιστον εντυπωσιακός.

Οι Πειραιώτες, πάντως, παραμένουν σκληροτράχηλοι στην άμυνα. Βάζουν τα κορμιά τους στη... φωτιά, χέρια παντού υψώνουν και πιέζουν πάνω στη μπάλα. Με τα ανασταλτικά τους καθήκοντα όχι μόνο «έπνιξαν» τους Σέρβους στο δεύτερο μέρος, κρατώντας τους μόλις στους 18 πόντους, αλλά τους ανάγκασαν να υποπέσουν σε 16 λάθη και σε αρκετά άστοχα σουτ (4/31).

Θέλει χρόνο για να βρει ρυθμό ο Αιζάια Κάνααν. Πρόκειται για παίκτη με τρομερή έφεση στο σουτ και στο σκορ, αλλά ακόμη δεν έχει ξεχωρίσει. Ο Τόμας Ουόκαπ έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του, παίζοντας μπάσκετ με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ ο Άλεκ Πίτερς έχει δείξει από νωρίς το ταλέντο του. Γρήγορη εκτέλεση, αποτελεσματικός πίσω από τα 6.75 μέτρα, ουσιαστικός όταν βρίσκεται στο παρκέ. Ο Τζόελ Μπολομπόι θα παρουσιαστεί ακόμη καλύτερος όταν μπει στο ροτέισον και ο Κώστας Σλούκας, ενώ ο Ταρίκ Μπλακ δείχνει πως έχει συνέλθει και θα δούμε έναν σέντερ υψηλού επιπέδου.