Το πρόσφατο παρελθόν παράδειγμα προς αποφυγή...

Για να έχει διάρκεια η κυριαρχία του Ολυμπιακού στο μπάσκετ, οι Πειραιώτες θα πρέπει να φανούν σοφότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες φορές που είχαν πάρει τα σκήπτρα από τον Παναθηναϊκό στο πρόσφατο παρελθόν.

Το πρόσφατο παρελθόν παράδειγμα προς αποφυγή...

Οι πιο ικανοποιητικές σεζόν για τους φίλους του μπασκετικού -και όχι μόνο- Ολυμπιακού είναι αυτές όπου η ομάδα ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες και φτάνει ψηλότερα απ’ όσο θα περίμενε ακόμα και ο πιο αισιόδοξος οπαδός της. Τέτοια ήταν και η φετινή, με τους «ερυθρόλευκους» να παρουσιάζονται βελτιωμένοι στον… υπερθετικό και να κάνουν εντυπωσιακή υπέρβαση, τόσο στις εγχώριες διοργανώσεις όσο και στην Ευρωλίγκα.

Πράγματι, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έκανε εκπληκτική ευρωπαϊκή πορεία, με τον αρχικό στόχο της εισόδου στην οκτάδα να δείχνει εκ των υστέρων… φτωχός. Οι Πειραιώτες πήγαν ξανά στο φάιναλ φορ, μένοντας εκτός τελικού εξαιτίας ενός απίθανου σουτ από τον Μίτσιτς, ενώ εντός των συνόρων έκαναν δικές τους όλες τις διαθέσιμες κούπες για πρώτη φορά από το 1997 και έπειτα. Δεν το λες και κακό!

Για να γίνουν βέβαια πράξη όλα αυτά, χρειάστηκε να συμβούν πρωτύτερα πολλά άλλα. Η αρχή έγινε από τη γενναία πρωτοβουλία των αδελφών Αγγελόπουλων τον Φλεβάρη του 2019, όταν και ξεκίνησε το… κίνημα του «μέχρι τέλους». Έκτοτε, με πολλή υπομονή, στοχευμένες κινήσεις και μπόλικη δουλειά, η ομάδα έφτασε ξανά στην κορυφή της Ελλάδας και ταυτόχρονα στο φινάλε του «μέχρι τέλους», καθώς ο βασικός στόχος της δικαίωσης του συλλόγου επετεύχθη πανηγυρικά.

Το ζητούμενο, πλέον, για τον Ολυμπιακό είναι αυτό το τέλος να σημάνει μια νέα αρχή. Την αρχή μιας εποχής κυριαρχίας στο μπάσκετ εντός και εκτός συνόρων. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την ομάδα του Πειραιά. Άλλωστε, όπως τονίζουν οι σπουδαίοι αθλητές και προπονητές κάθε αθλήματος, είναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή αλλά δυσκολότερο να παραμείνεις σε αυτήν.

Οι «ερυθρόλευκοι» είναι αδιαμφισβήτητα πια οι νέοι κυρίαρχοι του ελληνικού μπάσκετ. Αυτή η κυριαρχία, ωστόσο, για να σημαίνει κάτι, θα πρέπει να έχει διάρκεια. Για να το πετύχει αυτό ο Ολυμπιακός, θα χρειαστεί δύο πράγματα: αφενός να χτίσει περαιτέρω πάνω στις στέρεες βάσεις που έχει ήδη βάλει, αφετέρου να φανεί σοφότερος σε σχέση με τις προηγούμενες φορές που είχε πάρει τα σκήπτρα από τον Παναθηναϊκό στο πρόσφατο παρελθόν.

Για το πρώτο σκέλος οι Αγγελόπουλοι και ο Μπαρτζώκας φαίνεται πως ήδη έχουν βάλει τα πράγματα σε μία σειρά. Ο μεγάλος αρχηγός Γιώργος Πρίντεζης αποχώρησε μεν από την ενεργό δράση, όμως αφήνει πίσω του μια σπουδαία «μαγιά» με παίκτες όπως οι Σλούκας, Βεζένκοφ, Παπανικολάου, Φαλ, Ουόκαπ και Μακ Κίσικ, οι οποίοι με λίγες αλλά ουσιαστικές προσθήκες είναι έτοιμοι -και πάνω απ’ όλα ικανοί- όχι μόνο να συνεχίσουν στη ρότα των επιτυχιών αλλά και να ταξιδέψουν το… καράβι ακόμα παραπέρα.

Αυτό που θα πρέπει, όμως, να έχουν επίσης υπόψη τους οι επιτελείς του Ολυμπιακού είναι να μην επαναπαυθούν στις δάφνες του φετινού νταμπλ. Και κυρίως να μην εφησυχάσουν βλέποντας το… χάος που επικρατεί στην απέναντι όχθη. Διότι ο Παναθηναϊκός δεδομένα θα παρουσιαστεί καλύτερος την επόμενη σεζόν.

Στόχος, λοιπόν, των Πειραιωτών θα είναι να παραμείνουν πολύ καλύτεροι του μεγάλου τους αντιπάλου. Ήτοι όπως ακριβώς συνέβη και φέτος, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει στις επτά από τις οκτώ αναμετρήσεις του κόντρα στον ΠΑΟ σε όλες τις διοργανώσεις και σε πολλές εξ αυτών με εμφατικό τρόπο. Αν το καταφέρει, δεν θα τον απασχολεί στο ελάχιστο τι συμβαίνει στο αντίπαλο στρατόπεδο…