Ολυμπιακός: Η φροντ-λάιν με τα θηρία

Φαλ, Μπολομπόι και Μπλακ ισχυροποίησαν τη θέση «5», με τη γραμμή των ψηλών να δείχνει πανίσχυρη και στο «4» με Βεζένκοφ και Πίτερς

Ολυμπιακός: Η φροντ-λάιν με τα θηρία

Ο Ολυμπιακός έχει σχεδόν ολοκληρώσει το ρόστερ του ενόψει της νέας σεζόν. Είναι ανοιχτό να γίνει μία κίνηση για έναν επιπλέον παίκτη, τύπου επένδυση για το μέλλον, από την ελληνική αγορά. Η ουσία όμως είναι πως οι δώδεκα βασικές θέσεις για την Ευρωλίγκα έχουν συμπληρωθεί. Οι Πειραιώτες θα προχωρήσουν στη σεζόν έχοντας επτά ξένους στην ομάδα τους. Ένας εξ αυτών θα παραμείνει εκτός εγχώριων διοργανώσεων και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, ο Ταρίκ Μπλακ. Ο Αμερικανός σέντερ προστέθηκε στο ρόστερ της ομάδας για τον ρόλο του τρίτου ψηλού. Προσέξτε όμως. Αν ο αθλητής δείξει σημαντικά στοιχεία βελτίωσης και εξέλιξης, παίζοντας καλύτερα από τους συμπαίκτες του, ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν θα διστάσει να του δώσει πιο ενεργό ρόλο στο ρόστερ. Όλα κερδίζονται στο παρκέ, στις προπονήσεις, στους αγώνες. Είναι και ένα επιπλέον κίνητρο για κάθε αθλητή, ώστε να βοηθήσει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και την ομάδα. Ο εσωτερικός ανταγωνισμός μόνο καλό θα κάνει στους νταμπλούχους Ελλάδας, πάντα σε ένα υγιές πλαίσιο. Η φροντλάιν της ομάδας, λοιπόν, γέμισε και η αλήθεια είναι πως αποτελεί μία από τις πιο γεμάτες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στο μεγάλο λιμάνι. Υπάρχει ποιότητα και πείρα.

Ο Ολυμπιακός τη νέα σεζόν θα πορευτεί έχοντας πέντε ψηλούς στις θέσεις «4» και «5». Στον ρόλο του πάουερ φόργουορντ υπάρχουν ο MVP του ελληνικού πρωταθλήματος και μέλος της κορυφαίας πεντάδας της Ευρωλίγκας, Σάσα Βεζένκοφ. Μαζί του ο 27χρονος Αμερικανός Άλεκ Πίτερς με το χέρι... φαρμάκι από την περιφέρεια. Δύο παίκτες με κοινά στοιχεία, έτοιμοι να δώσουν στην ομάδα επιθετική ώθηση και αξιόπιστο τρίποντο. Δύο «4άρια» τα οποία θα επιδιώξουν να ανοίξουν το γήπεδο για τους συμπαίκτες τους. Όχι μόνο θα αποτελούν απειλή πίσω από τα 6,75 μέτρα αλλά θα δημιουργήσουν και χώρους μέσα στη ρακέτα (τραβώντας τους αντιπάλους τους μακριά από τη ρακέτα) για τους συναθλητές τους, ώστε να δημιουργήσουν ρήγματα με τις διεισδύσεις τους. Δύο πάουερ φόργουορντ που σουτάρουν από την περιφέρεια στο 40%, δύο ψηλοί με καλό σουτ, με έφεση στο σκορ και με ταλέντο στην επίθεση. Δύο παίκτες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στους αντίπαλους ψηλούς, που ενδεχομένως να συναντήσουν αρκετά νταμπλ τιμ, οπότε θα υπάρξουν και αρκετά μις ματς, τα οποία και οι Πειραιώτες θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν.

Στη θέση «5» ο Ολυμπιακός διαθέτει τρεις σέντερ με ποιότητα και πείρα. Ο Γάλλος ψηλός Μουσταφά Φαλ εξελίχθηκε σε μεταγραφή-χρυσάφι. Όχι μόνο κατάφερε να ματσάρει τα μεγάλα αντίπαλα κορμιά αλλά είχε και εξαιρετικά τελειώματα (68.6% δίποντα) μέσα στη ρακέτα. Πάσαρε καλά, έβρισκε τον ελεύθερο παίκτη, λειτούργησε ικανοποιητικά στο πικ εν ρολ, σκέπασε τα καλάθια του Ολυμπιακού, ασφάλισε τα ριμπάουντ (5.1 ανά παιχνίδι) και αποτέλεσε ένα θεριό μέσα στο «ζωγραφιστό» το οποίο... τρόμαξε φίλους και εχθρούς. Ο «ερυθρόλευκος πύργος» πάνω στον οποίο και θα ποντάρει ο Γιώργος Μπαρτζώκας ενόψει της νέας σεζόν.

Πλέον, θα έχει στο «5» και δύο άξιους συμπαραστάτες. O Tζόελ Μπολομπόι επιλέχθηκε από τον Γιώργο Μπαρτζώκα για να ενισχύσει την αθλητικότητα στη θέση «5». Ένας γρήγορος ψηλός, περισσότερο μακρύς από τον Χασάν Μάρτιν, διαθέτοντας τεράστιο άνοιγμα χεριών (κοντά στο 2,20) και επιτόπιο άλμα που αγγίζει το ένα μέτρο! Ένας παίκτης με μεγάλες δυνατότητες στην άμυνα, με τρομερή έφεση στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Ένας σέντερ με εξαιρετικά «βυθίσματα» μέσα στη ρακέτα, ο οποίος κάνει καλά σκριν. Ψηλός που θα του πετάξεις την μπάλα στον αέρα και έχει το ένστικτο να τελειώσει τις φάσεις. Είναι καταπληκτικός πικ εν ρολ σέντερ και είναι δεδομένο πως θα έχει καλές συνεργασίες με τον Κώστα Σλούκα. Ένας ψηλός με έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ, που θα κινηθεί να πάρει σαν... αρπακτικό κάθε χαμένη μπάλα. Ευέλικτος ψηλός, με καλά πλάγια βήματα, ο οποίος είναι λειτουργικός στις άμυνες με αλλαγές. Δύσκολα θα του βάλει ο αντίπαλος καλάθι. Ένας πιο ευέλικτος ψηλός, ο οποίος υπό προϋποθέσεις μπορεί να παίξει στο «4» δίπλα στον Μουσταφά Φαλ.

Ο Ολυμπιακός για τη θέση του τρίτου ψηλού είχε προτεραιότητα τον Κώστα Αντετοκούνμπο, τόσο γιατί είχε ελληνικό διαβατήριο όσο και επειδή είχε καλά στοιχεία. Στο τέλος, όμως, οι Πειραιώτες δεν μπορούσαν να τον περιμένουν άλλο, κοίταξαν άλλες περιπτώσεις και στο τέλος καταστάλαξαν στον Ταρίκ Μπλακ για τον ρόλο του τρίτου ψηλού. Ένας πιο «καθαρός» σέντερ από τον Τζόελ Μπολομπόι. Με ύψος 2,06 και με ένα γυμνασμένο κορμί, είναι δύσκολο να τον κουνήσεις μέσα στη ρακέτα. Είναι επίσης καταπληκτικός στο πικ εν ρολ. Δυνατά σκριν, σωστά ρολαρίσματα μέσα στη ρακέτα και καλά τελειώματα κοντά στο καλάθι. Έχει καλά πλάγια βήματα, δυνατό κορμό, μακριά χέρια και είναι εξαιρετικός στο να δίνει βοήθειες. Διαθέτει πείρα σε επίπεδο Ευρωλίγκας (όπως και ο Μπολομπόι) και αν δεν είχε αντιμετωπίσει τον τραυματισμό του στο γόνατο, θα επρόκειτο για ψηλό που θα είχε κασέ κοντά στο 1.500.000 ευρώ και θα ήταν βασικός σε ομάδες που πρωταγωνιστούν στην Ευρωλίγκα. Το θέμα στο πόδι του τον πήγε πίσω, αλλά σιγά σιγά βρίσκει τον καλό του εαυτό. Αν καταφέρει και φτάσει στο υψηλό επίπεδο που όλοι τον θυμόμαστε όταν αγωνιζόταν στη Μακάμπι, μη σας κάνει έκπληξη ακόμη και αν... καβαλήσει τον Μπολομπόι στο ροτέισον. Προς το παρόν όμως ήρθε για τον ρόλο του τρίτου σέντερ στην ομάδα.