Την Παρασκευή (1/7) η δίκη της Γκράινερ στην Ρωσία

Η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια, Μπρίτνεϊ Γκράινερ, θα δικασθεί αύριο (1/7) στην Ρωσία για κατηγορίες σχετικά με την κατοχή ναρκωτικών ουσιών, που θα μπορούσαν να επιφέρουν ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών, σε μια υπόθεση που αναδεικνύει τις ήδη ταραχώδεις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

Την Παρασκευή (1/7) η δίκη της Γκράινερ στην Ρωσία

Η Γκράινερ, η οποία πρωταγωνιστεί στο WNBA, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας στις 17 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, εξαπολύοντας μια ευρύτερη αντιπαράθεση με την Δύση.

Οι ρωσικές αρχές, ανέφεραν ότι η 31χρονη παίκτρια, μετέφερε φυσίγγια ατμού που περιείχαν χασισέλαιο, μια ουσία παράνομη στην χώρα. Κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, ένα αδίκημα που μπορεί να επιφέρει έως και 10 χρόνια φυλάκιση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολλοί αθλητές, έχουν ζητήσει την απελευθέρωση της «BG», όπως είναι γνωστή η Γκράϊνερ, στην μπασκετική κοινότητα, υποστηρίζοντας ότι έχει τεθεί άδικα υπό κράτηση και πρέπει να επιστρέψει αμέσως στην οικογένειά της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κράτηση της Γκράινερ προκάλεσε επίσης ανησυχίες, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την δύο φορές Ολυμπιονίκη, προκειμένου να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση ενός Ρώσου με υψηλό «προφίλ», ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία υπό το φως της «δυνητικής παρενόχλησης εναντίον πολιτών των ΗΠΑ από αξιωματούχους ασφαλείας της ρωσικής κυβέρνησης».

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει, ότι η Γκράινερ παραβίασε τους ρωσικούς νόμους και αρνήθηκε ότι κρατείτο ως όμηρος εν μέσω της αντιπαράθεσης της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει «υψηλότερη προτεραιότητα» από την επιστροφή της Γκράινερ και άλλων Αμερικανών που «κρατούνται παράνομα» στο εξωτερικό.

Η Γκράινερ αγωνίζεται ως σέντερ, για τιςς Φοίνιξ Μέρκιουρι στο WNBA και είναι επτά φορές All-Star.

Για χρόνια, η Γκράινερ έπαιζε για την Εκατέρινμπουργκ στην Ρωσία κατά την διάρκεια της off-season του WNBA, όπως και αρκετές άλλες παίκτριες των ΗΠΑ που είχαν λάβει προσοδοφόρα συμβόλαια από τη Ρωσική Πρέμιερ Λιγκ μπάσκετ των γυναικών.

Η κράτηση της Γκράινερ, σε συνδυασμό με την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώθησαν αρκετούς ξένους παίκτες, να εγκαταλείψουν το ρωσικό πρωτάθλημα.