Ολυμπιακός: Κοιτάζει και για ξένο ψηλό - Ξεχωρίζει ο Εντούρ

Aπομακρύνεται του Κώστα Αντετοκούνμπο και ο Ολυμπιακός κοιτάζει και για ξένο ψηλό - Ψηλά στη λίστα ο Σενεγαλέζος σέντερ, Μορίς Εντούρ, με εμπειρία σε επίπεδο EuroLeague. 

Ολυμπιακός: Κοιτάζει και για ξένο ψηλό - Ξεχωρίζει ο Εντούρ

Οι πιθανότητες απόκτησης του Κώστα Αντετοκούνμπο μειώνονται. Το θέμα δεν έχει κλείσει, αλλά είναι γεγονός πως έχει «παγώσει». Δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών τις τελευταίες μέρες. Ο Ολυμπιακός έχει φερθεί όπως πρέπει. Τόνισε στον παίκτη πως θα έχει τον ρόλο του τρίτου σέντερ στο ρόστερ. Του επισήμαναν πως θα έχει ενεργό χρόνο συμμετοχής αλλά και πως τον πιστεύουν για το παρόν και το μέλλον της ομάδας. Παράλληλα, του έκαναν και μία εξαιρετική οικονομική προσφορά, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καριέρα του παίκτη. Στην πορεία, όμως, ενώ ο παίκτης έδειξε να πείθεται για τον ρόλο του στο ρόστερ, ακολούθως αξίωσε περισσότερα χρήματα.

Από τότε οι Πειραιώτες είναι ξεκάθαροι. «Σε θέλουμε, θα έχεις ενεργό χρόνο συμμετοχής και αυτά σου δίνουμε». Περιμένουν εδώ και αρκετές μέρες μία απάντηση από τον Κώστα Αντετοκούνμπο, αλλά αυτή δεν έχει έρθει. Το θέμα δεν έχει κλείσει, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» πλέον κοιτάζουν για παίκτη από το εξωτερικό για τη θέση του τρίτου ψηλού. Το ενδεχόμενο να πάνε για τρίτο ψηλό Έλληνα, από την εγχώρια αγορά, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Τσαλμπούρης, μπήκε στο... ράφι. Και αυτό τόσο επειδή ο αθλητής δεν έχει εμπειρία σε επίπεδο Ευρωλίγκας όσο και γιατί είναι περισσότερο «4» και λιγότερο «5».

Δεν είναι ό,τι καλύτερο για τους προπονητές να έχουν έναν έξτρα ξένο στο ρόστερ, γιατί δεν θέλουν να δημιουργούνται... δύο ομάδες. Να γίνονται, δηλαδή, προπονήσεις με έξι ξένους ενόψει εγχώριων διοργανώσεων και μετά προπόνηση με όλους τους ξένους για τα ματς της Ευρώπης. Γιατί εκτιμούν πως έτσι διαταράσσονται οι ισορροπίες και η χημεία στο ρόστερ. Παράλληλα, δεν δίνεται και η δυνατότητα στον εκάστοτε έξτρα παίκτη να βρει ρυθμό. Όμως, έτσι όπως έχουν τα δεδομένα, οι «ερυθρόλευκοι» κοιτάζουν για έβδομο ξένο, και ας κοπεί ο ένας από τις διοργανώσεις σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Ξεχωρίζει ο Εντούρ - Έχει παίξει σε Βαλένθια, Ούνικς και Γαλατασαράι

To θέμα είναι πως δεν υπάρχουν πολλές αξιόλογες περιπτώσεις στην αγορά. Και η λίστα είναι ακόμη μικρότερη μα εκείνους που έχουν πείρα σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Ένα όνομα που υπάρχει ψηλά στη λίστα είναι εκείνο του Μορίς Εντούρ. Πρόκειται για τον 30χρονο (18/6/1992) Σενεγαλέζο σέντερ, ο οποίος μπορεί να παίξει και στο «4» αν χρειαστεί. Έχει ύψος 2.06 μ. και τη σεζόν 2015-16 αγωνίστηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Έχει πείρα και στο ΝΒΑ, καθώς τη σεζόν 2016-17 έπαιξε στους Νικς σε 32 ματς. Το 2017 επέστρεψε στην Ευρώπη για την Ούνιξ Καζάν, όντας μάλιστα επιλογή του Έλληνα κόουτς Δημήτρη Πρίφτη. Έμεινε εκεί δύο χρόνια. Στην πρώτη σεζόν (2017-18) μέτρησε 5.1 πόντους (42.9% δίποντα), 4.2 ριμπάουντ και 1.3 κλεψίματα σε 17.6 λεπτά. Στη δεύτερη έπαιξε περισσότερο (21.1’), ο ρόλος του αναβαθμίστηκε και βελτίωσε αρκετά τις επιδόσεις του. Μέτρησε 9.6 πόντους (54.6% δίποντα), 4.2 ριμπάουντ, 1.1 κλεψίματα και 1.2 μπλοκ ανά παιχνίδι, τόσο στη Βαλτική Λίγκα όσο και στο Γιούροκαπ.

Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις τον έφεραν στο ισπανικό πρωτάθλημα και στη Βαλένθια (2019-20), στην οποία είχε τη δυνατότητα να παίξει και στην Ευρωλίγκα. Στην πρώτη του σεζόν με τις «νυχτερίδες» αγωνίστηκε σε 26 ματς. Μέτρησε 6.3 πόντους (60.4% δίποντα), 2.4 ριμπάουντ και 0.9 κλεψίματα σε 15 λεπτά συμμετοχής μέσον όρο. Στη σεζόν που πέρασε έβγαλε τη χρονιά στη Γαλατασαράι, όντας επιλογή του Έλληνα κόουτς της ομάδας Ανδρέα Πιστιόλη. Σε 5 ματς που αγωνίστηκε, αντιμετωπίζοντας μάλιστα και την Εφές, είχε χρόνο συμμετοχής 27.8 λεπτά. Τι έκανε σε αυτό το διάστημα; Εντυπωσίασε με την παρουσία του στο παρκέ. Μέτρησε 12.4 πόντους (59.5% δίποντα), 6.4 ριμπάουντ, 2 μπλοκ, 1.8 ασίστ και 1.2 κλεψίματα, σε 27.8 λεπτά. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, η Γαλατά αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο. Προτίμησε στη θέση του τους Μόργκαν (Βιλερμπάν) και Φλόιντ (Παναθηναϊκός, Φενέρμπαχτσε).

Πρόκειται για έναν ψηλό, ο οποίος βασίζεται αρκετά στα αθλητικά του προσόντα. Είναι ταχύς, έχει γρήγορο πρώτο βήμα και μεγάλη ικανότητα να τελειώνει τις φάσεις πάνω από το καλάθι. Είναι εξαιρετικός στο πικ εν ρολ και για το ύψος του διαθέτει καλή ντρίμπλα. Μπορεί να σουτάρει και από μέση απόσταση, ενώ είναι ικανότατος και στο να τελειώνει τις φάσεις στον αιφνιδιασμό. Είναι ελαφρύς στην άμυνα, αλλά έχει έφεση στο μπλοκ και στο να κλέβει μπάλες, αξιοποιώντας τα μακριά του χέρια. Προφανώς και δεν πρόκειται για πρωτοκλασάτο ψηλό, αλλά άποψή μας πως είναι μία πολύ καλή εφεδρική λύση για το ρόστερ ομάδων επιπέδου Ευρωλίγκας. Και είναι σημαντικό πως έχει πείρα στη διοργάνωση.