Ολυμπιακός: Η μετάβαση στη μετά θρύλων εποχή

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε αγωνιστικό απόγειο, αλλά τη νέα σεζόν θα υπάρχει η πρόκληση για την ομάδα να επαναλάβει μία εξίσου καλή χρονιά χωρίς Σπανούλη και Πρίντεζη

Ολυμπιακός: Η μετάβαση στη μετά θρύλων εποχή

Κακά τα ψέματα. Η σύγχρονη Ιστορία του Ολυμπιακού, αυτή με τις επιτυχίες, τις διακρίσεις, τους τίτλους, αλλά και τη βάση του σπουδαίου κορμού που δημιουργήθηκε, πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η ομάδα για να γνωρίσει θριάμβους, ξεκίνησε τη σεζόν 2011-12. Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει και να διαγράψει τα όσα προηγήθηκαν. Τις... τρελές μεταγραφές των Αγγελόπουλων, ξοδεύοντας ένα καράβι λεφτά. Το ρόστερ των σούπερσταρ (2009-10) με Τεόντοσιτς, Κλέιζα, Τσίλντρες, Παπαλουκά, Σχορτσανίτη, Μπουρούση. Τις κατακτήσεις Κυπέλλων (2010, 2011), τις συμμετοχές σε φάιναλ φορ (2009, 2010).

Όμως, οι Πειραιώτες κατόρθωσαν να επιστρέψουν στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης το 2012, με έναν εντυπωσιακό και συναρπαστικό τρόπο, ποντάροντας σε ένα διαφορετικό μοντέλο. Σε εκείνο με την εμπιστοσύνη στους νεαρούς παίκτες (Σλούκα, Παπανικολάου, Μάντζαρη, Κατσίβελη), με τις εύστοχες μεταγραφές παρά το μικρό μπάτζετ (Χάινς, Άντιτς, Κέσελ), αλλά και φυσικά στις ηγετικές φυσιογνωμίες των Βασίλη Σπανούλη και Γιώργου Πρίντεζη. Ο πρώτος πήρε την ομάδα στις πλάτες του και ο δεύτερος ήταν ο άξιος συμπαραστάτης. Το ονειρικό ντουέτο που οδήγησε τους Πειραιώτες στους τίτλους, στις επιτυχίες, στις διακρίσεις. Για περίπου μία δεκαετία κράτησαν στην ελίτ της Ευρώπης τον Ολυμπιακό, κατακτώντας ευρωπαϊκά τρόπαια, πρωταθλήματα στην Ελλάδα, με την Ευρωλίγκα να τους αναδεικνύει σε μέλη της κορυφαίας ομάδας της διοργάνωσης για τη δεκαετία (2010-2020) που μας πέρασε. Ο Λαρισαίος γκαρντ χαρακτηρίστηκε ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας στην Ευρωλίγκα για εκείνο το διάστημα και ο έμπειρος πάουερ φόργουορντ το καλύτερο «4άρι» της διοργάνωσης. Ένα από τα κορυφαία δίδυμα στην Ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, δύο παίκτες με τεράστια επιρροή, τόσο στο παρκέ όσο και στα αποδυτήρια, διατηρώντας ζωντανό το πνεύμα του νικητή στην ομάδα του Πειραιά. Οι θρύλοι του Θρύλου, οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στο τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού.

Χωρίς το «7» και το «15» στα αποδυτήρια

Για πρώτη φορά όμως ύστερα από 11 χρόνια η φανέλα με το «7» και εκείνη με το «15» δεν θα υπάρχουν στα «ερυθρόλευκα» αποδυτήρια. Σύντομα θα τις δούμε στην οροφή του ΣΕΦ, αλλά η ουσία είναι πως η ομάδα ενόψει της νέας σεζόν θα έχει την πρόκληση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στη μετά Σπανούλη - Πρίντεζη εποχή. Και δεν είναι εύκολο. Καμία αντίρρηση πως ο Ολυμπιακός τα πήγε περίφημα μετά την αποχώρηση του Βασίλη. Είναι γεγονός πως τις περισσότερες φορές οι ομάδες που βλέπουν σημαντικούς τους παίκτες να αποχωρούν βιώνουν σεζόν... πένθους και απογοήτευσης έως ότου περάσουν ομαλά τη μετάβαση. Οι Πειραιώτες, όμως, έκαναν τη μετάβαση… αναίμακτα. Οι «ερυθρόλευκοι» όχι μόνο κατέκτησαν το νταμπλ στην Ελλάδα, για πρώτη φορά ύστερα από 25 χρόνια, αλλά επέστρεψαν και σε φάιναλ φορ ύστερα από πέντε χρόνια. Παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ, συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι τους. Με μία εξαιρετική στελέχωση στο ρόστερ, έχοντας ξεκάθαρους ρόλους. Και το γεγονός αυτό πιστώνεται τόσο στη διοίκηση όσο φυσικά και στον Γιώργο Μπαρτζώκα αλλά και στους παλιούς παίκτες, οι οποίοι προσπάθησαν να κρατήσουν την ομάδα δεμένη. Τόσο αγωνιστικά μέσα στο παρκέ όσο και στα αποδυτήρια.

Η παρουσία του Πρίντεζη θα λείψει από τα αποδυτήρια

Πλέον, όμως, έρχεται και η αποχώρηση του Γιώργου Πρίντεζη. Η ομάδα όχι μόνο έχασε τον παίκτη-σημαία της. Ένα από τα κορυφαία «4άρια» της Ευρωλίγκας τα τελευταία 20 χρόνια αλλά και έναν μπασκετμπολίστα που έπαιζε σημαντικό και κομβικό ρόλο, τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στα αποδυτήρια. Οι παρεμβάσεις του, η συμπεριφορά του, η πειθαρχία του, η σιγουριά που έβγαζε, η ενότητα με τον λόγο του είναι πράγματα που πλέον δεν θα τα έχει η ομάδα. Όταν ο Βασίλης Σπανούλης αποχώρησε, υπήρχε ο Γιώργος Πρίντεζης για να κρατάει το πνεύμα της ομάδας. Πλέον, αμφότεροι έχουν πει «αντίο». Επίσης, στα δύσκολα και όχι μόνο υπήρξαν κυματοθραύστες.

Η ώρα των Σλούκα και Παπανικολάου

Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό για τους Κώστα Σλούκα και Κώστα Παπανικολάου να κάνουν ένα επιπλέον βήμα μπροστά. Όχι μόνο μέσα στο παρκέ με το ταλέντο και την ποιότητά τους αλλά και με τον χαρακτήρα τους μέσα στα αποδυτήρια. Η σκυτάλη πλέον έχει περάσει σε εκείνους. Είναι οι επόμενοι αρχηγοί της ομάδας, οι ηγέτες της νέας εποχής, και θα κληθούν να κρατήσουν ζωντανή τη σπίθα. Το ενωτικό κλίμα, τη νοοτροπία του νικητή, τη φιλοσοφία «τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερα, μόνο αυτά που πρέπει». Το «όλοι για έναν και ένας για όλους». Την αυταπάρνηση που χρόνια χαρακτήριζε την ομάδα του Πειραιά.

Τα χρόνια περνάνε, οι παίκτες μεγαλώνουν, οι εποχές φεύγουν, τα ρόστερ ανανεώνονται, αλλά είναι σημαντικό να παραμένουν ζωντανά ορισμένα στοιχεία που οδήγησαν αυτήν την ομάδα στην κορυφή. Το μπάσκετ αλλάζει, εξελίσσεται, ανανεώνεται. Δεν είναι το ίδιο με δέκα χρόνια πριν. Και ο Ολυμπιακός όμως εξελίσσεται. Παίζει σύγχρονο μπάσκετ. Και στη νέα σεζόν θα κληθεί να αποδείξει πως μπορεί να παραμείνει πρωταγωνιστής και πρωταθλητής στη μετά Σπανούλη και Πρίντεζη εποχή. Και είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρει.