Ολυμπιακός: Αυτά θα δώσει ο Μπολομπόι

Οι λόγοι που ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέλεξε τον Τζόελ Μπολομπόι για το ρόστερ του Ολυμπιακού και το αγωνιστικό προφίλ του Ουκρανού σέντερ. 

Ολυμπιακός: Αυτά θα δώσει ο Μπολομπόι

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την πρώτη της μεταγραφική κίνηση ενόψει της νέας σεζόν. Οι «ερυθρόλευκοι» αποφάσισαν να ενισχύσουν το ρόστερ τους με τον 28χρονο (28/1/1994) Ουκρανό σέντερ Τζόελ Μπολομπόι. Ο ύψους 2,06 αθλητής την τελευταία τετραετία έπαιζε μπάσκετ στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχοντας αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης μαζί της το 2019. Τη σεζόν 2017-18 έκανε ένα πέρασμα από το ΝΒΑ και τους Μπακς (έπαιξε σε 6 ματς), ενώ νωρίτερα είχε αγωνιστεί για 8 ματς (2016-17) με τους Γιούτα Τζαζ. Έχει παραστάσεις από το ΝΒΑ, αλλά κυρίως έχει εμπειρία σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Στη σεζόν που πέρασε μέτρησε 5.9 πόντους (60% δίποντα, 75% βολές, 26.1% τρίποντα), 4.1 ριμπάουντ, 0.3 ασίστ, 0.3 κλεψίματα και 0.7 μπλοκ σε 15.5 λεπτά με την ΤΣΣΚΑ. Έχει συνηθίσει τον ρόλο του παίκτη που έρχεται από τον πάγκο, καθώς κατά κύριο λόγο ερχόταν ως αλλαγή στη ρωσική ομάδα, πίσω από τον Νίκολα Μιλουτίνοβ. Συμπτωματικά, ένα από τα κορυφαία του ματς το πραγματοποίησε απέναντι στους Πειραιώτες στη Μόσχα πριν από λίγους μήνες. Είχε 16 πόντους, με 6/8 δίποντα, συν 5 ριμπάουντ σε 28 λεπτά συμμετοχής.

Η ανακοίνωση βέβαια αναφέρει πως ο παίκτης υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας, κάτι που σημαίνει πως και το ερχόμενο καλοκαίρι οι νταμπλούχοι Ελλάδας θα πρέπει και πάλι να διαπραγματευτούν μαζί του, αν θέλουν να το κρατήσουν. Όπως συνέβη και με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο όταν υπογράφεις έναν παίκτη, αλλά το γεγονός πως οι Πειραιώτες δέχτηκαν το μονοετές είναι και ένα δείγμα της επιθυμίας του Γιώργου Μπαρτζώκα να ενισχύσει το ρόστερ του Ολυμπιακού με τον συγκεκριμένο παίκτη.

Όσον αφορά τις απολαβές του Τζόελ Μπολομπόι, αυτές θα αγγίζουν το 1.000.000 δολάρια. Ένας παίκτης που θα στοιχίσει σχεδόν τα διπλάσια από αυτά που λάμβανε ο Χασάν Μάρτιν. Δείγμα της επιθυμίας της διοίκησης να ενισχύσει το ρόστερ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάνοντας μία ακόμη υπέρβαση.

Η καταγωγή του

Έχουν ενδιαφέρον η καταγωγή και η ιστορία του Τζόελ Μπολομπόι. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας από Αφρικανό (από το Κονγκό) πατέρα και μητέρα ρωσικής καταγωγής. Αφού έγινε 3 ετών, οι γονείς του αποφάσισαν να μετακομίσουν στις ΗΠΑ και να ζήσουν στο Τέξας. Εκεί μεγάλωσε, εκεί πήγε σχολείο ο αθλητής, ενώ φοίτησε και σε αμερικανικό κολέγιο. Το 2016 έγινε ντραφτ από τους Τζαζ. Όταν μετακόμισε το 2018 στην Ευρώπη για την ΤΣΣΚΑ, πήρε και το ρωσικό διαβατήριο, ενώ ακολούθως αποδέχτηκε και την πρόσκληση της ομοσπονδίας, ώστε να παίξει μπάσκετ με την εθνική ομάδα της χώρας. Νωρίτερα είχε δεχτεί πρόταση να παίξει και με την Εθνική Ουκρανίας, αλλά δεν έλαβε μέρος λόγω θεμάτων που είχε με τραυματισμούς.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αντιδικία με την ΤΣΣΚΑ

Όταν τον περασμένο Φλεβάρη η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι περισσότεροι ξένοι παίκτες της ΤΣΣΚΑ αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Τόσο για θέμα ασφαλείας όσο και για ηθικούς λόγους. Όπως αντιλαμβάνεστε, λόγω και της ουκρανικής καταγωγής του Τζόελ Μπολομπόι, ο παίκτης ήταν θυμωμένος με τη συμπεριφορά της Ρωσίας. Όχι μόνο αποχώρησε από τη Μόσχα δίχως να χαιρετήσει κανέναν, αλλά παράλληλα δεν επέστρεψε έως και την 1η του Μάη, μία ημερομηνία που είχε βάλει η ΤΣΣΚΑ όριο στους παίκτες της να γυρίσουν. Ο πρόεδρος της ομάδας Αντρέι Βατούτιν ήταν δυσαρεστημένος με τον παίκτη, με την ΤΣΣΚΑ να βγάζει ανακοίνωση τονίζοντας στον αθλητή πως θα κινηθεί δικαστικά απέναντί του.
Λίγες μέρες αργότερα ο 28χρονος σέντερ προχώρησε σε δήλωση, λέγοντας τα εξής: «Φύγετε από εδώ. Σας έχω πει ήδη πως δεν επιστρέφω. Ο τρόπος που αποφασίζετε να φέρετε τους παίκτες πίσω είναι με το να τους εκβιάζετε και να προσπαθείτε να τους τιμωρήσετε. Μου είπατε όπως και σε όλη την ομάδα ότι μπορούμε να φύγουμε και πως λόγω της κατάστασης ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία δείχνετε κατανόηση». Το σχόλιο το έκανε με αφορμή μηνύματα που λάμβανε από την ΤΣΣΚΑ για να επιστρέψει άμεσα στην ομάδα.

Οι λόγοι που τον ήθελε ο Μπαρτζώκας

Ο Τζόελ Μπολομπόι, λοιπόν, είναι το νέο «πεντάρι» του Ολυμπιακού, ο οποίος θα αποτελέσει τον δεύτερο σέντερ της ομάδας, πίσω από τον Μουσταφά Φαλ. Αν θέλουμε με λίγα λόγια να τον συγκρίνουμε με τον Χασάν Μάρτιν, ο οποίος θα αποδεσμευτεί, ο Ουκρανός είναι ένας λιγότερο ταλαντούχος παίκτης επιθετικά. Πιο μακρύς από τον Αμερικανό σέντερ, με τεράστιο άνοιγμα χεριών (κοντά στο 2,20), αλλά παράλληλα και πιο αδύναμος. Ο Μπολομπόι έχει αναμφίβολα καλύτερη αμυντική συμπεριφορά, είναι περισσότερο συνεπής ριμπάουντερ, έχει σουτάκι από μέση απόσταση (δεν σουτάρει συχνά βέβαια), αλλά δεν έχει ιδιαίτερες κινήσεις μέσα στη ρακέτα επιθετικά. Είναι βέβαια καταπληκτικός στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη και εξίσου λειτουργικός στο πικ εν ρολ.

Είναι δεδομένο πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα επιχειρήσει να τον αξιοποιήσει επιθετικά στο πικ εν ρολ, καθώς είναι ένας παίκτης που ξέρει να ρολάρει σωστά μέσα στη ρακέτα. Έχει γρήγορα πόδια. Πέρα από το «5», ο Τζόελ Μπολομπόι μπορεί να λειτουργήσει και στο «4» αν χρειαστεί, κάτι που αρέσει στον Έλληνα τεχνικό. Είναι γνωστό πως λατρεύει τους παίκτες που μπορούν να παίξουν σε δύο και τρεις θέσεις. Παράλληλα, ο Ουκρανός είναι ένας ψηλός που μπορεί να σουτάρει και από την περιφέρεια. Τα τελευταία χρόνια έχει προσθέσει στο ρεπερτόριό του και το περιφερειακό σουτ. Έχει 31.8% στην Ευρωλίγκα και 39.7% στη Βαλτική Λίγκα με την ΤΣΣΚΑ. Παράλληλα, ο Μπολομπόι είναι και ένας ψηλός που διαθέτει έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ. Όχι μόνο ανανεώνει τις επιθέσεις της ομάδας του αλλά ξέρει και να τελειώνει τις φάσεις σε αυτές τις καταστάσεις, με την αντίπαλη άμυνα να είναι σε σύγχυση.

Γενικότερα, ο νέος σέντερ του Ολυμπιακού είναι ένας ευέλικτος και αθλητικός ψηλός. Ένας παίκτης με εξαιρετικό κορμί και καλά πλάγια βήματα, ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει την άμυνα με αλλαγές. Είναι εξαιρετικός αμυντικός και δύσκολα ο αντίπαλος θα του βάλει καλάθι. Από τη συγκεκριμένη κίνηση φαίνεται πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήθελε κατά κύριο λόγο έναν ψηλό «τερματοφύλακα», ο οποίος θα θωρακίσει την «ερυθρόλευκη» ρακέτα. Και έναν παίκτη, επίσης, με σημαντική εμπειρία σε επίπεδο Ευρωλίγκας και μάλιστα σε μία κορυφαία ομάδα, όπως η ΤΣΣΚΑ, οπότε γνωρίζει τη σημασία τού να αγωνίζεται σε έναν σύλλογο που κάνει πρωταθλητισμό.