Ο πιο πιστός Ισπανός οπαδός του Ολυμπιακού: «Ο Θρύλος είναι ομάδα με κοχόνες»

Μελκιάδες Αργκέντας από τη Σαραγόσα. Παλαβός με τον Ολυμπιακό, κάνει πολλά χιλιόμετρα. Και είναι σοβαρός άνθρωπος, με σοβαρή δουλειά. 

Ο πιο πιστός Ισπανός οπαδός του Ολυμπιακού: «Ο Θρύλος είναι ομάδα με κοχόνες»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Τον βρήκα. Αυτές οι συνεντεύξεις είναι σαν μικρά διηγήματα. Αλλά είναι αληθινές ιστορίες. Ο πιο πιστός Ισπανός οπαδός του Ολυμπιακού σε συνέντευξη στο «ΦΩΣ». Ο αθλητικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός έγραψε στο τουίτερ: «Αυτός ο υπέροχος άνθρωπος είναι από την Ισπανία. Η σχέση που έχει με την Ελλάδα είναι η αγάπη του για τον Ολυμπιακό. Όπου κι αν παίζει η ομάδα στην Ισπανία, κάνει εκατοντάδες χιλιόμετρα για να τη δει από κοντά. Όπως και στα περισσότερα φάιναλ φορ. Χωρίς να ενοχλήσω, λέει, μπορώ να βγάλω φωτογραφίες με κάποιους από τους παίκτες; Ο Μέλκι είναι το παράδειγμα για όλους μας, για το πώς πρέπει να αγαπάμε την ομάδα μας. Σε ευχαριστούμε, φίλε».

Τον βρήκα τον Ισπανό - και ευχαριστώ αυτόν που με βοήθησε. Κάνουμε τόσα πράγματα χωρίς βοήθεια, αν μας βοηθούσαν θα κάναμε τα τριπλάσια.

Γυρνούσε με την οικογένειά του από διακοπές στην Ελλάδα, ήταν στο πλοίο, αποβιβαζόταν στο Μπρίντιζι και μου είπε «πάρε με σε μισή ώρα να πάμε να φάμε πρωινό σε μία καφετέρια, γιατί ταξιδεύαμε όλη νύχτα από Ηγουμενίτσα». Και είχε κι άλλο πολύ ταξίδι μπροστά του μέχρι την Ισπανία. Η έκπληξη; Μιλούσε και σπαστά ελληνικά!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 17/8/2022

Το όνομά σου;

Μέλκι.

Ονοματεπώνυμο;

Μελκιάδες Αργκέντας.

Σπάνιο το Μελκιάδες;

Πολύ! Στη Σαραγόσα που μένω, στους 500.000 κατοίκους μόνο εγώ και ο πατέρας μου λεγόμαστε έτσι.

Ήταν κάποιος ήρωας;

Στο Ευαγγέλιο ήταν ένας άγιος από το Ισραήλ.

Ο Μπαφές έγραψε ότι κάνεις πολλά χιλιόμετρα όταν παίζει ο Ολυμπιακός στην Ισπανία και ότι έχεις πάει και σε πολλά φάιναλ φορ.

Ναι, είναι αλήθεια. 16 φορές έχω πάει σε φάιναλ φορ και γι' αυτό η Ευρωλίγκα μού στέλνει κωδικό και έχω εισιτήριο πάντα σε κάθε φάιναλ φορ! Είμαι ερωτευμένος με τα φάιναλ φορ. Πρώτη φορά είδα τον Ολυμπιακό σε φάιναλ φορ στη Σαραγόσα το 1995. Έπαθα πλάκα! Καταπληκτικοί οι οπαδοί του Ολυμπιακού, ήταν 4.000 αυτοί και 2.000 οι Παναθηναϊκοί. Ήταν θαύμα η εξέδρα των Ολυμπιακών!

Για λέγε κι άλλα γι' αυτό.

Εμείς μέναμε σε ήσυχη πόλη, η Σαραγόσα είναι ήσυχη, δεν γίνονταν φασαρίες, και ήρθαν 6.000 Έλληνες και έκαναν χαμό... Πω πω πω, τι ήταν αυτό! Εκείνες τις μέρες η πόλη μου τρελάθηκε! Μετά είδα τον Ολυμπιακό και στο φάιναλ φορ στην Κωνσταντινούπολη, τρελάθηκα με το καλάθι του Πρίντεζη, και στο φάιναλ φορ στο Λονδίνο, καταπληκτικό μπάσκετ ο Ολυμπιακός, και στη Μαδρίτη είχα πάει και φέτος στο Βελιγράδι. Τρομερός κόσμος, 12.000 Ολυμπιακοί, δεν ξανάγινε. Χωρίς Ολυμπιακό το φάιναλ φορ δεν είναι ίδιο για εμένα.

Γιατί στη Σαραγόσα δεν έγινες Παναθηναϊκός, αλλά έγινες Ολυμπιακός;

Λόγω του κόσμου και επειδή μου άρεσαν οι παίκτες του Ολυμπιακού. Επίσης, το ΣΕΦ ήταν ένα πολύ σημαντικό γήπεδο στο μυαλό μου, είχα μάθει για αυτήν την έδρα και είχα ενδιαφερθεί λόγω του θαύματος που έκανε η Εθνική σας το 1987. Έχω έρθει και στο ΣΕΦ να δω τον Ολυμπιακό σε ένα Ολυμπιακός – Ρεάλ, τι ατμόσφαιρα ήταν αυτή, τότε με τους «300», την ταινία. Έρχεται ο Ολυμπιακός στην Ισπανία να παίξει με ισπανικές ομάδες και, ενώ είμαι Ισπανός, ταξιδεύω 300 χιλιόμετρα να πάω να υποστηρίξω τον Ολυμπιακό! Πάρα πολλά χιλιόμετρα για να πάω στη Βαρκελώνη, στη Μαδρίτη ή στη Βιτόρια. 300 χιλιόμετρα κάνω με το αμάξι να πάω και 300 χιλιόμετρα να γυρίσω!

Γυρίζεις το βράδυ του αγώνα ή μένεις σε ξενοδοχείο;

Άλλες φορές οδηγώ το βράδυ, άλλες μένω σε ξενοδοχείο. Μία φορά είχα μείνει και στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Ολυμπιακός. Έτσι γνώρισα τον Χρήστο Μπαφέ, στη Βιτόρια.

Ελληνικά πώς έμαθες;

Από την αγάπη μου στην Ελλάδα, στο Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών στο Πανεπιστήμιο έμαθα ελληνικά για χόμπι. Βρήκα έναν καταπληκτικό δάσκαλο, ο οποίος στην πορεία έγινε φίλος μου, λέγεται Μανώλης και είναι Πόντιος. Μένει 30 χρόνια στη Σαραγόσα.

Τι ομάδα είναι αυτός;

Δεν ασχολείται πολύ με τα αθλητικά. Είναι Αρειανάρα από τις Σέρρες.

Τα παιδιά σου πώς τα λένε;

Γνωρίζεις και με ρωτάς;

Όχι, αλλά υποψιάζομαι. Αν δεν υποψιάζεσαι, δεν μπορείς να κάνεις ερωτήσεις που να βγάλουν θέμα.

Τον γιο μου τον λένε Νίκο και την κόρη μου Ελένη! Ελληνικά ονόματα!

Γιατί;

Είναι πολύ ωραία ονόματα.

Ρε συ, μήπως είναι Ελληνίδα η γυναίκα σου;

Όχι, είμαστε όλοι Ισπανοί.

Από ποια πόλη είναι η γυναίκα σου;

Από τη Σαραγόσα και εκείνη. Ισπανίδα από τη Σαραγόσα.

Εσύ τι ομάδα είσαι στην Ισπανία;

Σαραγόσα μόνο! Καμία άλλη ισπανική ομάδα από τις μεγάλες. Πας στο γήπεδο;

Έχω διαρκείας εισιτήριο και στο ποδόσφαιρο της Σαραγόσα και στο μπάσκετ. Στο ποδόσφαιρο πάω με τον γιο μου γιατί του αρέσει πιο πολύ και στο μπάσκετ πάω με την κόρη μου.

Ο γιος τι ομάδα είναι;

Σαραγόσα, αλλά αν παίζει Ρεάλ - Μπάρτσα συμπαθεί την Μπάρτσα. Εγώ είμαι αδιάφορος για την Μπαρτσελόνα, το ίδιο και για τη Ρεάλ. Να σου πω ότι στο μπάσκετ της Σαραγόσα πάω πολλές φορές με μπλούζες του Ολυμπιακού γιατί το γήπεδό μας είναι κόκκινο! Δεν είμαστε μεγάλη ομάδα στο μπάσκετ.

Πόσες μέρες έκανες τώρα διακοπές στην Ελλάδα με την οικογένειά σου;

Φέτος δύο βδομάδες.

Πού;

Λευκάδα και Παξούς.

Έχεις πάει σε πολλά ελληνικά νησιά;

Ε, βέβαια.

Ποια σου άρεσαν πιο πολύ;

Η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Κρήτη βέβαια, η Κεφαλονιά με ξετρέλανε, η Λευκάδα φέτος μου άρεσε πολύ επίσης, η Χαλκιδική που δεν είναι νησί, έχουμε πάει δύο φορές. Η Ιθάκη επίσης μου άρεσε. Και η Αθήνα μού αρέσει. Εγώ ήμουν στο trip advisor σύμβουλος για θέματα Ελλάδας για χρόνια! Από χόμπι, δωρεάν. Τώρα δεν έχω πολύ χρόνο λόγω δουλειάς.

Τι δουλειά;

Είμαι στην Johnson & Johnson, στη Janssen τη φαρμακευτική, key account manager, υπεύθυνος για τη βόρεια Ισπανία. Δουλεύω με όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα της εταιρείας μας και οι πελάτες μου είναι διευθυντές των νοσοκομείων.

Οι Ισπανοί στη Σαραγόσα τι λένε για εσένα και τον Ολυμπιακό;

Ότι είμαι τρελός! Και με λένε «ο Έλληνας»! Για αυτούς είμαι «ο Έλληνας»! Εγώ είμαι ο πρεσβευτής του Ολυμπιακού στη Σαραγόσα!

Έχει Έλληνες εκεί;

Γνωρίζω 20 Έλληνες στη Σαραγόσα. Επίσης, διατηρώ φιλίες με Ολυμπιακούς στην Κρήτη, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα να γράψεις ειδικά το όνομα του Γιώργου Βαρδαβά, είναι σημαντικός για εμένα, μου έχει στείλει και μπλούζες του Ολυμπιακού. Τον γνώρισα πρώτη φορά το 2011, μένει στο Ηράκλειο, είναι Ολυμπιακάρα. Έχουμε ραντεβού κάθε χρόνο στο επόμενο φάιναλ φορ!

Στα παιδιά σου αρέσει η Ελλάδα;

Πολύ! Οι παραλίες, το φαγητό.

Τι φαγητό;

Χωριάτικη σαλάτα, σουβλάκι, γύρος, ζυμαρικά με θαλασσινά.

Η γυναίκα σου δεν νευριάζει για την τρέλα σου με τον Ολυμπιακό και το μπάσκετ;

Ναι, νευριάζει, όπως όλες οι γυναίκες. Δεν της αρέσει που είμαι στα σόσιαλ, δεν της αρέσει που τρέχω στα γήπεδα.

Εχθρός για τη Σαραγόσα ποια ομάδα είναι;

Η Οσασούνα.

Τη νέα χρονιά τι βλέπεις, ο Ολυμπιακός θα πάει στο φάιναλ φορ;

Στα στοιχήματα τον δίνουν ως τέταρτη επιλογή. Εγώ τον βλέπω σίγουρα στο φάιναλ φορ και ψάχνω τις άλλες τρεις ομάδες. Η Ευρωλίγκα δυσκόλεψε. Αλλά το πιο σημαντικό ατού του Ολυμπιακού είναι η καρδιά, στα ισπανικά το λέμε «κοχόνες», που σημαίνει «αρχ…»! Αυτό είναι το πιο σημαντικό ατού του Θρύλου. Με τους οπαδούς που έχει ο Ολυμπιακός και με τα «κοχόνες» που έχει ως ομάδα, μπορούμε του χρόνου να το πάρουμε!

Αγαπημένος παίκτης του Ολυμπιακού;

Για χρόνια ο Ολυμπιακός σήμαινε Βασίλης. Πάντα ο αγαπημένος μου ήταν ο Βασίλης Σπανούλης. Φέτος αγάπησα πολύ και τον Πρίντεζη.

Γιατί ήρθες στην μπουτίκ του Ολυμπιακού στον Πειραιά;

Ήρθα με τα παιδιά μου για να πάρουμε την καινούργια φανέλα του Ολυμπιακού και ήθελα να μπει πάνω ο αριθμός 50. Γιατί στις 14 Αυγούστου έκλεισα τα 50 έτη. Αλλά δεν είχαν φέρει ακόμα την καινούργια φανέλα, είχαν την περσινή.

Tο Ελλάδα - Ισπανία το είδες;

Ναι. Ήμουν στους Παξούς και είδα από εκεί το ματς. Θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα της Ελλάδας! Η Ισπανία άλλαξε όλη την ομάδα της. Είναι ή τώρα ή ποτέ για την Ελλάδα!

Γιάννης;

Ουάου! «Εξτρατερέστε» (σ.σ. εξωγήινος). Και ξέρεις, η Σαραγόσα ήταν η πρώτη ομάδα από την Ευρώπη που τον αγόρασε από τον Φιλαθλητικό! Είχαμε πάρει τα δικαιώματα του Γιάννη στην Ευρώπη όταν ήταν μικρός και η μόνη φορά που έβαλε τη φανέλα της Σαραγόσα ήταν όταν υπέγραψε για εμάς στην Αθήνα! Δεν ήρθε καθόλου στην πόλη μας…

Περιβόλι είσαι, πες μου κι άλλα για αυτό.

Δεν τον άφησαν οι Μιλγουόκι Μπακς να έρθει στην ομάδα μας. Μας πλήρωσαν 400.000 δολάρια και τον πήραν. Ωραίο ντιλ, ε; Πήραμε 400.000 δολάρια για έναν παίκτη που δεν έκανε ούτε προπόνηση με την ομάδα μας! Είναι φαινόμενο ο Γιάννης, έχει έρθει η ώρα της Ελλάδας.