Ολυμπιακός: Έτσι «άλωσε» την Πόλη

Το «ΦΩΣ» αναλύει τα πεπραγμένα των «ερυθρολεύκων» στη δεύτερη νίκη τους επί της Φενέρμπαχτσε σε φιλική αναμέτρηση * Η αυτοκρατορική εμφάνιση του Τόμας Ουόκαπ.

Ολυμπιακός: Έτσι «άλωσε» την Πόλη

Ο Ολυμπιακός νίκησε για δεύτερη φορά τη Φενέρμπαχτσε και μάλιστα με σχετική άνεση καθώς επικράτησε στο τέλος 79-93. Καμία αντίρρηση πως είμαστε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Ας μην ξεχνάμε πως οι Πειραιώτες έλαβαν μέρος στα φιλικά στην κυριολεξία με μισή ομάδα. Απουσιάσουν έξι διεθνείς μπασκετμπολίστες, με τους περισσότερους να έχουν βασικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο ροτέισον.

Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τους Τούρκους με +14, έχοντας εκτός τους Κώστα Παπανικολάου, Κώστα Σλούκα, Σάσα Βεζένκοφ, Μουσταφά Φαλ, Γιαννούλη Λαρεντζάκη και Μιχάλη Λούντζη. Δίχως έξι μπασκετμπολίστες. Καμία αντίρρηση πως και η Φενέρμπαχτσε είχε τρεις απουσίες, με σημαντικότερες εκείνες των Μάρκο Γκούντουριτς και Νικ Καλάθη, συν τη μη παρουσία του προπονητή Δημήτρη Ιτούδη, αλλά οι Πειραιώτες είχαν περισσότερες, σημαντικότερες, παίζοντας παράλληλα και εκτός έδρας σε ένα γήπεδο με κόσμο. Ήταν εντυπωσιακό αλλά και ενθαρρυντικό το γεγονός πως οι Πειραιώτες ήλεγξαν τον ρυθμό του παιχνιδιού από τη δεύτερη περίοδο και μετά, έχοντας ένα συνεχόμενο προβάδισμα στο σκορ. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Πειραιώτες προηγήθηκαν και με +22 (55-77), με τη στατιστική να αναφέρει πως οι νταμπλούχοι Ελλάδας είχαν το προβάδισμα στο σκορ για 30 λεπτά.

Ο Ολυμπιακός όχι μόνο έπαιξε ωραίο και θελκτικό μπάσκετ, αλλά βρήκε και ρυθμό στην επίθεση, βελτιώνοντας τα ποσοστά του στο σκοράρισμα. Μέτρησε 50.8% στα δίποντα (19/33) και κυρίως 43.8% στο τρίποντο με 14/32 προσπάθειες. Σας έχουμε τονίσει από το καλοκαίρι πως οι «ερυθρόλευκοι» φέτος θέλουν να ποντάρουν στο αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια ώστε το τρίποντο να αποτελέσει όπλο τους ενόψει της νέας σεζόν. Οι Πειραιώτες είχαν εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, έβγαλαν αρκετές συνεργασίες στο παρκέ και είναι χαρακτηριστικό πως μοίρασαν 24 τελικές πάσες, έχοντας θετικότατο πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (24/10). Μόνο ψεγάδι πως έδωσαν 13 επιθετικά ριμπάουντ στον αντίπαλο, με την «ερυθρόλευκη» άμυνα παράλληλα να αναγκάζει τους Τούρκους να υποπέσουν σε 12 λάθη.

Τρομερός ο Ουόκαπ, σούπερ και ο Πίτερς

Στο ατομικό κομμάτι, ο Τόμας Ουόκαπ δείχνει να παίζει μπάσκετ με υψηλότερο βαθμό αυτοπεποίθησης. Είναι η ομάδα του, νιώθει άνετα και για ακόμη μία φορά έδειξε έμπρακτα τη βελτίωσή του στο περιφερειακό σουτ. Ο Αμερικανός πλέι μέικερ, αγωνιζόμενος για 32 λεπτά, μέτρησε 16 πόντους, με 4/6 σουτ από την περιφέρεια. Παράλληλα, μοίρασε 9 ασίστ και μάζεψε 7 ριμπάουντ, κάνοντας σχεδόν τα πάντα στο παρκέ. Αυτοκρατορική εμφάνιση. Τα πήγε περίφημα όμως και ο νέος πάουερ φόργουορντ της ομάδας. Ο Άλεκ Πίτερς μέτρησε 19 πόντους σε 33 λεπτά. Είχε 5/7 δίποντα (71.4%), ένα εξ αυτών σε νεκρό χρόνο και 3/5 τρίποντα (60%), δείχνοντας το ταλέντο του στο να βάζει την μπάλα στο καλάθι. Σε όλα αυτά προσθέστε 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Ήταν δυναμίτης μέσα στη ρακέτα και ο Τζόελ Μπολομπόι, ο οποίος μέτρησε 13 πόντους, με 2/2 δίποντα και 2/2 τρίποντα, μαζεύοντας 8 ριμπάουντ, ενώ μοίρασε και 2 ασίστ.

Ψάχνει ρυθμό ο Κάνααν

Ο Αϊζάια Κάνααν προσπαθεί ακόμη να βρει ρυθμό στην επίθεση. Έχει το ελεύθερο να παίρνει πάνω του αρκετά σουτ, και σωστά πράττει, αλλά ακόμη δεν είναι ιδιαίτερα εύστοχος. Ο νέος Αμερικανός σουτινγκ γκαρντ του Ολυμπιακού ναι μεν μέτρησε 11 πόντους σε 28 λεπτά, αλλά με μόλις 3/10 τρίποντα και 1/3 δίποντα, ενώ ήταν ενθαρρυντικό το γεγονός πως μοίρασε 4 ασίστ. Έχει βελτιωθεί στο κομμάτι της δημιουργίας και είναι λειτουργικός στο πικ εν ρολ. Ο Σακίλ Μακ Κίσικ σε 27 λεπτά μέτρησε 15 πόντους, αλλά έχασε σουτ. Είχε συνολικά 7/17, με 6/11 δίποντα και μόλις 1/6 τρίποντα. Μοίρασε 6 ασίστ, ενώ μάζεψε και 3 ριμπάουντ.
Ουσιαστικός ο Πάπας

Αν υπάρχει πάντως ένας παίκτης που έκλεψε τις εντυπώσεις, αναμφίβολα ήταν ο Τζορτζ Πάπας. Και το αναφέρουμε αυτό γιατί ήρθε σαν ένας παίκτης καθαρά για βοηθητικό ρόλο, με μικρό βιογραφικό, αλλά και με αμφιβολίες για τις δυνατότητές του, αλλά ο παίκτης στην πράξη δείχνει πως έχει ποιότητα. Σε 24 λεπτά μέτρησε 12 πόντους, με 2/3 δίποντα και 1/2 τρίποντα. Δεν έκανε κανένα λάθος και είναι ουσιαστικός όποτε παίρνει φάσεις πάνω του. Yπενθυμίζεται πως στο πρώτο φιλικό είχε 3/4 τρίποντα και 1/1 δίποντο.

Στο κομμάτι της τακτικής, λόγω και των ελλείψεων, είδαμε τον Γιώργο Μπαρτζώκα να παίζει με τρία γκαρντ, δηλαδή με Ουόκαπ, Πάπας, Κάνααν, συν τους Πίτερς και Μπλακ. Ακολούθως ο Μπολομπόι πέρασε στο «4», παίζοντας δίπλα στον Μπλακ, κάτι που θα το δούμε και στην πράξη στα επίσημα ματς, ιδιαίτερα σε καταστάσεις που η ομάδα θα επιχειρήσει να θωρακίσει τη ρακέτα της.