Ολυμπιακός: Ο Θρύλος του Μπαρτζώκα

Οι Αγγελόπουλοι πέτυχαν διάνα με την απόφασή τους να επαναφέρουν τον επιτυχημένο προπονητή στον Ολυμπιακό, ο οποίος οδήγησε τους Πειραιώτες στις επιτυχίες στην Ελλάδα αλλά και στην ελίτ της Ευρώπης

Ολυμπιακός: Ο Θρύλος του Μπαρτζώκα

O Oλυμπιακός έπραξε ορθά με την ανανέωση της συνεργασίας με τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς. Ο Έλληνας κόουτς, ο κορυφαίος για την Ευρωλίγκα για τη σεζόν που μας πέρασε, πήρε αυτό που του άξιζε. Ένα νέο τριετές συμβόλαιο έως και το 2025, με τους Αγγελόπουλους να του δείχνουν έμπρακτα τη στήριξή τους αλλά και την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του. Παράλληλα, τον επιβράβευσαν για τη φετινή ιστορική σεζόν. Η ομάδα όχι μόνο κατέκτησε το εγχώριο νταμπλ (το πρώτο μετά από 25 χρόνια), σημειώνοντας 7 σερί νίκες επί του Παναθηναϊκού, αλλά συμμετείχε και στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, έχοντας μάλιστα τερματίσει στη 2η θέση της κατάταξης στην κανονική περίοδο. Το πιο σημαντικό, λοιπόν, που είχαν να κάνουν φέτος το καλοκαίρι οι διοικητικοί ηγέτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός το έκαναν ήδη πράξη! «Έδεσαν» στο μεγάλο λιμάνι τον αρχιτέκτονα των επιτυχών Γιώργο Μπαρτζώκα, ώστε να συνεχίσει το λαμπρό έργο του στην ομάδα.

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν έναν λόγο επιπλέον να χαίρονται για την επιτυχία του Μπαρτζώκα. Όταν τον επέλεξαν τον Γενάρη του 2020 (λίγο πριν μπει στη ζωή μας ο κορονοϊός) η ομάδα βρισκόταν σε μία δύσκολη κατάσταση. Είχε προηγηθεί η έναρξη του… πολέμου με το «μέχρι τέλους», η ομάδα βρισκόταν εκτός εγχώριων διοργανώσεων, νωρίτερα τα αποδυτήρια είχαν «βαρύνει» με τα ηχητικά, ενώ η έλευση του Ντέιβιντ Μπλατ και ακολούθως η παρουσία του Κεστούτις Κεμζούρα δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός αναλώθηκε σε αρκετές λανθασμένες μεταγραφές, με τους Πειραιώτες να προσπαθούν να βγουν από το τούνελ της αγωνιστικής απαξίωσης. Η έλευση του Μπαρτζώκα εξελίχθηκε σε σωτήρια, σε μία χρονική στιγμή βέβαια όπου και ο Έλληνας τεχνικός έψαχνε ένα αγωνιστικό σκαλοπάτι για να αναθαρρήσει. Είχε μείνει εκτός γηπέδων σχεδόν έναν χρόνο, μην καταφέρνοντας να διακριθεί με τη Χίμκι. Ο «γάμος» ουσιαστικά εξυπηρέτησε και βοήθησε και τις δύο πλευρές.

Ένας λόγος παραπάνω να χαίρονται οι πρόεδροι

Οι Αγγελόπουλοι τού έδωσαν τα κλειδιά της ομάδας, εκείνος άρχισε τις πρώτες αλλαγές, ενώ συνέχισε το σερί των εύστοχων μεταγραφικών του κινήσεων, επιλέγοντας τους Σακίλ Μακ Κίσικ και Οκτάβιους Έλις. Ο τελευταίος μπορεί να μη διέπρεψε, αλλά για εκείνη τη χρονική στιγμή έδωσε λύσεις στην ομάδα. Παράλληλα, η διοίκηση στήριξε το πλάνο του. Επανέφερε στο μεγάλο λιμάνι τον Κώστα Σλούκα και ουσιαστικά η δημιουργία της φετινής ομάδας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020. Μπορεί ο Ολυμπιακός το 2021 να έμεινε εκτός πλέι οφ, αλλά ήταν φανερό πως διέθετε καλή πρώτη ύλη αλλά και τη μαγιά, ώστε να κάνει κάτι καλό στην επόμενη, με λίγες και εύστοχες κινήσεις. Ο Χασάν Μάρτιν της πρώτης σεζόν εξελίχθηκε σε νέο «λαβράκι», με τις εμπνεύσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα να συνεχίζουν να φέρνουν αποτέλεσμα. Οι Τόμας Ουόκαπ και Μουσταφά Φαλ εξελίχθηκαν σε μεταγραφές... χρυσάφι, ενώ με εκείνον κόουτς ο Σάσα Βεζένκοφ εξελίχθηκε στον κορυφαίο πάουερ φόργουρντ στην Ευρώπη μαζί με τον Νίκολα Μίροτιτς. Τον Τάιλερ Ντόρσεϊ κατάφερε και τον έβαλε σε καλούπι. Οι Κώστας Παπανικολάου, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Γιώργος Πρίντεζης, Λιβιό Ζαν-Σαρλ και οι υπόλοιποι δημιούργησαν ένα σύνολο το οποίο έμαθε να κερδίζει και να παίξει ωραίο μπάσκετ.

Ο Ολυμπιακός φέτος δεν πήρε μόνο τίτλους. Έπαιξε κατά κύριο και ωραίο, θελκτικό μπάσκετ, το οποίο συνδύασε ουσία με θέαμα. Τέλειωσε την κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας έχοντας το μεγαλύτερο συν/πλην σε άμυνα/επίθεση από κάθε άλλη ομάδα. Πέτυχε μεγάλες νίκες και ήταν στις πρώτες θέσεις με τις ομάδες που είχαν τις περισσότερες ασίστ, την καλύτερη επίθεση αλλά και την πιο αποτελεσματική άμυνα. Είδαμε μία ομάδα που είχε έξοχη κυκλοφορία της μπάλας, που λειτούργησε ομαδικά, που έδρασε με συνεργασίες σε άμυνα και επίθεση. Ένα δεμένο σύνολο, το οποίο όσο πέρναγε ο καιρός μπολιαζόταν και με τη νοοτροπία του νικητή. Παράλληλα, κατάφερε η ομάδα να βιώσει… αναίμακτα την πρώτη σεζόν στη μετά Σπανούλη εποχή. Δεν ήταν εύκολο. Η μετάβαση όμως έγινε ομαλά και ανώδυνα. Του πιστώνεται και αυτό του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Φέτος πιο εύκολο το έργο του

Πέρσι ο Ολυμπιακός έκανε καλές μεταγραφές, αλλά η αλήθεια είναι πως σε ένα σημείο ζορίστηκε. Ο λόγος; Γιατί οι ατζέντηδες δεν είχαν προτεραιότητά τους να στείλουν τους πελάτες τους στον Πειραιά. Ύστερα, όμως, από τη φετινή πετυχημένη σεζόν, τα πάντα αλλάζουν. Οι «ερυθρόλευκοι» έφτιαξαν το ευρωπαϊκό τους προφίλ, ανέβασαν τις μετοχές της ομάδας τους στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο και έχουν γίνει και πάλι πόλος έλξης για κάθε μπασκετμπολίστα. Φέτος, λοιπόν, ο Μπαρτζώκας θα έχει πιο εύκολο έργο για να φτιάξει την ομάδα του όπως θέλει. Είναι ο κορυφαίος κόουτς της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός ομάδα φάιναλ φορ, ενώ και διοικητικά η ομάδα προχωράει με υγεία, συνέπεια και τυπικότητα σε κάθε τομέα. Παράλληλα, ο Έλληνας τεχνικός θα είναι και πιο ήρεμος, καθώς πλέον δεν υπάρχει και το έξτρα βάρος στην ομάδα για άμεση επιστροφή στους τίτλους. Ο στόχος επετεύχθη και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο. Πλέον, ο στόχος του θα είναι να διατηρήσει την ομάδα στην κορυφή στην Ελλάδα αλλά και στην ελίτ της Ευρώπης. Και ξέρει τον τρόπο. Θα έχει μπροστά του μία γεμάτη τριετία.

«Βαδίζουμε με την ίδια νοοτροπία»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας προχώρησε σε δηλώσεις για την ανανέωση της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό, σχολιάζοντας τα εξής: «Είμαι πολύ χαρούμενος που θα βρίσκομαι για ακόμη τρεις σεζόν στον πάγκο του Ολυμπιακού. Εύχομαι και ελπίζω να ζήσουμε μεγάλες στιγμές και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, μα πάνω απ’ όλα εύχομαι να συνεχίσει η ομάδα να βγάζει υγεία και να είναι περήφανος ο κόσμος της για αυτήν. Με τους προέδρους ουσιαστικά δεν συμφωνήσαμε για ένα νέο συμβόλαιο. Συμφωνήσαμε στην επιθυμία μας να βαδίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση και να δουλέψουμε με ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό, ώστε ο Ολυμπιακός να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο και να βρίσκεται εκεί όπου του αξίζει. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη που μου έχουν δείξει ως τώρα και συνεχίζουν να μου δείχνουν και θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να συνεχίσω να τους δικαιώνω».